Wegański torcik ryżowy z kremem kokosowo-jagodowym (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański)

To już ostatni przepis pachnący latem w tym roku 😞 Kolejne następne będą w kolorach jesieni, dlatego właśnie teraz cieszcie oczęta magicznym fioletem! Podobny torcik wykonałyśmy w wersji kakaowej z wiśniowym kremem. Tym razem biszkopt jest jasny a do kremu wykorzystałyśmy mrożone jagody (nawet kilka ostatnich jeżynek się uchowało). Tym, jakże kolorowym akcentem żegnamy letnie wpisy i już niedługo zacznie się szał jesiennych przysmaków 😉





Wegańskie ciasto ryżowe (2 x śr: 10cm)
-190g mąki ryżowej
-40g skrobi z tapioki/kukurydzianej
-100g oleju kokosowego
-90g ksylitolu
-2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody
-250ml napoju roślinnego
-1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu)
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Krem kokosowo-jagodowy
-śmietanka kokosowa (stała części z mleka kokosowego) z 400ml puszki
-rozmrożone jagody  (ilość dowolna)
-ksylitol
-ok 4-5 łyżek mąki kokosowej

Dodatkowo
-garść jeżyn i liści do ozdoby

WEGAŃSKIE CIASTO RYŻOWE
Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąkę, skrobie, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol wymieszać w osobnej misce. Do oleju z ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na średnich obrotach miksera przez chwilę. Dodać suche składniki, napój roślinny i śmietankę, całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Do wyłożonych na dnie papierem do pieczenia dwóch tortownic wyłożyć gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptów i przeciąć na każdy na dwa blaty.

KREM KOKOSOWO-JAGODOWY
Śmietankę kokosową, jagody i ksylitol zmiksować blenderem. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 3 minuty do wchłonięcia. Masa ma być gęsta i przypominać nieco kaszkę. Gotowy krem włożyć do rękawa cukierniczego.

Blaty przekładać kremem i owocami.



80 komentarzy:

  1. Kolory jesieni również są piękne, ale jeszcze pocieszmy się latem i pocieszmy oczy tym torcikiem ;) Wygląda cudownie.. tyle w nim dobrego i pysznego ;)

    PS Mam takie pytanie... jaką konsystencję ma śmietanka kokosowa? Ona jest tak samo tłusta jak śmietana kremówka? Podobna do niej? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak powinna wyglądać najlepsza śmietanka kokosowa zrobiona z puszki mleka kokosowego http://1.bp.blogspot.com/-2ld6thp42qc/UlQDrlhBq6I/AAAAAAAABGQ/1LtQ5yLCFb4/s1600/page1.jpg

      Jest na pewno bardzo tłusta w zależności ile % tłuszczu ma wykorzystane mleko. Jeśli puszka stoi bardzo długo w lodówce i nikt jej nie rusza to stała warstwa czyli śmietana jest nawet dość twarda ale po rozmiksowaniu z ksylitolem i cytryną już się rozpuszcza. Taka ubita jest bardziej "luźna" niż zwykła śmietana i tort można nią obłożyć ale kwiatki już nie zawsze się udają :)

      Usuń
    2. Przypomina mi twarożek lub ricotte xD

      Dziękuję za wyczerpującą i dokładną odpowiedź :) Muszę spróbować wykorzystać ja do takiego torciku ♥

      Usuń
  2. kolor kremu po prostu podbił moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka szkoda ze to ostatnie takie chwile!Kocham lato,czemu kuz sie skończyło? :c

    OdpowiedzUsuń
  4. Wasze torciki zawsze wyglądają tak pysznie, że aż ślinka leci :) Ten również jest zachwycający :)

    OdpowiedzUsuń
  5. obie wersje przepysznie sie prezentują, podziwiam wysokość tortów :)
    moje jeżyny w tym roku zastrajkowały, nie mam ani jednej.
    Miłej niedzieli

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze jeżyny też szału nie zrobiły ale na babci ogródek zawsze można liczyć :P

      Usuń
  6. Wspaniały kolor kremu :) Tak intensywnie fioletowy... Sam torcik jest uroczy, bo i pięknie wygląda, ale i jest filigranowy, że tak się wyrażę. W sam raz. Kojarzy mi się trochę z filmem Sophii Coppoli "Maria Antonina" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie też w takim wydaniu torcik by się odnalazł :)

      Usuń
  7. Przepiękna kolorystyka. W 100% moja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealny - i wygląd i zapewne smak :)) Aż szkoda kroić i na pewno nie jest to łatwe zadanie :D
    Chyba wykorzystam przepis na ciasto w najbliższym czasie, bo planuję zrobić jakiś wege torcik :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To kolejny tort nie do krojenia, tylko jedzenia widelczykiem lub warstwami :P
      Jeśli planujesz je zrobić to najpierw polecamy wersję kakaową :)

      Usuń
  9. Ach te kolory! Fiolet to mój ulubiony kolor, a więc ten torcik do mnie przemawia! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię jagody w deserach, a tak rzadko się pojawiają. No czekam, aż otworzycie cukiernię, żeby móc się u Was "zasilać" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe już nie kuś tą cukiernią bo niestety odkładamy to w czasie :P

      Usuń
  11. Uwielbiam fiolet ;) I Wege torciki też! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Torcik prezentuje się bajkowo <3 Oba prezentują się cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda po prostu tak, że woooow :-) dziewczyny mistrzostwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda cudownie, aż żal go jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam wszystko co wiśniowe, więc rozpłynęła się na sam widok <3

    OdpowiedzUsuń
  16. o mamusiu! jak ja kocham te wszystkie przepisy, cudowności! Mistrzostwo!
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my kochamy je jeść :P Fajnie by było móc się z Wami nimi podzielić ^^

      Usuń
  17. Cudowny, jaki wysoki, nie pogardziłabym kawałkiem albo dwoma :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak pięknie wygląda, że szkoda byłoby mi go jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Może nie do końca w moim obecnym typie, bo mnóstwo tu kremu, a mimo że wydaje się lekki to tak jakoś... :P
    Ale wygląda... wręcz monumentalnie. Jak jakaś wieża barokowa czy coś. Cudo. I te kolory!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też sądzimy, że w takim eleganckim stylu Marii Antoniny torcik również by się odnalazł :)

      Usuń
  20. Po prostu ten torcik jest moim faworytem.
    Nie znam lepszych smaków i takiego pięknego wyglądu.
    Uwielbiam.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie się prezentuje! Ja też ostatnio zrobiłam torcik na bazie ryżu i wyszedł przepyszny! Jednak użyłam jajka do ciasta, tym samym odbierając mu miano wypieku wegańskiego :D Wasz to super pomysł na słodkie w wersji wege ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wege torty nie należą do najprostszych nie tylko ze smaku ale głównie przez trudność w dobraniu wielu składników tak aby struktura była zjadliwa :P Nas nie raz kusi aby dodać jajko ale czasem trzeba eksperymentować :D

      Usuń
  22. Małe cudo :-). I ten krem ma przepiękny kolor :-).

    OdpowiedzUsuń
  23. Super, prawdziwe dzieło sztuki, a fioletowy kolor po prostu boski :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Tak dawno mnie u Was nie było i jestem pod wrażeniem Waszych zdolności cukierniczych i talentu plastycznego. Wszystko jest piękne i na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę czasu minęło :P Ale dobrze, że wróciłaś :* Dziękujemy :)

      Usuń
  25. Ten torcik wygląda obłędnie, ale podejrzewam że miałabym problem z jego 'estetycznym' pokrojeniem i ostatecznie wszystko bym zepsuła :D Uwielbiam jagody, więc zapewne przypadłby mi do gustu :)

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jego się nie kroi :P Jak widać na zdjęciu zjada się go za pomocą widelczyka lub odrywa warstwy :P

      Usuń
  26. Jakie to cudowne <3 uwielbiam kremy jagodowe zawsze tal pięknie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wy to zawsze jakieś cudo wyczarujecie :) Coś czuje, że muszę kiedy spróbować zrobić taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Bardzo apetycznie wygląda. Boskie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Przepiękne kolory, chcę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jak zwykle przepięknie i apetyczne. Jesteście niesamowite!!!!!! :*

    OdpowiedzUsuń
  31. ej, otwórzcie swoją cukiernię :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety odkładamy to marzenie :/ Ale kto wie co los przyniesie ;)

      Usuń
  32. Fioletowy torcik wygląda cudownie :D Przepiękny w swojej prostocie o ile dobrze to sformułowałam ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  33. Wypasiony ten torcik! :D A krem ma przecudowny kolor i konsystencje :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Mmmm już sam wygląd kusi, a jeszcze te jagódki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba cieszyć oczy kolorami póki można bo niedługo same odcienie brązu zawitają na blogach :P

      Usuń
  35. Jesteście niesamowite :) taki torcik je się oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten kakaowy robiłam i był pyszny, który waszym zdaniem jest lepszy? :) Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  37. Prawdziwe dzieło sztuki, ślinka leci na sam widok

    OdpowiedzUsuń
  38. Wygląda pysznie. Szczególnie ta masa jest mega apetyczna -:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Jak słodyczy nie lubię, to Wasze słodkości zawsze wprawiają mnie w zachwyt i wywołują burczenie w brzuchu. Ten kremik - petarda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ogóle nie jest to dla nas zrozumiałe "nie lubię słodyczy" :P No ale jeśli nasze wyroby choć trochę Cię ruszają to się cieszymy :D

      Usuń
  40. Wow, jestem zachwycona. Nie wiem jak smakowało, choć domyślam się, że super, ale wygląd powala na kolana. Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  41. Jak to zawsze u Was bywa, wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Cudowny torcik! Bajeczny! <3 Jestem pod wrażeniem :) Oj, zjadłabym! A jagódki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Nie chcę jesienie:( Chcę letnich kolorów:) Ciacho obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawiamy się, że trudniej takie kolory będzie teraz zobaczyć na blogach ale pewnie jak znudzą się te wszystkie brązy i pomarańcze to trzeba będzie odmrozić trochę letnich owoców :D

      Usuń
  44. Ten kolor od razu przywołuje na myśl ciepłe, słoneczne dni! Choć jesień też potrafi być piękna, to ja już tęsknie za latem :P

    OdpowiedzUsuń
  45. od samego patrzenia jest mi niesamowicie dobrze hi hi

    OdpowiedzUsuń
  46. Krem Kokosowo - jagodowy wygląda mega smacznie. Mmm..

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger