Okolicznościowy tort moro (bez glutenu, cukru, laktozy)

Dziś przedstawiamy Wam przepis na tort okolicznościowy jaki miałyśmy okazję wykonać dla brata koleżanki. Jest to połączenie naszego ulubionego szpinakowego ciasta z kakaowym biszkoptem, karmelem kokosowym oraz kremem jaglanym w wersji waniliowej i kakaowej. Do tego całość udekorowana jest w militarnym stylu według zainteresowań solenizanta 😊 Wiadomo, że tort pojechał dalej więc, nie ma wyjątkowo zdjęcia w przekroju ale sądzimy, że ruszycie wyobraźnią 😉 Podajemy szczegóły wykonania ale jeśli jesteś z Wrocławia to napisz do nas, możemy go wykonać dla ciebie 😤


Szpinakowy biszkopt (śr: 23 cm i 9 cm)
-5jajek (L)
-200-250g ksylitolu
-130 ml oleju rzepakowego
-250g mąki ryżowej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-130g świeżego szpinaku
-1/2 cytryny (wycisnąć sok)

Kakaowy biszkopt (śr: 23 cm i 9 cm)
-5 jajek (L)
-100g mąki gryczanej/kukurydzianej
-50g skrobi z tapioki/kukurydzianej
-40g kakao
-200g ksylitolu

Krem jaglany waniliowy/kakaowy
-200g kaszy jaglanej
-3/4 L mleka np. bez laktozy/napoju roślinnego
-1 łyżeczka pasty waniliowej
-ksylitol (indywidualne preferencje)
-śmietanka powstała z puszki mleka kokosowego
-4 łyżki kakao

Karmel kokosowy
-śmietanka powstała z puszki mleka kokosowego
-5-7 łyżeczek cukru kokosowego lub trzcinowego muscovado
-2 łyżki syropu daktylowego (opcjonalnie do podkręcenia karmelowego koloru)

Polewa daktylowo-kakaowa
-100g suszonych daktyli
-4 łyżki gorzkiego kakao
-1/4 szkl. ciepłej wody
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny + ¼ szkl. wody

Dodatkowo
-sok z ½ cytryny + woda (do nasączenia blatów)

SZPINAKOWE CIASTO
Świeży szpinak zmiksować go razem z olejem na gładką masę.
Żółtka utrzeć z ksylitolem na kogel-mogel a białka ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli.
Do żółtek dodać zieloną masę, wymieszać całość i przesiać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, znów całość wymieszać. Zieloną masę delikatnie połączyć z ubitymi białkami. Masę wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (dużej i małej-w małej ma powstać jeden niewysoki biszkopt). Piec w 180’C ok 20-30 minut (zawsze należy sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest dopieczone, mały biszkopt wyciągnąć w połowie czasu). Po tym czasie wyciągnąć ciasto i uderzyć nimi oblat aby nie opadł. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.

KAKAOWY BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol  i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąkę, skrobie wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy . Wlać ciasto tortownicy (dużej i małej-w małej ma powstać jeden niewysoki biszkopt)i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka, mały biszkopt wyciągnąć w połowie czasu).
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.

KREM JAGLANY WANILIOWY I KAKAOWY
Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją w napoju roślinnym bądź mleku, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu (tak długo aż wchłonie cały płyn). Mniej więcej w połowie gotowania po przykryciem dodać wanilię i ksylitol. Po ugotowaniu, kaszę odkryć i gdy odparuje oraz ostygnie blendowa na gładką masę wraz z śmietanką. Do połowy masy dodać kakao i ponownie zmiksować. Obie masy przełożyć do rękawów cukierniczych ze zwykłym okrągłym otworem bądź do grubych woreczków i odciąć po jednym rogu.

KARMEL KOKOSOWY
Śmietankę kokosową zagotować w garnuszku, dodać cukier kokosowy (może być też np. trzcinowy ale musi być brązowy i trochę syropu daktylowego) i gotować na małym ogniu kilkanaście minut do częściowego zredukowania. Pozostawić do wystudzenia ale nie całkowitego stężenia karmelu.

1. Biszkopty podzielić na dwa równe blaty pod względem wysokości i średnicy . Zarówno duże jak i małe.
2. Skropić pierwszy kakaowy blat wodą z cytryną.
3. Na pierwszy biszkopt wyłożyć ostudzony karmel kokosowy.
4. Następnie kremami w dwóch rękawach cukierniczych pokryć warstwę (np. waniliową masą zrobić jeden okrąg wokół brzegu blatu, następnie kakaową drugi i tak do samego środka na zmianę).
5. Nałożyć kolejny blat, tym razem zielony i powtórzyć czynności. To samo zrobić z małymi biszkoptami.

POLEWA DAKTYLOWA
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na ok 30 minut, następnie odcedzić i zmiksować z 1/4 szkl. ciepłej wody oraz z kakao na gładką masę. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody przez ok 5 minut. Następnie podgrzać w kąpieli wodnej lub mikrofali i mieszać do rozpuszczenia. Dodać żelatynę do daktylowej masy i wymieszać.

6. Gdy polewa zacznie gęstnieć, pokryć nią górę tortu dużego. Nałożyć na środek lub nieco na tył mały tort i wbić w niego długą wykałaczkę aby nie zsunął się. Również pokryć go polewą.  Teraz można przyklejać figurki. I dekorować cały tort. 


90 komentarzy:

  1. Ten tort to dzieło sztuki :) Piękny i jestem pewna, ze solenizant był oczarowany - z pewnością nie spodziewał sie takiego tortu :) Było o nim głośno to pewne xD
    Przy okazji sto lat dla Michała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koleżanka mówiła, że wszystkim się podobał i było spore zamieszanie wokół niego więc nie udało się zrobić zdjęcia w przekroju bo nawet nic nie zostało ;)

      Usuń
  2. Wygląda mega pięknie i sądząc po składnikach - smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort bardzo imponujący! Podoba mi się dodatek szpinaku do biszkoptu.

    OdpowiedzUsuń
  4. ojeeeeju! <3 jak to pyszniutko wygląda <3 JEM oczami! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem Waszą fanką. Same cuda tworzycie! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, dziewczyny! Robi wrażenie! Tylko pozazdrościć obdarowanemu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki tort musiał zrobić furrorę na przyjęciu - wygląda genialnie i zapewne tak smakuje, bo te wszystkie masy brzmią pysznie. I super, że tort jest nie tylko do patrzenia (moja bratanica miała na 4 urodziny tort z myszką Minnie cały obtoczony masą cukrową - wyglądał w prawdzie efektownie, ale co z tego, jak cały wierzch nie nadawał się zbytnio do jedzenia :P)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te torty z masą cukrową są piękne ale niestety również naszym zdaniem nie jest to zjadliwe, aczkolwiek widziałyśmy osoby, które jadły całość :P Tym bardziej jak widzimy, że można kupić już gotowe masy w sklepie, które mają kilka ładnych lat ważności. Jeśli dekoracja ma być nie do jedzenia to tylko z wyjątkiem ręcznie robionych ozdób no i 5 żołnierzyków z czołgiem xD

      Usuń
  8. Jej... Cudowny torcik wojskowy :) Wygląda obłędnie smacznie :) I ten karmel kokosowy - mmm...niebo dla podniebienia! <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow, ale genialny! Taki tort to musi być ozdoba stołu na urodzinach :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Co za ciekawy torcik. Fajny, oj fajny!
    Idealny się wydaje i ma interesującą gamę odcieni.
    Podoba mi się. Małe arcydzieło.
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miał być w moro a że internet oferuje tylko cukrowe masy w tych odcieniach to musiałyśmy sobie radzić same :P Same nie spodziewałyśmy się takiego efektu. Dziękujemy :*

      Usuń
  11. Tyle różności-pyszności w jednym! :o
    Jestem pełna podziwu Waszej (chęci do) pracy nad tymi wypiekami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla takich efektów warto spędzić 2 dni w kuchni ^^

      Usuń
  12. Wam naprawdę nigdy nie skończą się pomysły :) Tort wygląda super! Trzymam kciuki za dalszy rozwój Waszego biznesu, bo zdolne z Was dziewczyny :* No i oczywiście, jak tylko pojawi się szansa na zamaawianie paczek do Krakowa, to od razu wpisuję się na listę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo :* Pomysły zależą od sytuacji i zlecenia więc mamy nadzieję, że nigdy się nie skończą :D Z chęcią wysłałybyśmy Ci coś do Krakowa choćby helikopterem ^^

      Usuń
  13. o mamusiu! co za cudo! za każdym razem zachwycam się tymi przysmakami - pięknie wygladają i muszą smakować. mniam!
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  14. Kurczę, to musi być mega uczucie, dostać prezent, w który ktoś włożył tyle pracy i serca specjalnie dla ciebie. Znacie tego brata, czy to była czysta transakcja?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znamy brata ale jego siostra to jedna z nielicznych naszych bliskich koleżanek, więc bardzo się starałyśmy :) Aczkolwiek dla każdego się staramy :P

      Usuń
  15. Wspaniały, podoba mi się, że potraficie stworzyć coś innego, własnego. Tort okolicznościowy, który wygląda jak jedyny w swoim rodzaju i nie jest kiczowaty :) Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest wiele tortów w ofertach cukierni, które są piękne ale widać, że mało zjadliwe. Najważniejsze aby tort był spersonalizowany, to czujesz, że jest on wyjątkowy :)

      Usuń
  16. Karmel kokosowy brzmi tak pysznie <3 I ta polewa *.* To teraz tylko czekam na Wasz własny sklep z wypiekami! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Dla takiego tortu to mogę "poświęcić" swoją starość i mieć jeszcze raz urodziny :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Idealny tort dla mojej siostry! Z takiej dekoracji byłaby bardzo zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siostra związana z wojskiem?
      Tak na marginesie powiem, że Monika chce w przyszłości iść na studium oficerskie, brata mamy we wojsku, no i badania do pracy magisterskiej robiłam wśród żołnierzy więc ciągle nam się to wojsko przez życie przewija :D Dlatego ten tort "czułyśmy" ;P

      Usuń
  19. ten tort to istny majstersztyk :)

    OdpowiedzUsuń
  20. kiedyś każdy 18latek bał sie kamaszy, teraz co niektórzy pchają sie na siłę;D
    tort miodzio!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Torcik wygląda wspaniale i z pewnością był pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wciąż nie mogę uwierzyć, że takie cuda można robić bez glutenu, cukru i laktozy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak widać da się :D Mamy nadzieję, że już to udowodniłyśmy a teraz to tylko potwierdzamy :P

      Usuń
  23. Matko, nie było mnie tu tyle czasu... Jedyny plus tej sytuacji jest taki, że mam teraz o wiele więcej przepisów do ogarnięcia i przetestowania ;) Ten tort jest naprawdę wspaniały! <3
    Przyznam, że raz próbowałam ciasta szpinakowego i choć uwielbiam szpinak (zwłaszcza z łososiem), to wtedy mi jakoś nie przypadło do gustu... Ale myślę, że spróbuję jeszcze raz i zrobię biszkopt według Waszego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę się tego nagromadziło :P
      Ten przepis na ciasto szpinakowe to jest jedyny, który nam smakuje właśnie dlatego, że naszym zdaniem nie jest wyczuwalny trawiasty smak szpinaku :) Robiłyśmy go dziesiątki razy i zawsze wychodzi :P
      Dziękujemy za ponowne odwiedziny :D

      Usuń
  24. Ale super wygląda :D I jeszcze jak genialnie musi smakować! Rozkręcajcie biznes, Pandki, bo warto :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Myślę, że te ludki nie pozwoliły by się do tego cuda zbliżyć :D

    OdpowiedzUsuń
  26. no cóż ...kolejne cudo w Waszym wykonaniu, pięknie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  27. Zachwytom nie ma końca a wszystkie te och! -y ach! -y jak najbardziej zasłużone ;D

    OdpowiedzUsuń
  28. Wszystkie Wasze wypieki to prawdziwe dzieła sztuki. Szkoda, że mieszkam tak daleko. Chętnie zamówiłabym u Was takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  29. O mamuniu Michał był na bank wniebowzięty :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Kolejne arcydzieło w Waszym wykonaniu :) Gratuluję pomysłu i perfekcyjnego wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam takie pyszności. Jak zawsze bajeczne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jezu! Ale świetny tort! Ogromnie mi się podoba :d Mega praca, wygląda zjawiskowo :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Naprawdę dziewczyny, czy Wy nie minęłyście się z powołaniem ?? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tych "powołań" mamy wiele, dlatego wypieki muszą zajmować tylko część naszego życia choć chciałoby się więcej :P

      Usuń
  34. Coś dla mojego męża ;) rewelka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąż pewnie wojskowy? My musimy zrobić taki dla naszego brata żołnierza :P

      Usuń
  35. Cudo! Chyba jak będę kiedyś we Wrocławiu to sobie coś u Was zamówię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! I daj znać jak najwcześniej żebyśmy mogły dograć terminy ;)

      Usuń
  36. Mistrzostwo cukiernicze :D Piękny i z pewnością obłędny w smaku :D

    OdpowiedzUsuń
  37. Taki tort bym chętnie zjadła. Ostatnio ciągle odmawiam ale tego bym nie musiała :-) piękny

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda cudownie! Wręcz arcydzieło :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Świetny moro torcik! Widać zamiłowania militarne u brata koleżanki dominują, musiał być bardzo dobry w smaku xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Głównie lubi takie gry ale może zapragnie zostać żołnierzem. To zawód z respektem na mundurze ;P

      Usuń
  40. Chłopak na pewno się ucieszył :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Szczęka opada, ja bym nawet w głowie tego nie wymyśliła a co dopiero go zrobić. Robicie torty spontanicznie czy jakoś planujecie na kartce? Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś je rysowałam (ale szybko mi sie to znudziło :P), teraz rozpisuje sobie przepis krok po kroku w specjalnym zeszycie :)

      Usuń
  42. Jak zwykle po mistrzowsku - od pomysłu po wykonanie!

    OdpowiedzUsuń
  43. Torcik jest mistrzowski <3 Patrząc na wasze wypieki jestem zawsze pełna podziwu jak bardzo wszystko u Was jest dopracowane w najmniejszym szczególe - czysta perfekcja :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo czasem ten jeden szczegół, który nie jest dopracowany może zepsuć całość albo doprowadzić mnie do szału (czasem jestem do bólu perfekcjonistką :P). Dzięki :*

      Usuń
  44. Potraficie wpędzić w kompleksy ;) Wygląda cudnie, smakuje z pewnością obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  45. Piękny torcik <3 Na pewno każdy solenizant chciałby tak mieć :D

    OdpowiedzUsuń
  46. Nie tylko zachwyca oko ale też pewnie podniebienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taką mamy nadzieję :) Nam by szalenie smakował i dobrze by było gdyby innym osobom jedzących standardowe wypieki również przypadłby do gustu :)

      Usuń
  47. Genialny ten tort ! Mogłabym taki sprezentować mężowi.

    OdpowiedzUsuń
  48. Cudowny jest! Zrobię taki swojemu Michałowi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli oprócz imienia zgadza się zainteresowanie to będzie idealnie :D

      Usuń
  49. Mimo że moro to niekoniecznie mój klimat, to tort jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  50. Piekny tort! Gratuluję talentu :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Uczta dla żołnierskiego oka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger