Ciasteczka ślimaczki (bez glutenu i laktozy)

Ten przepis jest bardzo efektowny ale nie jest tak trudny jak się wydaje 😉 Musicie uwierzyć nam na słowo i go wypróbować a dla ułatwienia TUTAJ znajdziecie kilka zdjęć z procesu przygotowania 😊 

    

Kruche ciasto
-80g zmielonych na mąkę płatków owsianych (bez glutenu)
-110g mąki kukurydzianej i ryżowej (mniej więcej po połowie)
-50g ksylitolu
-40g syropu ryżowego/miodu
-30g oleju kokosowego
-1 łyżka wody
-1 jajko
-1/4 łyżeczki sody

Nadzienie
-200g kremu Nutwist
-1 jajko
-30g mąki kokosowej

Polewa
-deserowa czekolada
-garść posiekanych orzeszków

1. W misce wymieszać mąkę owsianą, kukurydzaną, ryżową oraz sodę.
2. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać olej, syrop, ksylitol i łyżkę wody, ciągle mieszając do rozpuszczenia ksylitolu.
3. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce.
4. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajko. Całość dokładnie zagnieść.
5. Wstawić ciasto na co najmniej kilkanaście minut do lodówki aby stało się bardziej zwarte.
6. W osobnej misce wymieszać krem Nutwist z jajkiem i mąką kokosową.
7. Gdy ciasto w lodówce stanie się chłodne i zwarte, należy rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia tworząc mniej więcej prostokąt.
8. Na ciasto rozsmarować wcześniej przygotowane nadzienie.
9. Zwinąć ciasto tworząc roladę.
10. Pokroić roladę ostrym, cienkim nożem tworząc „ślimaczki”, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
11. Ciasteczka piec w 180’C ok 10-15minut (do zarumienienia).
12. Wystudzone ciasteczka polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać orzeszkami.



2 komentarze:

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger