Bananowe muffinki z masłem orzechowym i figami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)

Nareszcie skusiłyśmy się na przepis innego autora! Od dawna chciałyśmy wypróbować pewien szybki przepis na czekoladowy bananowiec od True Taste Hunters, którego bloga obserwujemy od wieków. Zawsze jednak polegałyśmy na swoich pomysłach, tym razem przepis Iny chodził nam po głowie zbyt długo aby go dalej ignorować 😎 Z malutkimi modyfikacjami powstały przepyszne i urocze muffinki bananowe z kakaowymi i orzechowymi nutami. Miazga totalna, którą polecamy każdemu 😍



Składniki (ok 15 muffinek):
-230g mąki (pół na pół gryczana i ryżowa)
-60g kakao
-500g bardzo dojrzałych bananów
-140g masła orzechowego (u nas z kawałkami orzeszków)
-150g melasy np. z morwy/słodu np. ryżowego/ syropu np. klonowego lub daktylowego
-2 łyżki mielonego lnu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-1 łyżeczka sody + 1 łyżka octu jabłkowego
-2 łyżeczki cynamonu
-płaska łyżeczka soli

Dodatkowo
-2-3 figi
-garść orzeszków do ozdoby
-masło orzechowe i czekolada do polania

1. Mąki, kakao, proszek do pieczenia, mielony len, cynamon i sól wymieszać razem.
2. W miseczce rozpuścić sodę w occie jabłkowym.
3. Banany zmiksować na gładko z płynną substancją słodzącą, dodać masło orzechowe i wymieszać ręcznie. (Nasze masło było z kawałkami orzechów i chciałyśmy je zachować więc połączyłyśmy to ręcznie, w przepisie TTH można to zrobić malakserze)
4. Suche składniki wymieszać z mokrymi.
5. Ciasto nakładać do muffinek (3-4 łyżki aby były wysokie) a na górę ułożyć plaster figi.
6. Piec w 180’C ok 30 minut.
7. Po ostudzeniu polać muffinki masłem orzechowym, płynną czekoladą i ozdobić orzechami.


46 komentarzy:

  1. Z takimi muffinkami to tylko na promocje, na wystawe, na konkurs i do cukierni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też chciałabym móc (i w sumie mogę :D) skorzystać z innych przepisów, szczególnie z fantastycznych książek, których mam sporo, ale zawsze stawiam na swoje receptury :D
    Muffinki z pewnością były przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudowne, wyglądają bajecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Banany, kakao, cynamon, masł orzechowe, orzechy, figi - smaki na 5+

    OdpowiedzUsuń
  5. To coś dla mnie. Pyszne połączenie smaków 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Po przeczytaniu tytułu wpisu i składu babeczek zastanawiałam się czy nie będą zbyt wilgotne w środku, a tu taka pozytywna niespodzianka! *.* Mąka gryczana i kakao to według mnie połączenie świetnie sprawdzające się w wypiekach <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszą być pyszne, a jak wyglądają! Cukiernie powinnyście otworzyć :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Male cudeńka. Lubię połączenie czekolady i bananów ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygladają piękne :) Za figami nie przepadam, ale bez nich bym wszamała :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie wyglądają, aż zgłodniałam :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziewczyny ale wspaniałe muffinki, normalnie wyglądają bajecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie dość, że wyglądają rewelacyjnie, to jeszcze maja super skład :) Pyszne muszą być :)
    P.S. U mnie też tak często jest, że tyle fajnych przepisów mam już zapisanych do zrobienia, ale ciągle coś nowego wymyślam i czasu na ich przygotowanie brakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Z pewnością takie babeczki trafiłyby w moje kubki smakowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają cudownie :) Aż nabrałam ochoty na coś czekoladowego :)

    OdpowiedzUsuń
  15. małe cudeńka;) wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniałe muffinki :) serdecznie pozdrawiam Was Dziewczyny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciągle robię muffiny,kocham <3

    OdpowiedzUsuń
  18. Już samo patrzenie na zdjęcie muffinek sprawia, że leci mi ślinka :) Przepis wydaje się łatwy, a babeczki muszą smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super skład i wyglądają na prawdę świetnie. Mam masło orzechowe więc chyba zrobię

    OdpowiedzUsuń
  20. Nawet bez fig smakowałyby fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  21. Teraz, po obiadku, właśnie tego mi trzeba :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Wow, już same zdjęcia zachęcają do skosztowania muffinek! :)
    Na pewno skorzystam z przepisu - tym bardziej, że wszystkie składniki są przeze mnie bardzo lubiane.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale pyszne *.* Kakaowe i orzechowe nuty zdecydowanie do mnie przemawiają ;D

    OdpowiedzUsuń
  24. Muffineczki to specjalność mojej córeczki :) uwielbia je piec i muszę jej podsunąć Wasz przepis bo wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale to musi być pyszne! Od oglądania zdjęć aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  26. Cudowne, smakowite i jak zawsze pożywne muffinki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Same moje ulubione składniki :-) Muffiny wyglądają kozacko, pewnie jeszcze lepsze są w smaku <3 dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  28. Te muffinki wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  29. O nie ja nie bardzo lubię figę :D

    OdpowiedzUsuń
  30. wyglądają rewelacyjnie! Oj jadłabym... :)

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
  31. Kilka dni temu zrobiłam brownie z cukinii z Waszego przepisu, właśnie w formie muffinek. Wprawdzie przy jedzeniu strasznie się kruszyły, ale były przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  32. BOSKIE! Brakuje mi tylko masła orzechowego, ale szybko nadrobię by je spróbować :)

    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam czekoladowo-bananowe wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Wyglądają nie jak babeczki, ale jak cukiereczki muffinkowe ;) Cudowne :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam patrzeć na przepisy TTH, a te muffiny muszą być obłędne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger