Tort dynia (bez glutenu, cukru białego, laktozy)

Przypominamy, że od tygodnia można już pobrać za darmo kolejny numer super magazynu "Bezbolesne Usuwanie Cukru z Diety". Tym razem jest to edycja jesienna, więc nie mogło zabraknąć wypieku z dyni a tak właściwie ciacha w kształcie dyni! 😋 Kształt dyńki powstał z dwóch ciast upieczonych w formie na babkę, więc jeśli macie taką foremkę (popytajcie sąsiadek, babć i przyjaciół) to koniecznie spróbujcie ją upiec. Samo ciasto również przypomina smakiem i strukturą babkę a krem dyniowy i karmelizowane pestki w środku zaskakują wszystkich 😏






Składniki:

Dyniowe ciasto (śr: 18 cm)
-2 duże jajka (oddzielić białka od żółtek)
-60g mąki ryżowej
-60g mąki kukurydzianej
-180g gęstego puree z dyni pieczonej Hokkaido
-40g ksylitolu
-50ml oleju rzepakowego
-50ml mleka roślinnego (np. migdałowego)
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-1/3 łyżeczki sody
*są to proporcje na jedno ciasto, należy upiec dwa.

Krem dyniowy
-200g pieczonej dyni Hokkaido lub innej słodkiej
-3 łyżki syropu klonowego

Karmelizowane pestki dyni
-4-5 łyżki pestek dyni
-2 łyżki syropu klonowego

Polewa morelowo- czekoladowa
-50g moreli niesiarkowanych
-2 łyżki gorzkiego kakao
-2 łyżeczki oleju kokosowego
-1/4 szkl. ciepłej wody
-1 płaska łyżeczka żelatyny + ¼ szkl. wody
lub prostsza wersja to rozpuszczona czekolada ;)

DYNIOWE CIASTO
Dynie, olej, ksylitol, żółtka, napój roślinny zmiksować razem na gładką masę.  Dodać mąki, proszek, sodę i wszystko wymieszać na niskich obrotach miksera. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie ale pewnie połączyć białka z dyniowym ciastem (ciasto jest bardzo gęste ale możliwe do wymieszania z białkami). Wyłożyć ciasto do foremki jak na babkę, która posiada u góry prążki. Jeśli foremka jest sylikonowa nie trzeba jej niczym smarować, jeśli jest z innego tworzywa należy posmarować ją olejem i posypać mąką kukurydzianą. Piec w 180’C ok 40 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone w środku) . Upiec dwa takie same ciasta.

KARMELIZOWANE PESTKI DYNI
Pestki dyni uprażyć na patelni, polać je syropem klonowym i szybko całość przemieszać (syrop wlać na patelnię po lekkim ostudzeniu jej). Pestki rozłożyć na papierze do pieczenia do wystudzenia.

KREM DYNIOWY
Dynie i syrop klonowy zmiksować na gładką masę.

Ciasta wyrównać u góry tak aby po złożeniu stały na sobie równo. Kremem dyniowym posmarować i połączyć ciasta, udekorować kwiatkami kremu dookoła oraz posmarować w środku. Karmelizowane pestki dyni wsypać do środka, na górze również posmarować je kremem dyniowym. Następnie całość polać polewą morelowo-czekoladową a wafelkiem (u nas sojowym) wykonać ogonek :)

POLEWA MORELOWO- CZEKOLADOWA
Morele namoczyć w gorącej wodzie na ok 45 minut (muszą być bardzo rozmiękłe), następnie odcedzić i zmiksować z ¼ szkl. ciepłej wody, olejem kokosowym oraz z kakao na gładką masę (miksować tak długo aż nie powstanie naprawdę gładka masa). Żelatynę moczyć w ¼ szkl. wody ok 5 minut. Podgrzać naczynie z nią w kąpieli wodnej lub chwilę w mikrofali i wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać ją do morelowej masy i dobrze wymieszać. Obserwować polewę bo gdy zacznie lekko tężeć należy polać górę dyni.


Ten przepis, a także wiele innych ciekawych artykułów znajdziecie w najnowszym numerze magazynu BEZBOLESNE USUWANIE CUKRU Z DIETY.


93 komentarze:

  1. W Waszych torcikach najlepszy jest chyba środek - prawie zawsze "wyskakuje" z niego coś pysznego xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie było ich aż tak wiele ale tak szczerze mówiąc to najchętniej za każdym razem trzymałybyśmy się tego motywu ^^ Bardzo nas cieszą ciekawe wnętrza xD

      Usuń
    2. Taka niespodzianka ale jaka miła xD Może kiedyś ze środka takiego torciku wyskoczy Panda? xD

      Usuń
    3. Jeśli gdzieś kiedyś dostaniemy cukierki w kształcie pand to masz to jak w banku! Teraz co najwyżej wyszłyby takie niejadalne figurki a frajda jest przecież w jedzeniu :P

      Usuń
  2. Jakie świetne ciacho! Zaskakujecie mnie formą wypieków, z każdym wpisem coraz bardziej :D I mega podobają mi się zdjęcia ❤

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysłów na formę ciasta jest mnóstwo ale nie zawsze są do zrealizowania xD Dziękuje za serduszko dla zdjęć, staram się jak mogę :*

      Usuń
  3. Wy to zawsze coś wspaniałego wyczarujecie.
    Super! Smacznie i apetycznie :)
    Torcik wspaniały. No i z moją dynią. Ulubione, jesienne warzywko :)
    Pozdrowionka niedzielne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudo! Wygląda po prostu genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wasza pomysłowość nie zna granic. Zaskakujecie takimi cudeńkami, że aż trudno prostymi słowami wyrazić nasz zachwyt. Do tego piękna oprawa.
    Jesteście niesamowite! Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :* Też się zastanawiamy gdzie są granice naszej wyobraźni, ale jednak są czasem takie pomysły, których zrealizowanie graniczy z cudem xD

      Usuń
  6. Łał wygląda fenomenalnie! Szalenie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak zawsze pięknie :) Bardzo apetyczny torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Słodko upiorne! Świetnie się wylewa ta czekolada *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo halloweenowo i przepysznie. Ciasto dyniowe ma smakowity skład, ale najbardziej podoba mi się ta polewa z dodatkiem moreli - będę musiała wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A właśnie nie chciałyśmy aby było halloweenowo xD Jednak jak widać dynia tak się własnie kojarzy :P Polewa za morelami jest naszą ulubioną ale trzeba przyłożyć się do jej miksowania aby uzyskać taki gładki efekt :)

      Usuń
    2. Domyślam się i może wypróbuję w weekend - nawet jak nie wyjdzie tak idealnie gładka, na pewno będzie pyszna :)

      Usuń
  10. jak zwykle Wasze ciacho wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przeszłyście same siebie. To jedno z Waszych najpiękniejszych ciast.

    OdpowiedzUsuń
  12. Łał Miśki Wy to jesteście zdolniachy, nie ma co :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miśki muszą udowadniać, że potrafią tez coś zrobić a nie tylko jeść słodycze XD :*

      Usuń
  13. Wow, ale boska ta dynia! Az chce się poprosić o kawałek...albo dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. O rany jak to pięknie wygląda!!!!
    Dziewczyny szacunek:*

    OdpowiedzUsuń
  15. To ciasto wydaje się być wręcz idealną opcją na Hallowen, chociaż nie ukrywam że byłabym w stanie natychmiast je zjeść bo jestem wielką miłośniczką dyni i uwielbiam ją zarówno w wypiekach, jak i pikantnej zupie kremie z dodatkiem imbiru i chilli <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby tak dorobić jej oczy i uśmiech hallowenowej dyni to dzieciaki miałyby frajdę :D

      Usuń
  16. O matulo, jadłabym! Świetna sprawa !♥

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto prezentuje się fenomenalnie! Tylko postawić je w ogródku, obok prawdziwej dyni i nikt bym się nie zorientował, że to "podróbka" :D:D:D
    Choć ciasto intryguje, to mnie najbardziej zaciekawiła polewa, tym bardziej, że ostatnio bardzo polubiłam morele suszone (oczywiście niesiarkowane) ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To najlepiej zrobić piknik hallowenowy w ogródku z taką dynią :D
      Morele niesiarkowane są przepyszne i bardzo lubimy ich używać zamiast daktyli. Polewa jest świetna tylko trzeba postarać się podczas jej miksowania aby była tak gładka :)

      Usuń
  18. O matko, jest po prostu wspaniały ! Tak piękny i uroczy, że szkoda by było go jeść ;) Cudny, nie mogę się napatrzeć na te zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Genialny ten torcik :D Wy to macie mega pomysły :D Wspaniała dynia, taką zjadłabym z ogromnym smakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękny kolor ma to ciacho. Ciekawa propozycja na jesień! Ładna prezentacja!

    OdpowiedzUsuń
  21. Jesteście genialne! Skąd wy czerpiecie takie pomysły? :D Bardzo ciekawa jestem jego połączenia smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Internet podsyła mnóstwo pomysłów ^^ A że uwielbiam przeglądać cukiernicze zdjęcia to zawsze coś się w głowie zrodzi :) Dzięki :*

      Usuń
  22. Brak mi słów... Mistrzynie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bardzo pomysłowy torcik, idealny na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ale cudowna forma! W zyciu nie wpadlabym na to, zeby tak fantastycznie wykorzystac foremke na babke:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A już nie wspomnimy ile się za nią nabiegałyśmy :D Nawet babka nie może być nudna :D

      Usuń
  25. Fantastyczne ciasto, dynia jak z obrazka :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wy to macie pomysły dziewczyny! Jestem pełna podziwu dla waszej kreatywności :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto w sam raz na nadchodzące halołin, uwielbiam wypieki dyniowe!

    OdpowiedzUsuń
  28. Genialnie wygląda ta morelowa polewa *.* Wyjadłabym całą :P

    OdpowiedzUsuń
  29. Chyba nigdy nie przestaniecie mnie zaskakiwać dziewczyny. Torcik wygląda pięknie i widzę, że jest dopracowany w najmniejszym szczególe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A nawet nie był tak pracochłonny jak inne torty :) Warto pomyśleć czy ma się podobną foremkę i spróbować wykonać taką szałową dynie :D

      Usuń
  30. Uwielbiam Wasze torty! Nie dość, że zawsze oryginalnie wyglądają, to jeszcze te wszystkie kremy i niespodzianki w środku - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele osób twierdzi, że nie lubi tortów, bo są dość nudne, słodkie i mdłe. Dlatego my staramy się je odczarować :) Dziękujemy :)

      Usuń
  31. Dziewczyny jak zwykle bardzo pomysłowo :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Cudownie wygląda :-) jejku jak ja bym chciała zjeść teraz kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  33. Efektowna dyńka ;D chętnie bym sprobowała!

    OdpowiedzUsuń
  34. genialna dynia! i te pestki w środku! W tym roku nie jedziemy do Polski na Wszystkich Świętych i nie będzie zabawy z dzieciakami a w Oslo Halloween nie obchodzimy (ja tam wcale nie obchodzę ale najmłodsi mają radochę:)) ale gdybym była i miała gości na pewno spróbowałabym upiec taką dykę choć nie liczę że wyszłaby tak ładnie jak u Was!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale zawsze byłaby frajda z upieczenia ciasta dyni mimo, że wyglądałoby nieco inaczej :) My też Halloween nie obchodzimy, dlatego postanowiłyśmy zrobić dynie w po prostu jesiennym klimacie a nie "strasznym" :)

      Usuń
  35. Wygląda po prostu GENIALNIE!

    OdpowiedzUsuń
  36. Cieszę się, że zobaczyłem u Was ten tort, bo niebawem będzie okazja, aby samemu go wykonać :*:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :) Już teraz zacznij szukać po rodzinie podobnej formy :P

      Usuń
  37. Wygląda ekstra, w sam raz na halloween :D

    OdpowiedzUsuń
  38. Kurcze.... skąd Wy macie takie pomysły bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  39. O jaaaa... jak pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  40. ależ cudo ! brak słów. coś wspaniałego! <3

    OdpowiedzUsuń
  41. Fantastycznie wygląda! Naprawdę podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Czytam Waszego bloga od dawna, ale non stop mnie zaskakujecie swoją pomysłowością :D

    OdpowiedzUsuń
  43. Ten torcik jest genialny :D Pomysł i wykonanie to naprawdę mistrzostwo świata :D

    OdpowiedzUsuń
  44. W życiu bym nie zgadła, że w tej polewie czekoladowej są morele :D czad!

    OdpowiedzUsuń
  45. mi opada szczęka na każdy Wasz wyrób;)

    OdpowiedzUsuń
  46. Jest świetny! A ten środek- REWELACJA :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Dynia jak się patrzy! Polewa i ten wafelek, no genialne połączenie. Nie mam takiej formy ale jak mi pożyczycie to zrobię :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że pożyczymy! Ale koniecznie musisz nam wysłać foto udowadniające Twój wyrób :P

      Usuń
  48. Pomysłowa i piękna imitacja dyni. Gratuluję Wam pomysłu -:)

    OdpowiedzUsuń
  49. Jestem pod wrażeniem Waszej kreatywności! Nie po raz pierwszy:)

    OdpowiedzUsuń
  50. Świetny pomysł! Torcik w sam raz na halloweenowe przyjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Boski torcik i bardzo efektowny! <3
    Z przyjemnością spróbowałabym tych dyniowych pyszności :)
    Jestem pod wrażeniem :)
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Jestem waszą ogromną fanką! Jesteście niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  53. Ale cudo! No po prostu nie mogę się napatrzeć! I przepis zdecydowanie warty wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Muszę pokazać go mojej siostrze może zrobi swojemu synowi na imprezę podobny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Jakby tak dorobić dyni oczy i buzie z czekolady to już w ogóle :D

      Usuń
  55. Omdlewamy i ściągamy kapelusze przed Waszymi wypiekami! Przepisy i smaki to jedno, ale wykonanie... samymi zdjęciami można się najeść ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy bardzo :* Staramy się bardzo nie tylko podczas pieczenia ale ze zdjęciami włącznie :)

      Usuń
  56. wyszło genialnie! :) i do tego zdrowe! :) niech ktoś mi jeszcze raz powie, że słodycze bez cukru nie mogą istnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
  57. te ciekawe wnętrza no to jest coś wspaniałego! :D jak to pięknie się prezentuje :D ZDOLNIACHY jesteście <3

    OdpowiedzUsuń
  58. świetny pomysł!!! A wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  59. Aż mi dech zaparło, nigdy nie widziałam piękniejszego ciasta! ❤️ uwielbiam dynie, a takie to już w szczególności ;)

    OdpowiedzUsuń
  60. I to się nazywa prawdziwy jesienny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger