Wegańskie czekoladowe ciasto z kremem wiśniowym i dżemem kokosowym z chilli (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański)

Zagadka z ostatniej recenzji dotyczyła dżemu kokosowego z chilli (brawo Ada! masz zmysł :). Ten słodki krem z ostrym wykończeniem świetnie sprawdził się w połączeniu z czekoladowym ciastem i lekko kwaśnym kremem wiśniowym. Połączenie tych smaków przypadło do gustu nawet takim poważnym krytykom cukierniczym jak nasi rodzice 😉 Torcik nie tylko zacnie i luksusowo wygląda ale tak też smakuje! Koniecznie wypróbujcie przepis na to wegańskie ciasto oraz prosty i prze smaczny krem 💚 Po dżemy zapraszamy na ITALIMPORT 👈







Wegańskie ciasto kakaowe (2 x śr: 10cm)
-95g mąki ryżowej
-95g mąki gryczanej
-45g kakao
-100g miękkiego oleju kokosowego
-90g ksylitolu
-2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody
-250ml napoju roślinnego
-1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Krem kokosowo-wiśniowy
-śmietanka kokosowa (stała części z mleka kokosowego) z 400ml puszki 
-2 szklanki wydrylowanych wiśni
-ksylitol
-ok 4-5 łyżek mąki kokosowej

Dodatkowo
-garść wiśni

WEGAŃSKIE CIASTO KAKAOWE
Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol wymieszać w osobnej misce. Do oleju z ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na średnich obrotach miksera przez chwilę. Dodać suche składniki, napój roślinny i śmietankę, całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Do wyłożonych na dnie papierem do pieczenia dwóch tortownic wyłożyć gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptów i przeciąć na każdy na dwa blaty. 

KREM KOKOSOWO-WIŚNIOWY
Śmietankę kokosową, wiśnie i ksylitol zmiksować blenderem. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 3 minuty do wchłonięcia. Masa ma być gęsta i przypominać nieco kaszkę. Gotowy krem włożyć do rękawa cukierniczego. 

Pierwszy blat posmarować dżemem kokosowym z chilli, następnie wycisnąć krem i ułożyć wiśnie. Przy kolejnym blacie pominąć dżem z chilli. Trzeci blat znów posmarować słodko-ostrym dżemem. 



107 komentarzy:

  1. Dziewczyny Wy na prawdę powinnyście założyć cukiernie i startować w jakiś konkursach cukierniczych. Jesli same się nie zgłosicie to ja Was zgłoszę :D
    A potem konkurs fotograficzny :D Która zrobiła zdjęcia? Angelika, czy Monika? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak masz na oku jakiś konkurs to daj znać ;P Wszystkie zdjęcia na blogu i instagramie wykonuje Angelika :)

      Usuń
    2. W tej chwili nie mam, ale będę czujna i napiszę :D
      Agnela mogłaby wykonywać to jako trzeci zawód :D

      Usuń
    3. A nawet czwarty :P Ale i tak to jeszcze raczkowanie w temacie fotografii kulinarnej. Tu również ciągle trzeba się rozwijać a coraz bardziej brakuje czasu. Ale damy radę :P

      Usuń
  2. O kurczę!Takiego połączenia to sie serio nie spodziewałam ;) Choć nje lubię wiśni,tego torcika bym zjadła zacny kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiśnie są kwaśne i połączenie z nimi dużej ilości kakao naszym zdaniem tworzy idealny duet :) Chilli podkreśla smak obu składników :D

      Usuń
  3. Tort wygląda fenomenalnie, nie wiem tylko, jak miałabym go ukroić :D
    Aż szkoda niszczyć taką konstrukcję !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak widać na ostatnim zdjęciu najlepiej dziabać łyżeczką całość xD
      Albo rozbroić go na warstwy :D

      Usuń
    2. Jako że wszystko niemal jem warstwami, taki sposób konsumpcji byłby dla mnie najodpowiedniejszy ;)

      Usuń
  4. Rewelacyjne połączenie-kakao i chili to zgrany duet,pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. W takim wydaniu chyba nawet chilli by mi nie przeszkadzało. Wiśnie, kakao i kokos - połączenie idealne <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham wszystko to, co ma czekoladowy smak, a jeśli dodać do tego jeszcze wiśnie, to po prostu się rozpływam! Nawet nie potrafię sobie wyobrazić, jak pyszny musi być ten torcik! :))

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie piękne ciasto! Też mi przez myśl przeszło to chili, bo u Was zawsze jest zaskakująco... pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha dzięki :) Zaskoczenie to już pierwszy krok do sukcesu :D

      Usuń
  8. o jejku, mam ślinotok, dzieło sztuki kulinarnej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany, dla moich kubków smakowych i żołądka to istna masakra. Nigdy nie lubiłam chilli i wątpię, by kiedykolwiek miało się to zmienić. Robiąc taki tort - co i tak brzmi jak dowcip; ja i gotowanie :P - musiałabym pominąć ostrość w każdej warstwie. Wtedy równie dobrze mogłabym pozamieniać inne składniki na bardziej mi odpowiadające, w efekcie czego wyszłoby inne danie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też nie przepadałyśmy nigdy za chilli a najbardziej Angelika. Jednak są takie sytuacje gdzie ostrość podkreśla smak innych składników, tak ja w tym przepisie :)

      Usuń
  10. Obłędnie wygląda, a te składniki mega dobrane :) Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aż szkoda go ruszać, choć wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam wszystko co czekoladowe :D Właśnie nabrałam ochoty na coś słodkiego ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. To raczej nie moje klimaty smakowe, ale prezentacja ciacha jest na 6 ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może prezentacja tak by Cię skusiła, że nawet klimat by Ci się zmienił po spróbowaniu xD

      Usuń
  14. Absolutnie moje smaki! Piękne to ciacho zrobiłyście :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda bardzo apetycznie, a dopiero jak musi smakować..mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Po prostu mnie zachwyciło :-) zjadłabym z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda to zachwycająco dobrze i smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda jak ziszczenie dziecięcych marzeń

    OdpowiedzUsuń
  19. O mamo jak one pięknie wyglądają! ^_^
    Miałabym tylko dylemat czy zjeść każdą warstwę osobno czy wbić widelec we wszystkie naraz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drugi sposób wybrałyśmy na początku ale rodzice od nas "sępili" więc dałyśmy im po jednej warstwie xD Jak widać każdy sposób jest dobry :D Dzieki :*

      Usuń
  20. Ale cudo! I popieram przedmówczynię - wegańskich cukierni póki co jak na lekarstwo, a Wy jesteście mistrzyniami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenia czasem się spełniają ^^ Z takim wsparciem mentalnym jaki otrzymujemy tutaj musi to kiedyś nadejść :D Dziękujemy :)

      Usuń
  21. Ostatnio mam ogromne parcie na słodycze, wchłonęłabym całe :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Moja mama ma niebawem imieniny. Myślicie, że uda mi się zrobić podobne ciasto?
    Nie wiem czy poradzę sobie aż z takim wyzwaniem.
    Jak dla mnie jesteście Artystkami przez duże A!
    Mistrzynie smaku, kolorów, dekoracji i zdrowych pyszności!
    Uwielbiam Was :* :*
    Buziaki! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymamy kciuki aby wyszło Ci jak najpiękniejsze :) Starałyśmy się go nie utrudniać zbytnio :) Ciasto też wykonuje się niezbyt skomplikowanie a jest przepyszne. Dziękujemy za tyle miłych słów :**

      Usuń
  23. o jezusiu jak to ciacho bosko wygląda!!! szczęka mi opadła z wrażenia:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ten krem wygląda niebiańsko i zapewne smakuje przepysznie :) Uwielbiam Wasze wypieki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :) Staramy się czytelnikom jak najbardziej dogodzić :P

      Usuń
  25. Piękny tort, kolor kremu i cudne łyżeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżeczki kupione już jakiś czas temu na aliexpress ale wreszcie doczekały się swoich 5 minut :D

      Usuń
  26. nie wiem czy jeść czy tylko podziwiać to cudo, bo wygląda tak że az szkoda psuć :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Czuje, że będę miała nowe ulubione ciasto :)
    http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tylko go spróbujesz to się zakochasz ^^ My już 3 raz będziemy je robić :D

      Usuń
  28. Ależ to pięknie wygląda <3 Otwórzcie cukiernię a na pewno będę Waszą klientką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy taką wizję przyszłości :D Takich klientów bardzo chcemy :D

      Usuń
  29. Fantastyczne, już nie wiem jak skomplementować to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  30. wow ! <3 szczena opada. super !

    OdpowiedzUsuń
  31. Po raz kolejny Wasze ciacho skradło moje serce! Cudowny wygląd <3 No i smak na pewno jest równie rewelacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Jak zwykle imponujący torcik, od którego ciężko oderwać wzrok :D Połączenie ciasta czekoladowego i wiśni nalezy do moich ulubionych, więc zajadałabym się nim ze smakiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też bardzo lubimy to połączenie :) Kiedyś bardzo lubiłyśmy tort Schwarzwaldzki a to taka nasza wersja (według nas lepsza xD).

      Usuń
  33. Wygląda przecudownie, zdecydowanie musicie rzucić wszystko, co robicie i założyć cukiernię, ludzie by do Was zapisy robili, bo zwykłe kolejki byłyby zbyt długie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj rzucić to nie ale chcemy to wszystko połączyć :D Jak nam się uda to nasze pandzie cztery kąty kiedyś powstaną :) Dziękujemy :*

      Usuń
  34. uwielbaim wisnie w cieście bo same jako owoc nie ;P

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda bajkowo. A jak z krojeniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po co kroić! :D Dziabać łyżeczką! Albo rozbierać warstwami ^^ U nas obie opcje się sprawdziły ;)

      Usuń
  36. Aż żale je rozkroić, wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  37. jak to jest, że Wy pieczecie takie cuda, a tak dobrze wyglądacie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cuda też mogą być zdrowe :) A zdrowe kalorie nie zawsze będą tuczyć :D
      Jednak aktywność fizyczna też sprzyja zachowaniu sylwetki ;P

      Usuń
  38. Cudo, cudo i jeszcze raz cudo! <3 Aż się pośliniłam - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  39. O jaaaki piętrowiec! Dziabać łyżką, to mi się podoba ;D czyli cała porcja dla mnie :D po co się dzielić ;D

    OdpowiedzUsuń
  40. Zdjęcia fantastyczne a ja mogę potwierdzić, że torcik w rzeczywistości wyglądał tak samo pięknie jak na zdjęciach. Ten biszkopt chętnie bym jeszcze powtórzyła w formie brownie, bo był delikatny i rozpływający się w ustach a patent z kremem zagęszczonym mąką kokosową to już w ogóle mistrzostwo! Oby Wam się pomysły na przepisy nigdy nie skończyły :) Chociaż Wy macie ich co chwilę mnóstwo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacho powstanie pewnie jeszcze nie raz bo z apetytem cięgle o nim wspominamy a okazja się nadarzy :D

      Usuń
  41. wielkość idealna dla jedenej osoby - dla mnie! :P

    OdpowiedzUsuń
  42. O ja cie kręcę! :O Wy jesteście niemożliwe. Powinnyście koniecznie cukiernie otworzyć. ^_^ Wygląda pięknie i smakowicie. Takimi przepisami zachęcacie innych do korzystania z wegańskich produktów. Biszkopt musiał wam naprawdę wyjść cudownie, jeśli bez problemu dziabiecie go łyżeczką. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że zachęcamy do eksperymentów coraz więcej ludzi :)
      Nieskromnie musimy przyznać, że jak na wege biszkopt to był wręcz obłędny! :D Dziękujemy :*

      Usuń
  43. To ciasto wygląda tak, że aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  44. Ooo mamo jak to ciacho wygląda :D po prostu aż moje ślinianki stają się nadproduktywne jak na to cudo patrzę :D wygląda obłędnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  45. Wow, jakie wysokie i piękne, chcę!!

    OdpowiedzUsuń
  46. Super muszę spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  47. O proszę i kolejne arcydzieło :D Pychotka, ciekawa jestem bardzo jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  48. A dziękuję ;D Wiśnie same w sobie nie smakują zbyt super, ale jako dodatek w różnych słodkościach sprawdzają się idealnie <3 Nie tylko wszystko tu pasuje jeśli chodzi o połączenia smakowe, ale dotyczy to także wyglądu! Teraz wiem, dlaczego takie wyśmienite dania i desery robicie - oceniają Was poważni krytycy kulinarni! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wisnie idealnie łączą się z kakao ^^ Ale można też użyć innych owoców. Opinia taty jest ważna niczym gwiazdki michelin!!! :D

      Usuń
  49. Muszę zaopatrzyć się w wisienki, ale wasze są piękne i wyglądają jak czereśnie. Czy to ciasto już było u Was na blogu? Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było w formie ciasta z popcornem ;D Jak widać ciasto jest tak dobre, że warto robić je w różnych odsłonach! :) Możesz użyć innych owoców zamiast wiśni :D

      Usuń
    2. Ale jestem spostrzegawcza! a to dlatego, że chciałam je zrobić i te składniki znajome mi się wydawały :) Jakie inne owoce proponujecie?

      Usuń
    3. No to wreszcie musisz je zrobić skoro nam już kilka razy wyszło to zdecydowanie możemy je polecić :) Mogą być maliny, jeżyny lub mrożone owoce np. truskawki :D Ale teraz dostępne są przeróżne owoce więc warto eksperymentować.

      Usuń
  50. Jakie słodkie ciaściunio <3 :D

    OdpowiedzUsuń
  51. haha takiego połączenia sie nie spodzieałam! :D JEEJKU!!!! :D bierzemy po kawałeczku i uciekamy :D <3 cudo, cudo, cudo :D <3
    jestescie chodzącymi inspiracjami, no! :D zebym jeszcze miała jakieś zdolnosci kucharskie czy tam cukiernicze huehue :D
    http://czynnikipierwsze.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto podjąć się wyzwania aby odkryć w sobie talent :) Tak jak to było z nami! :D Dziękujemy :* Przeczytać, że jesteśmy inspiracjami to bardzo fana sprawa :*

      Usuń
  52. Wow! To ciasto robi mega wrażenie, od samego patrzenia ślinka cieknie ;)

    OdpowiedzUsuń
  53. Zachwycające zdjęcia! Ciasta z chili jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Ale słodkości, mniam. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  55. Od dawna marzy mi się połączenie słodyczy z pikanterią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś byłyśmy przeciwne takim duetom ale to ciasto zaskarbiło sobie nasze podniebienia ^^ Koniecznie spróbuj połączenia kakao + wiśnia + chilli <3

      Usuń
  56. Dzięki za inspiracje, sama na pewno nie wpadła bym na pomysł żeby do ciasta dodać lnu a do kremu mąki kokosowe, genialne

    OdpowiedzUsuń
  57. Ale macie fajne dechy Dziewczyny :)Tort bardzo mnie kusi, bo uwielbiam wiśnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te dechy to tła/plakaty :) http://printea.pl/plakaty/360-tla-fotograficzne-na-sztuki-dla-blogerow-sklepow.html
      Cenię sobie prawdziwe drewno ale czasem takie rozwiązania mam w zasięgu ręki :)

      Usuń
  58. Robicie tak fantastyczne rzeczy, że bez problemu przeszłabym na weganizm ;-)

    OdpowiedzUsuń
  59. Dziś w warzywniaku widząc wieśnie myślałam o kremie wiśniowym, a tu proszę otwieram Wasz blog i mam gotowy;)

    OdpowiedzUsuń
  60. Jadłam czekoladę gorzką z wiśniami i chili, pycha. Wasze ciasto też jest na pewno bardzo smaczne z połączeniem tych składników.

    OdpowiedzUsuń
  61. Robi wrażenie ! Pięknie podany :)

    OdpowiedzUsuń
  62. czekolada i wiśnie to boskie połączenie :) a krem ma taki intensywny kolorek! :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Czy mąkę kokosową mogę zastąpić inną mąką?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. Mąka kokosowa jako jedyna mąka ma właściwości pochłaniające płyny, którą można jeść na surowo :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger