Kokosowy tort musli z owocami (bez glutenu, cukru białego)

Chyba każdy z nas skrycie marzy już o wiośnie, słoneczku, lekkich sałatkach z owoców i warzyw. Dlatego wreszcie stworzyłyśmy tort zbliżający nas do tych właśnie pragnień 😊 Lekki ryżowy biszkopt, przełożony kremowym serkiem kokosowym i bananami, udekorowany śmietanką kokosową i owocami. Jednak tort jeszcze skrywa w środku smaczną niespodziankę! Gwarantujemy Wam, że odrobinę więcej zabawy z wycięciem środka rekompensuje widok wysypującego się z wewnątrz pysznego musli 💙😍 

tort bez musli







Składniki:

Biszkopt ryżowy (śr: 18cm)
-4 duże jajka
-90g ksylitolu
-40g skrobi kukurydzianej
-100g mąki ryżowej
-szczypta soli

Krem jogurtowo-kokosowy
-240g ricotty
-400g jogurtu typu greckiego
-ksylitol (indywidualne preferencje)
-4-5 łyżek białej mąki kokosowej

Krem kokosowy
-400ml mleczka kokosowego (puszka schłodzona kilka dni w  lodówce)
-łyżka ksylitolu

Inne dodatki
-2 banany, truskawki, kiwi
-woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączenia blatów)
-ulubiona mieszanka MOJE MUSLI

BISZKOPT RYŻOWY
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Skrobie i mąkę wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Mieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika.
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 5 blatów (górny ma być grubszy, najlepiej gdy wyrośnie z tzw. górką). W 3 środkowych blatach wyciąć na środku otwór w wielkości szklanki.

KREM JOGURTOWO-KOKOSOWY
Rocotte i jogurty zmiksować blenderem na gładko, dodać dowolną ilość ksylitolu. Do masy wsypać 4 łyżki mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze jedną łyżkę.

- Do tortownicy włożyć pierwszy blat, odrobinę nasączyć go wodą z cytryną. Nałożyć cienką warstwę kremu i w okręgu ułożyć ok 1,5cm plastry banana (owoc podniesie i utrzyma warstwy tortu). Między banany znów nałożyć krem zostawiając puste pole w wielkości szklanki na środku.
- Nałożyć drugi blat z otworem na środku, delikatnie docisnąć do dolnej warstwy i odrobinę nasączyć. Nałożyć solidną warstwę kremu (bez bananów).
- Ułożyć kolejny blat z otworem, docisnąć i nasączyć go. Znów nałożyć cienką warstwę kremu, banany po okręgu i przykryć je kremem.
- Nałożyć ostatni blat z otworem, docisnąć go, nasączyć i pokryć kremem bez bananów. Kremem pokryć również środek tortu tworząc „tubę”.
Tak przygotowany tort włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), można przykryć go np. wysoką miską aby się nie obsuszył. Górny blat schować do worka.

Po tym czasie nożem delikatnie odciąć boki tortu od obręczy tortownicy i ją ściągnąć. Środek maksymalnie wypełnić ulubionym musli.

kliknij aby powiększyć
KREM KOKOSOWY
Puszkę schłodzonego mleczka otworzyć i wyjąć zwartą część. Zmiksować ją z odrobiną ksylitolu na najwyższych obrotach.
Takim kremem posmarować od dołu ostatni górny biszkopt i przykryć nim dolną konstrukcje. Cały tort posmarować resztą kremu i udekorować owocami oraz musli.


97 komentarzy:

  1. Pomysł świetny! Efekt końcowy pod względem wizualnym i zapewne też smakowym zachwyca. Ryżowy biszkopt i krem kokosowy brzmi pysznie. Ja zamiast musli dodałabym granolę albo owoce liofilizowane, bo jakoś samo musli to tak na "sucho" raczej by mi nie podeszło :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdy się podzieli musli na kilka osób to wbrew pozorom nie ma go tak dużo na jedną porcję i dobrze nasączony biszkopt z kremem niwelują tą suchość a jest co pochrupać ;) Ale racja, można taki tort wypełnić różnymi słodkościami aczkolwiek musli w środku nie stanowiło oporu do krojenia co też trzeba wziąć pod uwagę ;)

      Usuń
    2. Po zdjęciach widać, że musli jest sypkie, więc tak stwierdziłam, ale skoro nasiąkają i są miękkie to nie ma problemu, bo jakoś surowych płatków owsianych nie chciałabym jeść :D
      Widać, że nie stanowiły oporu, za to estetycznie wysypały się ze środka tortu, co wygląda cudnie :)

      Usuń
    3. Tzn. nie nasiąkają jak zalane wodą ale w połączeniu z wilgotnym biszkoptem i kremem nie są tak suche. My z drugiej strony lubimy płatki owsiane szamać na sucho więc to taka subiektywna opinia xD

      Usuń
  2. Ale świetny!No i wyglada oszałamiająco!Nie mogę sie doczekać lata :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zabieram pomysł na tort :D Podoba mi się krem z Ricotty. I fajny pomysł na dodatek musli do środka - myślę, że niejednej osobie opadłaby szczęka, jakby wyciągała kawałek ciacha, a tutaj taka niespodzianka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten krem jest prosty a taaaki dobry, że można jeść go samego :D Musli w środku dobrze współgrało z nożem podczas krojenia i nie stanowiło oporu więc polecamy ;)

      Usuń
  4. Taki pyszny torcik pokazywać mi od rana?! To powinno być zabronione! ;-)
    Wygląda rewelacyjnie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiosna juz tuż, tuż.. już ją widać i koty to czują :D
    A ten torcik???? Cudo!!!! No i ta niespodzianka - smaczna, miła, zdrowa :D Już sobie wyobrażam... kroję tort a ze środka rozsypuje się musli:D
    Nic tylko zajadać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zwłaszcza, że obecnie mamy za oknem cuuudne słoneczko i ma być we Wrocławiu dziś 14 stopni ^^ Dokładnie taka niespodzianka czeka każdego po rozkrojeniu :)

      Usuń
  6. Coś wspaniałego :) A najbardziej podoba mi się krem kokosowy - musi smakował obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. o matulu wygląda przesmacznie i obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kolejne cudo przygotowałyście, a jeszcze ta niespodzianka w środku na pewno zaskakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cały czas jestem pod wielkim wrażeniem Waszych przepisów- są po prostu genialne.
    Świetny ten torcik z bogactwem w środku.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to taki prosty w wykonaniu tort niespodzianka :) Warto wypróbować pomysł! Dziękujemy ;)

      Usuń
  10. Super pomysł i fantastyczne wykonanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Za świeżymi owocami i warzywami tęsknię bardzo. To jedna z tych rzeczy, której mi brakuje podczas zimy. Torcik rewelacyjny! I ten pomysł z musli w środku! Super <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam się marzą już truskawki i maliny. Wiadomo, że te tutaj użyte to nie są kwintesencją zdrowia no ale przynajmniej stwarzają pozory xD I po jednej dla każdego było :P

      Usuń
  12. Wy to zawsze potraficie zaskoczyć :) Wspaniały torcik!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam wasze torty, świetny pomysł dziewczyny :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. niezwykle uroczy tort z niespodzianką;) za nic nie domyśliłabym się, że coś wysypie się ze środka;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego jest idealny na urodziny jako prezent, najlepiej dla musliżercy :D

      Usuń
  15. U Was wszystko wygląda mega apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Cos przepieknego! Przeszlyscie same siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pandy, ale wy macie talent!! Szok, chciałabym, żeby mi ktoś zrobił taki tort na urodziny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z chęcią wykonałybyśmy go drugi raz :D Szkoda, że nie współpracujemy z jakimś transportem :P Dziękujemy :*

      Usuń
  18. Nigdy nie miałam jeszcze mąki kokosowej. Jakoś nie widzę w sklepach, do których chodzę. Ale lubię testować różne rodzaje mąki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W eko sklepach jest coraz częściej, chociaż my głównie kupujemy ją przez internet bo zależy nam na białej a w sklepie zawsze trafimy na taką kremową :)
      https://www.cosdlazdrowia.pl/maki/maka-kokosowa-500g/produkt-677?gclid=CjwKEAiAuc_FBRD7_JCM3NSY92wSJABbVoxBFIRL685xlMrXcw7UCWQbG7EhfBzSxyRmopTPWMvJzBoCagHw_wcB

      Usuń
  19. Jak dla mnie ten torcik to połączenie idealne! Uwielbiam kokos, oraz wszelkiego rodzaju owoce- szczególnie truskawki i kiwi, więc na pewno przypadłby mi do gustu. Wydaje się być dosyć czasochłonny, ale jak najbardziej wart każdej minuty :D Muszę wypróbować! <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest aż tak pracochłonny jak się wydaje tylko pracę należy rozłożyć na dwa dni aby wszystko się trzymało ;) Polecamy się jednak skusić ;)

      Usuń
  20. Bardzo apetyczny torcik z niespodzianką ;) Pomysł super, jesteście niesamowite ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Jejciu, ale fajny! Szkoda zjadać aby się nie rozsypało :D

    OdpowiedzUsuń
  22. nie no to trzeba mieć talent

    OdpowiedzUsuń
  23. tort z niespodzianka :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  24. O taaaak, tak bardzo chciałabym już wiosnę! Tort wygląda rewelacyjnie! To wysypujące się musli... Super! Muszę go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Na pewno wszyscy będą zachwyceni nawet Ci co wątpią w smak musli :D

      Usuń
  25. Ricotta i jogurt grecki nie zawierają laktozy ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, mój błąd, nie wykreśliłam tego z szablonu ;) Dzięki za czujność :)

      Usuń
  26. O kurczę! Zbieram szczękę z podłogi! Tort cudo *.*

    OdpowiedzUsuń
  27. suprise suprise! toż to prawie śniadaniowa wersja tortu:) super pomysł! i to musli nawet trzyma się na swoim miejscu po wyjęciu kawałka- super! ale mi najbardziej podoba się dekoracja- cudna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, takim śniadaniem można również rozpocząć intensywny dzień i na pewno od pierwszego kęsa będzie bardzo pozytywny i pełen energii ;)

      Usuń
  28. Genialny torcik, wygląda bajecznie :) smakuje na pewno przepysznie, chętnie bym spróbowała ;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  29. drogie koleżanki ja uprzejmie Was proszę abyście od rana nie torturowali głodnych ludzi takimi cudnymi zdjęciami bo człek ma ochotę zeżreć monitor i połknac go w całości :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale to w sumie nie wiemy czy jest jakaś odpowiednia pora na wejście na naszego bloga xD Przynajmniej od rana będziesz o nim myśleć i może taki zrobisz ;P

      Usuń
  30. Piękny Wam ten torcik wyszedł i to jeszcze z jaką intrygującą zawartością! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Tort mistrzostwo świata, ja bym jadła bez żadnych wyrzutów sumienia:)

    OdpowiedzUsuń
  32. O rany śmietanka kokosowa, musi być przepyszny! <3

    OdpowiedzUsuń
  33. Moja Mama Kochana ma urodziny okrągłe w maju, a jest na diecie obecnie. Wreszcie się za siebie wzięła, jestem z niej taka dumna :)
    Na pewno będę dla niej piekła tort i już nawet wiem jaki.
    Przyda mi się ta porcja inspiracji od Was. Dziękuję :)
    Pozdrawiam cieplutko :) Miłego, słonecznego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i to jest super torcik dla niej! Pewnie, że nie można powiedzieć, że jest mega nisko kaloryczny ale na pewno ma ich mniej niż tradycyjny tort, jest naturalny, lekki, bez białego cukru i w ogóle ;) Mama na pewno poczuje się nim rozpieszczona <3 Nasz tata też przechodzi na dietę (jest szczupły ale wyniki cholesterolu do du...) i jesli się spisze to też mu zrobimy taki tort :D

      Usuń
  34. Zrobię taki mężowi na urodziny :D
    Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie zachwycony! O ile nie będzie bardziej wolał wysypującego się boczku, kabanosów itd xD

      Usuń
  35. Nie. Ja nie marzę o słoneczku, choć w pewnym sensie może i tak. O wolnym. O odpoczynku od nauki, nadchodzącej matury. Byleby nie nadeszła tak prędko, a mi udało się wszystko nadrobić.
    Świetny tort! Pomysłowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O no to fakt, gdy ma się wizję matury to chciałoby się ten czas jakoś wstrzymać :P W sumie my w czerwcu mamy obronę mgr, prace są dalekie od wykończenia ale jakoś bardziej pragniemy już ten czas zakończyć ;P

      Usuń
  36. Owoce na wierzchu robią fenomenalną robotę - aż mi ślinka pociekła! :)

    OdpowiedzUsuń
  37. oj kusicie Dziewczyny tym torcikiem :D a ta niespodzianka w środku absolutnie czaderska :D

    OdpowiedzUsuń
  38. kokos to totalnie nie moja bajka, ale wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Twój tort wygląda genialnie! Jestem taka ciekawa, jak smakuje Twój krem kokosowy. Uwielbiam takie smaki. :) Wydrukuję sobie Twój przepis i wrzucam go do przepisów na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszymy, że tort przypadł tak bardzo do gustu :) Koniecznie upiecz go na święta bo zrobi furorę! Jeśli faktycznie go zrobisz to miło nam będzie jeśli pstrykniesz małą fotkę ;P

      Usuń
  40. Dziś była taka piękna pogoda, że ten tort idealnie to wszystko oddaje. Wygląda smacznie i do tego ma piękne pastelowe kolory ;).

    OdpowiedzUsuń
  41. wygląda przepysznie i prześlicznie!

    OdpowiedzUsuń
  42. Pandki, mimo, że cały wypiek robi wrażenie, to biszkopt wyszedł Wam niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt nie skromnie mówiąc wychodzi nam zawsze :D Jest pyszny i leciutki ;) Dziękujemy!

      Usuń
  43. Piękny torcik. Coś dla amatorów musli :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Łał...jaki fajny biszkopt z niespodzianką. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  45. Prezentuje się fenomenalnie :D Jadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Jest śliczny a to musli to absolutny hit. Na pewno go zrobię na urodziny siostry, która się odchudza ale jeszcze muszę musli zamówić :) Macie pomysł co jeszcze można ukryć w środku żeby się tak ładnie wysypywało? Taki pomysł mogę wykorzystać jeszcze na inne okazje. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm nie polecamy owoców bo podczas krojenia mogą stworzyć mało przyjemny widok np. wypływający dołem czerwony sok truskawek... słabe :P Lepiej niech to będą drobne i suche rzeczy jak jakieś cukierki typu m&m'sy czy inne dropsy albo czekoladowe jajeczka tak na najbliższe święta ;)

      Usuń
    2. haha macie racje, czerwone owoce odpadają. Jajeczka to fajny pomysł szczególnie, że na święta mamy mnóstwo dzieci więc powinny być zadowolone z takiego tortu. Dziękuje :))

      Usuń
  47. ależ pięknie Wam wyszedł:) jestem po wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  48. Cudo <3
    Aż trudno od niego wzrok oderwać :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Cudny torcik :) Rozumiem, że jeśli zawiera musli, to można go jeść na śniadanie? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne! Po takim śniadaniu świat się robi piękniejszy ^^

      Usuń
  50. Piękny o do tego kokosowy 😀 mniam

    OdpowiedzUsuń
  51. Chyba wpadnę do Was na kawałek ciekawa jestem smaku :) Wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Wszystko, co kokosowe i waniliowe uwielbiam <3
    Torcik wygląda pięknie i oryginalnie <3

    OdpowiedzUsuń
  53. Uwielbiam kokos, ale osobiście wybrałabym wersję bez musli, za którym niekoniecznie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można wnętrze wypełnić innymi smakołykami ;)

      Usuń
  54. Cudowny i kolorowy. Cieszy oczy! Wyobrażam sobie jak bardzo musi cieszyć podniebienie :D

    OdpowiedzUsuń
  55. Wow tort rewelacyjny, na pewno wypróbuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  56. Kusi mnie bardzo ten ryżowy biszkopt! :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mięciusi, delikatny i nie nadaje smaku. Częściej robimy gryczane bo są nieco mocniejsze ale też mają swój charakterystyczny smaczek, do takich lekkich wypieków ryżowy jest idealny :)

      Usuń
  57. Musli w wersji zdrowej, a w wersji trochę mniej zdrowej może lentilki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lentilki na pewno też się sprawdzą bo prześlizgną się między ostrzem noży i ładnie się wysypią :)

      Usuń
  58. O, wreszcie coś kompletnie nie dla mnie i nie muszę się zastanawiać, czy jestem do dupy, bo nie gotuję. Pff, zresztą... i tak nie jestem :D

    OdpowiedzUsuń
  59. skąd tak wspaniałe pomysły, rewelka;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger