Konfitura z jeżyn/ czerwonego grejpfruta/ owoców granatu - Rigoni di Asiago

Dziś przed Wami mega urocze słoiczki (i jedna próbka 😉) z pysznym owocowym wnętrzem 💗 Jako wielbicielki dżemów i konfitur miałyśmy ogromne nadzieję na przygodę z wyrobami o ciekawych smakach. Było słodko i owocowo, a Wy jaki słoiczek byście przygarnęli? 
Wszystkie te konfitury i wiele innych znajdziecie na ITALIMPORT 💕






Nazwa: Konfitura z jeżyn/ czerwonego grejpfruta/ owoców granatu słodzona naturalnym sokiem z jabłka
Firma: Rigoni di Asiago
Skład:
Konfitura z jeżyn: sok jabłkowy*, jeżyny 65%*, środek żelujący- pektyna.
Konfitura z czerwonego grejpfruta: sok jabłkowy*, różowy grejpfrut 30% * , środek żelujący- pektyna.
Konfitura z owoców granatu: granat 70%*, sok jabłkowy*, środek żelujący- pektyna.
Konfitura z truskawek i poziomek: truskawka 58,2%*, sok jabłkowy, poziomka 1,8%*, środek żelujący- pektyna.
*Owoce pochodzące z plantacji ekologicznych.
Masa netto: 260g
Wartości odżywcze:
Konfitura z jeżyn: 100g/ 157 kcal, tłuszcz – 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g, węglowodany – 38g w tym cukry – 35g, błonnik – 3,1g, białko – 0g, sól – 0,13g
Konfitura z czerwonego grejpfruta: 100g/ 180 kcal, tłuszcz – 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g, węglowodany – 44g w tym cukry – 44g, błonnik – 2,1g, białko – 0g, sól – 0,11g
Konfitura z owoców granatu: 100g/ 143 kcal, tłuszcz – 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g, węglowodany – 35g w tym cukry – 34g, błonnik – 1,4g, białko – 0g, sól – 0g
Konfitura z truskawek i poziomek: 100g/ 155 kcal, tłuszcz – 0g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0g, węglowodany – 37g w tym cukry – 36g, błonnik – 2,6g, białko – 0g, sól – 0,07g
Informacje dodatkowe: Brak konserwantów, po otwarciu przechowywać w lodówce, w temperaturze 4 ° C.
Cena: ok 12 zł

Nasza opinia
Wygląd: Piękne słoiczki przypominające wielościany skrywają w sobie owocowy środek. Po skromnych rysunkach owoców możemy określić smak bez szukania polskiej etykiety :)

Smak: Przede wszystkim nie są to bardzo zwarte czy z żelowane galaretki. Konsystencja jest stała ale też miękka i delikatna. Konfitura jeżynowa była bardzo słodka, smak owoców był dość przytłumiony ale ich kwaskowa nuta była jednak wyczuwalna. Nie znalazłyśmy w niej pestek, które jeżyny posiadają, czyli dodatkowy plus. Konfitura grejpfrutowa bardzo nas ciekawiła bo owoce te jemy niemalże codziennie. Okazała się jeszcze bardziej słodka od swojej poprzedniczki ale po chwili do głosu dochodzi goryczka charakterystyczna dla tych cytrusów. Nie każdemu w naszej rodzinie takie połączenie przypadło do gustu. Konfitura z owoców granatu interesowała nas chyba najbardziej. Faktycznie był to smak tych maleńkich czerwonych kuleczek. Mimo to całość znów była słodka i nieco tłumiła prawdziwy smak owoców granatu. Ostatnia konfitura z truskawek to próbka w formie saszetki ;) Kolor nie był tak bardzo czerwony jak te dostępne w sklepie ale smak truskawek był wyczuwalny, jednak znów pod naporem ogromnej słodyczy gdzieś się gubił.

Podsumowanie: Konfitury spałaszowałyśmy z przyjemnością! Mimo, że poziom słodyczy był bardzo wysoki to jakimś plusem jest to, że substancją słodzącą jest sok jabłkowy. Wszystkie są dobre a każdy z domowników miał swojego ulubieńca. Niebawem przekonacie się do jakich pysznych wypieków ich użyłyśmy :)







Jeżyna, granat i truskawka
Ocena: 5 pand

Grejpfrut (za tą gorycz)
Ocena: 4 pandy

72 komentarze:

  1. Takie konfitury zjadłabym z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię i chociaż staram się robić wlasne to czasami sięgam po gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też się zdarza bo chyba nie jesteśmy w stanie zrobić ich tyle aby starczyło na cały sezon jesienny, zimowy i wiosenny ;P

      Usuń
  3. rzeczywiście ta truskawkowa bardzo słodka (dziękuję ♥♥) W takim wypadku trzeba jej jeść mniej :P Wszystkie są słodzone sokiem jabłkowym, ale ten sok jabłkowy mógł być wczesniej posłodzony a o tym nie raczyli wspomnieć :P Nie wiadomo, czy jest to sok bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co ;) Jest napisane, że słodzone są naturalnym sokiem z jabłek więc nie powinien być dosładzany. Aczkolwiek wiadomo, że sok jabłkowy ma w sobie dużo cukru i taki skoncentrowany na pewno jest bardzo słodki.

      Usuń
    2. Jest, jest :)
      Pewnie macie racje :) Sama zauważyłam, że jabłka po obróbce termicznej, czy to upieczeniu, czy przesmażeniu są słodsze (już nie wspomnę o słodkich odmianach). :)
      Naturalna słodycz i przesłodzenie :P

      Usuń
    3. Dlatego cynamon i inne korzenne przyprawy tak do nich pasują <3

      Usuń
  4. Mi tam duża dawka słodyczy nie przeszkadza, a jeśli substancją słodzącą jest naturalny sok jabłkowy to już w ogóle super :P Konfitury kojarzą mi się z babcinymi wyrobami i przywodzą ciepłe wspomnienia, więc chętnie bym ich skosztowała :D

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
  5. Już same opakowania zachęcają do wypróbowania konfitur, mają przepiękną oprawę graficzną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba się na nie natknęłam w sklepie (niekoniecznie na te konkretnie warianty smakowe), ale byłam pewna, że mają cukier! :O Z tych czterech najchętniej spróbowałabym jeżynowej i truskawkowo-poziomkowej. Mogliby też pewnie zmniejszyć ilość soku jabłkowego, to całość byłaby mniej słodka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam by nie przeszkadzała mniejsza słodycz bo lubimy kwaskowe konfitury ale pewnie ludzie ogółem wolą słodsze ;)

      Usuń
  7. Wiecie co....zjadłabym każda,mam ochotę teraz na jakiś dżem albo konfiturę ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta z granatu musi być pyszna, uwielbiam ten owoc :D szkoda, że nie można takiej dostać stacjonarnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same nie wiemy czy nie można jej dostać stacjonarnie. Są sklepy gdzie mają te konfitury ale nie wiemy czy akurat ten smak jest dostępny :)

      Usuń
  9. Chętnie bym popróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastyczne te konfitury i to bez cukru, na pewno warto się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mnie zdecydowanie najbardziej kusi to co nieznane - grejpfrut i granat :) ale te 2 pozostałe także chętnie bym spróbowała :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja bym bez wahania wybrała granata ! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja nie jestem fanką takich produktów, w ogóle mało jem dżemów, co nie zmienia faktu, że zapewne są bardzo smaczne (choć ta z grejpfrutów mi się jakoś nie widzi :P). Dla mnie na pewno byłyby za słodkie, bo dżemy lubię wyjątkowo kwaśne, np porzeczkowe lekko tylko posłodzone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też te kwaśne częściej wybieramy, najczęściej czarna porzeczka właśnie :) My lubimy dać do porannych miseczek łyżeczkę lub dwie dobrej konfitur :D

      Usuń
    2. To ja też tak czasem robię ;) Zimą dodaję do moich płatków z jogurtem lub owsianek na wynos, ale w zeszłym roku zrobiłam zbyt wodniste (nie chciało mi się.czekać aż zgestnieją) i trochę rozrzedzały mi strukturę śniadania, jak przez drogę się z nim wymieszały :D

      Usuń
  14. Super! Naprawdę ciężko się oprzeć tym konfiturkom :D
    Rewelacyjnie się prezentują. Kolorowe i pyszne na pewno.
    Nie pozostaje nic innego jak tylko wypróbować!
    Pozdrawiam ciepło! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wybrałaby z całą pewnością granat ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Inne smaki jakoś tam znam ;D jednak grejpfrut i granat bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Bez cukru i żelatyny - super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konfitury i dżemy bez żelatyny mają zdecydowanie delikatniejszą konsystencję :)

      Usuń
  18. Wypróbowałabym, a najchętniej jeżynę. Z grejpfruta nigdy nie miałam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam, ale gorycz grejfruta mi nie przyszkadza...

    OdpowiedzUsuń
  20. dla mnie takie konfitury niestety są zdecydowanie za słodkie :), ale tak już jest gdy zamiast czekoladki wybiera sie ogórka małosolnego :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja lubię słodkie konfitury, więc pewnie by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają kusząco i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. Konfitury nie jadam za często, ale te smaki są bardzo zachęcające :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jestem ciekawa smaku konfitury z grejpfrutów.

    OdpowiedzUsuń
  25. Kiedyś nie mogłam uwierzyć, że sok jabłkowy tak bardzo może osłodzić dżemy! Teraz widzę, że to jedno z najlepszych słodzideł ;D Ciekawy pomysł na wersję z owocami granatu i z grejpfrutem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z drugiej strony ciekawe jak bardzo trzeba taki sok skoncentrować aby był substancją słodzącą :P

      Usuń
  26. No ta słodycz mnie trochę odrzuca, ale ogólnie jestem bardzo ciekawa nowych smaków : )

    OdpowiedzUsuń
  27. Konfitury wyglądają świetnie i z pewnością tak smakują. Jednak będąc po żywieniu człowieka zwrócę uwagę na jeden problem. Grapefruit wchodzi w interakcje z lekami i lepiej go nie spożywać, jeśli się leczy. Według naukowców czas, w którym wchodzi grapefruit w interakcje z substancjami leków to 4 godziny. Ja generalnie odpuściłam sobie jedzenie tego owocu!
    Chociaż dziwne jest to, że w tej konfiturze tylko 30% jest grapefruita. Z tego wynika, że żeby przełamać kwasować i goryczkę tego owocu dodano sporo soku jabłkowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My raczej nie widzimy potrzeby odmawiania sobie tego owocu, zwłaszcza jeśli ktoś nie bierze leków :) Dobrze, że nie ma go więcej bo jego smak i tak jest już bardzo wyczuwalny a właściwie gorycz. W takiej sytuacji soku musiałoby być jeszcze więcej ;)

      Usuń
  28. Nie lubię żadnego owocu, z których są te konfitury:P

    OdpowiedzUsuń
  29. Granat i grapefruit - bardzo niestandardowe smaki :D

    OdpowiedzUsuń
  30. ..ale bym takich konfitur sobie pokosztowała...:D

    OdpowiedzUsuń
  31. Ach, jak ja często zapominam o tej części spiżarni! Chętnie spróbowałabym konfitury jeżynowej, to zdecydowanie moje klimaty :)

    OdpowiedzUsuń
  32. sounds delicious! <3 i wanna try!

    xoxo, rae
    http://www.raellarina.net/

    OdpowiedzUsuń
  33. Chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Konfitura z jeżyn i granatu mi się marzy :) Muszę się rozejrzeć za tymi słoiczkami.

    OdpowiedzUsuń
  35. Z granatem czy jeżyną bym chętnie zjadła, właśnie szukam dżemu czy konfitury, która mi żołądka nie wywróci do góry nogami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To daj znać czy faktycznie nie spowodowały żadnych skutków ubocznych ;)

      Usuń
  36. Uwielbiam takie wyjątkowe smaki, muszę po nie sięgnąć moje Kochane :*:*

    OdpowiedzUsuń
  37. Szkoda, że takie słodkie (wierzę na słowo), bo jeżynę brałabym w ciemno ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Z tych wszystkich smaków zdecydowanie postawiłabym na jeżynę :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Dżem z cytrusów? dziwne bo zawsze mi się wydawało, że z owoców, które mają dużo wody nie da się zrobić konfitury. Ciekawa jestem smaku :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet na zdjęciach widać, że konfitura z grejpfruta jest nieco bardziej "szklana". Idzie w kierunku galaretki ale tylko trochę ;)

      Usuń
  40. Granat i grapefruit? A to mnie zaskoczyło! :D Chciałabym je kiedyś zjeść. Jeżynę może też.

    OdpowiedzUsuń
  41. Uwielbiam konfiturki mniaaam :) Ta z granatu kusi mnie najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Wszystkie prócz grejpfruta bym spróbowała :) Ta konsystencja wymiata!

    OdpowiedzUsuń
  43. Smaki idealne :) chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Jerzyna... Mniam uwielbiam zdecydowanie porwałabym ten słoiczek i skonsumowała:)

    OdpowiedzUsuń
  45. Tak z ciekawości chętnie spróbowałabym konfitury z grejpfruta, nigdy takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  46. Chętnie spróbuję ten jeżynowy smak przy najbliższej okazji ;)

    OdpowiedzUsuń
  47. Bardzo ciekawe smaki, chętnie bym wypróbowała ten grejpfrutowy i z granatu. :) Genialnie, że są słodzone sokiem jabłkowym! Słoiczki rzeczywiście piękne. :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Szkoda tej wysokiej słodyczy konfitur, choć dla mnie wcale nie musiałaby być za wysoka. Was najbardziej zainteresował granat, mnie grejpfrut, i to właśnie na niego skusiłabym się w pierwszej kolejności. Kocham dżemory truskawkowe, więc opcję numer cztery też bym przygarnęła. Reszta jest mi obojętna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger