Chleb z ciecierzycy z ziarnami (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

Kiedyś myślałyśmy, że chleba nie musimy jeść. Płatki, kasze i owsianki w zupełności nam wystarczały. Jednak od jakiegoś czasu pieczemy chleby na różne sposoby, ponieważ powróciła do nas chęć jedzenia kanapek. Na blogu pojawiły się już inne przepisy na bochenki (przykłady poniżej), ale dziś przedstawiamy Wam chlebek pulchny, sycący, bez glutenu, z przypieczoną skórką i pięknym żółciutkim kolorem za sprawą mąki z ciecierzycy. Przepis na niego znalazłyśmy na skrawku starej gazety a nasze modyfikacje dały taki końcowy efekt 💗




  
Składniki (keksówka: 25-28 cm):
- 375ml ciepłej wody
- 7g suchych drożdży
-4 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
-4 jajka
-300g mąki z ciecierzycy
-100g mąki migdałowej
- 50g ziaren lnu
-50g ziaren słonecznika
-50g pestek dyni
- 2 łyżki czarnego sezamu lub czarnuszki
- płaska łyżeczka soli ( nas himalajska)

Wodę, drożdże, olej i 3 łyżki mąki z ciecierzycy wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Mąki, ziarna i sól wymieszać razem. Jajka rozmieszać i dodać do suchych składników gdy drożdże zaczną pracować. Następnie dodać mieszankę drożdżową i całość wymieszać. Masa jest dość lejąca.  Wlać ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 190’C ok 45-50 minut do suchego patyczka. Chleb wystudzić.










84 komentarze:

  1. Ciekawy ten chlebek i wygląda smacznie :) Spróbowałabym z chęcią i to bez dodatków... nie trzeba więcej chyba ze masła orzechowego xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje dobrze ze wszystkim :) nam czarnuszka w słodkościach nie przepada więc część zjadłyśmy z serkiem z kokosem i kiwi a część z hummusem paprykowym :P

      Usuń
  2. Podoba mi się bogate najeżenie pestkami dyni. Taki chleb wolałabym zjeść z masłem/margaryną, plastrem porządnej wędliny i pomidorkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak też by smakował świetnie :) Pestki dyni wyglądają najlepiej po przekroju :D

      Usuń
  3. Bardzo podoba mi się ten przepis :) Chlebek wygląda przepysznie, bogactwo smaku i zdrowia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlaczego u was wszystko wygląda tak smakowicie? :D Mimo tego, że nie pałam jakąś wielką miłością do ciecierzycy, to w tym wydaniu prezentuje się jak jakiś niezastąpiony przysmak :P

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sądzimy, że nawet dla antyfanów cieciorki ten chlebek nie stanowiłby przeszkody nie do pokonania :) Dzięki, staramy się zachęcić tak czytelników do wypróbowania przepisu ;)

      Usuń
  5. Wygląda bardzo fajnie z porządnym masłem byłby świetny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej taki jeszcze ciepły chlebek albo tost z masełkiem :P

      Usuń
  6. nie wyobrażam sobie dnia bez chleba i jego zapachu:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj, uwielbiamy takie wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja ostatnio zajadam się chlebem orkiszowym :) Taki chlebuś z ciecierzycy też bym z chęcią spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. NA orkiszowy już miałyśmy fazę, teraz zacznie się wypiek żytniego :D

      Usuń
  9. Hmmm, piekłam kiedyś sama chleb - ale nie taki, ten Wasz wygląda o wiele bardziej smakowicie i zdrowiej :D <3 Chętnie skorzystam z przepisu przy najbliższej okazji ;) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej bierz i korzystaj :D Jak już piekłaś kiedyś chleb to pierwsze lody masz już przełamane :P

      Usuń
  10. Najlepszy jest chleb własnoręcznie upieczony.
    A ten wygląda świetnie i ma w sobie tyle zdrowia, ze muszę go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, domowe chlebki tak samo jak domowe wypieki mają w sobie tą magię :)

      Usuń
  11. Fajny kolorek! Chlebek z ziarenkami jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam nadzieję, że moja mąka z ciecierzycy nie popsuje tego chleba, bo z tego co pamiętam macie mąkę dobrej firmy, a moja to śmierdziuch ;D Ciekawa propozycja podania chlebka z kiwi <3 A te kuleczki, które wykorzystałyście do dekoracji to moje dzieciństwo! Mają w sobie coś magicznego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No fakt, lepiej użyć dobrej mąki skoro ona jest tutaj bazą ;) Było sobie kiwi to wylądowało na kanapce, nawet to nie było planowane :P
      A te kulki to zupełnie nie nasze dzieciństwo, kupiłyśmy je z myślą o dekoracji ale nigdy się nimi nie bawiłyśmy :P

      Usuń
  13. jak pięknie żółty <3
    u nas mało pieczywa się zużywa, ale jak patrzę na takie chlebki, to się zastanawiam by to zmienić ;) Zwłaszcza, że potrzebuję przytyć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My pieczemy chlebuś raz na dwa tygodnie :)
      Też mogłybyśmy przytyć ale nie zauważyłyśmy tego procesu odkąd zaczęłyśmy je piec :P

      Usuń
  14. przepisy ze skrawków starych gazet są najlepsze:) wyrósł pięknie czego nie spodziewałabym się p mące z ciecierzycy i migdałów. ja też mam ostatnio fazę na chleby, te chrupkie jak i drożdżowe. z lenistwa wcinam gotowce ale czuję że trzeba odpalić w końcu piekarnik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też spodziewałyśmy się klapy bo w sumie jak glutenu nie ma to czemu miałby wyrosnąć a tu niespodzianka, wyrasta za każdym razem :P
      No to odpalaj ten piekarnik i nie wahaj się już dłużej :P

      Usuń
  15. Wspinały ten chlebek, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To dobrze, że wróciła do was chęć jedzenia chlebka, ja uwielbiam taki na naturalnym zakwasie :) Ale przepysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja odkąd przeszłam na dietę bezglutenowa to tez sama pieke chlebki. Własnie piecze mi się chleb ryzowy, ale mam słabe przeczucia :(

    Pozdrawiam - http://izabiela.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie spróbuj właśnie ten :) najlepszy bezglutenowy jaki jadłyśmy, aczkolwiek z kaszy gryczanej też jet świetny :)

      Usuń
  18. Ja też od jakiegoś czasu mam fazę na różne kanapki i piekę chleb z kaszy gryczanej który bardzo polubiłam i muszę upiec w najbliższy weekend. Przez ostatni tydzień jadłam dużo zwykłego białego chleba (więcej niż przez ostatnie kilka miesięcy łącznie :D) i trochę mi się przejadł, nie pogardziłabym teraz Waszym wypiekiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kanapek to właśnie Ty nas tak zachęciłaś i narobiłaś smaka :P

      Usuń
  19. Lubie takie chleby z samych ziaren:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Chlebek wygląda cudnie. Ma świetny kolor i pyszne wnętrze. Poproszę kromkę na śniadanie :D
    Ja też ostatnio piekę chleby, a jak mam dostęp do dobrej jakości pieczywa to kupuję. Teraz mam w planach upiec chleb ziarnisty, bo mam dwie gotowe mieszanki, także muszę się za to zabrać. A, i chleb gryczany, koniecznie też muszę upiec i spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też niedawno kupiłyśmy czysty żytni na zakwasie, pycha :)
      gryczany już się nieco nam przejadł ale na pewno do niego wrócimy :)

      Usuń
  21. Super, chętnie wpadłabym do Was na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Taki chlebek bym chętnie zjadła, wygląda super !

    OdpowiedzUsuń
  23. Fajnie naszpikowany nasionkami :) Energetyczny i sycący :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękny kolor ma Wasz chlebuś.

    OdpowiedzUsuń
  25. Zachęca nie tylko świetnymi składnikami, ale także kolorem :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Na pewno taki chlebek upiekę. Jak i Wy,długo nie jadłam chleba, i tez wystarczałay mi kasze, groch, fasola itd. Ale własnie od pewnego czasu mam apetyt na zdrowy bezglutenowy chlebek i ten wydaje mi sie w sam raz.:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Na pewno taki chlebek upiekę. Jak i Wy,długo nie jadłam chleba, i tez wystarczałay mi kasze, groch, fasola itd. Ale własnie od pewnego czasu mam apetyt na zdrowy bezglutenowy chlebek i ten wydaje mi sie w sam raz.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, czasem trzeba wrócić do tradycji kanapeczek :P

      Usuń
  28. Ekstra! Wygląda na bardzo pulchny i mokry:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mokry zdecydowanie nie jest, trochę bardziej suchy więc dobrze się komponuje z soczystymi warzywami jak pomidor i ogórek lub owocem typu kiwi właśnie :P

      Usuń
  29. Wygląda bardzo apetycznie. Zjadłabym na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ten mi jakoś średnio pasuje, ale chyba popełnię jakiś inny chleb niedługo.

    OdpowiedzUsuń
  31. Zjadłabym kromeczkę albo i nawet dwie! ;) Nigdy nie jadłam takiego chlebka, ale jeśli jest z ciecierzycy to na pewno by mi posmakował.

    OdpowiedzUsuń
  32. Wspaniały chlebek, świetny przepis. :) Szkoda, że nie znałam go jak mój syn miał alergię na zboża. Fakt, alergia przeszła, ale przez długi czas kombinowałam zamienniki chleba. Nie powiem,łatwo nie było. Z takim przepisem, wtedy, życie by było dużo łatwiejsze. :) Na pewno znajdzie wielu zwolenników. :) Możliwe, że sama się skuszę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś to w ogóle było słabo z tego typu przepisami. Jak najbardziej można spróbować :)

      Usuń
  33. Wygląda pysznie! Uwielbiam takie własnoręcznie robione pieczywo.

    OdpowiedzUsuń
  34. A właśnie mam chyba mąkę z ciecierzycy i to dość sporo... zalega mi jeszcze dyniowa, więc może skuszę się na zrobienie z małymi modyfikacjami :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Smakowicie ten chlebek wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
  36. Na pewno z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Czy już oficjalnie myślałyście o otworzeniu cateringu? :) Jadłabym wszystkie wasze smakołyki!

    codziennyuzytek.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myśleć myślałyśmy ale nie jest to aktualnie dla nas możliwe :P

      Usuń
  38. Wygląda mistrzowsko. Zapisuję przepis i na pewno już wkrótce wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  39. Jeszcze nigdy nie piekłam chleba :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Upiekę go kiedyś chętnie dla swojej mamy :) Osobiście nie przepadam za ciecierzycą , ale . wtakiej formie jeszcze nie próbowałam!

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mamy zawsze warto a może jednak Tobie też zasmakuje ;)

      Usuń
  41. Możecie mnie adoptować??? Proszę! ;) choć może lepiej nie... bo garderoba byłaby do wymiany na większy rozmiar pewnie kilka razy w roku ;) Dziewczyny, rządzicie, i będę to powtarzała w nieskończoność! Upiekę go na święta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze wypieki "odchudzają" xD Dzięki wielkie i smacznego :)

      Usuń
  42. Taki chlebek to musi być pyszny :) Porywam kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Wygląda pysznie ! A ten kolor... Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Fajny pomysł na owocową kanapke :D

    OdpowiedzUsuń
  45. Fajny pomysł na owocową kanapke :D

    OdpowiedzUsuń
  46. Podoba mi się bogactwo ziaren w takim chlebku :) Sama chleba nie piekę, ale wygląda cudnie <3

    OdpowiedzUsuń
  47. Cudowny, smaczny i bardzo zdrowy chlebek <3

    OdpowiedzUsuń
  48. Same pyszności :) pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Chleba z takie ilości mąki z ciecierzycy jeszcze nie robiłam. Dodawałam zazwyczaj w mniejszych ilościach, do innej bazowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zazwyczaj tak ją wykorzystujemy dlatego ten przepis tak bardzo smacznie nas zaskoczył :)

      Usuń
  50. domowy chleba jest pyszny, sama od niecałego roku piekę w domu, tylko pełnoziarniste, a teraz hoduję swój pierwszy zakwas :) Super wygląda Wasz bochen :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo może i nam w końcu wyjdzie domowy zakwas bo 3 próby mamy za sobą.... nieudane próby :P

      Usuń
  51. Ekstra chlebek! Zamawiam kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Dziewczyny, to fantastyczny przepis, z pewnością go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Wspaniały, z chęcią bym zjadła kromeczkę :-) buziolki :-)

    OdpowiedzUsuń
  54. Świetny, na pewno wypróbuje bo mam mąkę z ciecierzycy. Tylko jeszcze migdałową muszę dokupić. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  55. Wspaniały chlebek :) Uwielbiam takie domowe wypieki :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger