Kakaowa tarta z kremem z awokado (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)


Kochani czytelnicy! Już niebawem święta więc i my oddamy się w wir pracy przedświątecznej a później rodzinnej atmosferze. Dlatego już dziś pojawia się ostatni przepis z Wielkanocnym akcentem i chciałybyśmy życzyć Wam ciepłych i rodzinnych chwil wśród pysznego jedzonka 😊 Wykorzystajcie te dni jak najlepiej i naładujcie się pozytywną energią 💚






Składniki:

Kruchy kakaowy spód
-90 g skrobi ziemniaczanej
-90 g mąki ryżowej
-50 g mąki kukurydzianej
-130 g mąki owsianej
-20 g kakao
-70 g zmielonych orzechów (dowolnych)
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
-150 g ksylitolu
-100 g oleju rzepakowego
-150 g napoju roślinnego
-3 łyżeczki babki jajowatej

Krem zielony z awokado i matcha
-3 miękkie awokado
-1 szkl. nerkowców
-sok i skórka z 2 cytryn
-ksylitol
-herbata matcha

Dodatkowo
-migdały w płatkach
-owoce typu maliny/truskawki/borówki

KRUCHY KAKAOWY SPÓD
1. Skrobię, mąki, orzechy, kakao i proszek wymieszać razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
3. Gdy całość będzie gorąca, zdjąć z palnika garnek i dodać babkę jajowatą mieszając i odstawić na 3 minuty.
4. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
5. Ciasto włożyć do lodówki na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
6. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę na tarte (dobrze łączcie kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny).
7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut. Zostawić do wystudzenia.

KREM Z AWOKADO
8. Nerkowce namoczyć w gorącej wodzie na ok 1h.
9. Awokado obrać ze skórki i wyciągnąć pestki.
10. Cytryny umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć z nich sok.
11. Nerkowce, awokado i cytryny zblendować na gładką masę, dodać ksylitol według preferencji.
12. Na koniec dodać herbatę matcha ok 1 łyżeczka lub więcej.
13. Krem wyłożyć na upieczony i wystudzony spód.

14. Na koniec tarte udekorować owocami, orzechami i czym tylko chcecie :)


44 komentarze:

  1. Podoba mi się ten zielony kremik z awokado... taki wiosenny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. W życiu bym nie pomyślała że tarta z kremem awokado może wyglądać tak pysznie! No i ten dodatek truskawek oraz czekolady też wydaje się bardzo trafiony! Muszę koniecznie wypróbować <3
    Wesołych Świąt dziewczyny!

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
  3. ach ten kolor! idealna na wiosnę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wesołych świąt! Ta tarta wygląda pięknie... Kojarzy mi się ze Shrekiem :) ale ja chyba tylko bym popatrzyla, bo nie lubię awokado ani matchy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No cóż, tym razem nie Twoje smaki ale może gdybyś spróbowała to zmieniłabyś zdanie :)

      Usuń
  5. Wizualnie obłędny i coś czuję, że ciężko by było nie zjeść go na raz :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nawet tej tarty nie kroiłyśmy tylko przysiadłyśmy z łyżeczkami :P

      Usuń
  6. Wyglada przepysznie. Zainspirowalas mnie tym zestawieniem: awokada plus matcha. Kiedys bardzo lubilam dodawac matche do deserow, musze do tego wrocic. Dziekuje za inspiracje. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado, matcha i cytryna lub limonka to dopiero fajne trio :D Polecamy :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. My trochę tak podchodzimy do niej jak do jeża ale tutaj nam smakuje :)

      Usuń
  8. U, dziś nie trafiłyście, bo tart nie lubię, a mimo miłości do kakao i tego, jak lubię awokado, są to dla mnie składniki, których za nic bym nie połączyła. :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My do tart się przekonujemy ;) Dziś nie Twój gust ale może gdybyś spróbowała to nie byłoby tak źle :P

      Usuń
  9. Prawdziwie wiosenne cudo! Aż się chce paluchem ten krem wyjeść!
    Radosnych Świąt Wielkanocnych Wam życzę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda dobrze... Ciekawe czy smak jest równie atrakcyjny? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że tak bo nam smakował (i ekipie DDTVN również :P)

      Usuń
  11. Pysznie i w moim ulubionym kolorze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bo dla niektórych kolor zielony jest antyapetyczny :P

      Usuń
  12. Wow skład i wygląd imponujący i wygląda bardzo wiosennie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. U mnie na święta sernik z kremem z matchą... Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  14. ale śliczna kolorowa ;)) Radosnych i smacznych świąt Wielkanocnych!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pogodnych radosnych i rodzinnych Świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. NIESAMOWITE! Zaraz po świętach przygotuję tą pyszną tartę.

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaka wiosenna tarta😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
  18. Wesołych Świąt Wielkanocnych, bardzo radosnych i smacznych:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Podwójnie nie mój produkt, bo tarta i awokado. Moja mama chyba nigdy nie piekła mazurków ani innych "wypasionych" ciach na Wielkanoc. Keks, babka, sernik, makowiec - te pamiętam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas też były tylko podstawowe ciasta jak sernik i babka, nawet keksu czy makowca się nie piekło bo to były raczej grudniowe wypieki :D

      Usuń
  20. Wygląda cudnie, tak optymistycznie :) Na pewno smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo apetycznie wygląda. Na 100% wypróbuję. Czekam na kolejny post :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie się prezentuje !Zielony kolor w ciastach od razu przyciąga wzrok :D Uwielbiam awokado w wersji słodkiej (zresztą uwielbiam je w każdej postaci :D)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger