Czekoladowa TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM (przepis wegański i bez glutenu)

Czekoladowy szał! Mocno czekoladowa tarta wjechała na salony 😉 A do tego bez glutenu i wegańska! Szalone i pyszne połączenie. Tutaj możecie zobaczyć jak cudownie delikatną i piankową ma konsystencję mus znajdujący się we wnętrzu 😍






Składniki (śr: 19 cm):

Kruchy spód
- 100g mąki gryczanej
- 100g mąki kokosowej
- 50g mąki owsianej (lub zmielonych pł. owsianych)
- 370ml mleka roślinnego
- 30g oleju kokosowego
- 150g masła orzechowego
- 130g syropu klonowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mielonego lnu
-szczypta soli

Mus czekoladowy
- 140g aquafaby (woda po ciecierzycy)*
- 150g czekolady 
(u nas surowa My Raw Joy)
- 50g oleju kokosowego
- 40g ksylitolu
- łyżka kakao
* najlepiej ubija się aquafaba po cieciorce w słoiku z Lidla

Dodatkowo
- 50g czekolady (u nas surowa My Raw Joy) + 3 łyżki oleju rzepakowego
-ulubione owoce

KRUCHY SPÓD
1. Mąki, kakao i sól wymieszać razem w misce.
2. W ciepłym mleku roślinnym rozpuścić syrop, olej, masło orzechowe i len.
3. Mokre składniki połączyć z suchymi. Ciasto ma być dość lepkie i luźne, więc trzeba wstawić je do lodówki na kilkanaście minut.
4. Schłodzonym i zwartym ciastem wylepiać dno oraz boki tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
5. Piec w 180’C ok. 20 minut. Ciasto ma by delikatnie zarumienione ale nie za bardzo spieczone, ponieważ jeszcze nieco stwardnieje po wystudzeniu.

MUS CZEKOLADOWY
6. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę wraz z olejem kokosowym oraz kakao i ksylitolem.
7. Ubić aquafabę na dość sztywną pianę i partiami wlewać rozpuszczoną czekoladę (ma być w temp. pokojowej, nie wlewać gorącej) mieszając delikatnie szpatułką.
8. Mus czekoladowy wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.
9. Kiedy mus zastygnie, polać górę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem i ozdobić owocami.


2 komentarze:

  1. Dla takiej wielbicielki czekolady jak ja idealna opcja :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychotka! A właśnie chodzi za mną coś czekoladowego!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger