Sypana szarlotka (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańska)

Kochamy wszelkiego rodzaju szarlotki! Dlaczego? Bo świetnie łączą się z naszym uzależnieniem od cynamonu 😄 Ten przepis pokazujemy pierwszy raz na blogu ale już robiłyśmy jego wariacje kilka razy co można było zobaczyć na naszym IG. Inspirację zaczerpnęłyśmy od Dieta Bez Diety gdzie oczywiście zapraszamy 😊  Genialnie prostą szarlotkę zwieńczyłyśmy surowym kremem, nowością od Siła Roślin. Według nas warto zapoznać się z ich ciekawą ofertą słodyczy 😍






Składniki (śr: 20 cm):
-250g kaszy jaglanej
-250g mąki kukurydzianej
-80-100g ksylitolu
-80g oleju rzepakowego
-cynamon
-1 kg obranych jabłek

1. Obrane jabłka pokroić na mniejsze kawałki. W garnku gotować je przez kilkanaście minut aż będą nieco miękkie jednak kawałki nie rozpadną się. Jeśli są to słodko kwaśne jabłka jak szare renety nie trzeba ich „doprawiać”. Jeśli po obróbce termicznej mają mało smaku można dodać do nich ksylitol i sok z cytryny.
2. Kaszę jaglaną zmielić na mąkę np. w młynku do kawy czy na wysokich obrotach  w thermomixie.
3. Kaszę, mąkę kukurydzianą, ksylitol, cynamon i olej dokładnie wymieszać aby całość miała strukturę mokrego piasku.
4. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (my wyłożyłyśmy spód oraz paskami papieru boki).
5. Ciasto a właściwie kruszonkę podzielić na 3 części.
6. Jedną część wysypać na spód tortownicy i ugnieść tworząc spód.
7. Na spód wyłożyć połowę jabłek i wyrównać górę.
8. Drugą część ciasta/kruszonki wyłożyć na jabłka i delikatnie wyrównać górę nieco ją dociskając.
9. Następnie wyłożyć resztę jabłek i znów ostatnią część ciasta/kruszonki wyrównując górę.
10. Ciacho piec w 180’C ok 50-60 minut do momentu aż góra będzie ładnie przyrumieniona.
11. Na koniec ciasto wystudzić oraz umieścić w lodówce na kilka godzin.
12. Przed podaniem górę szarlotki warto polać pysznym kremem np. jabłko-cynamon MyRawJoy.


32 komentarze:

  1. Pycha, dajcie kawałek. Choćby nawet okruszki. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm marze o takiej w niedzielne popołudnie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem smaku, ja też uwielbiam szarlotki, ale bardziej tradycyjne :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My szarlotki uwielbiamy w każdej postaci. Warto otwierać się na nowe przepisy nie tylko tradycyjne :D

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam szarlotki sypanej, ale nigdy mnie nie ciągnęło bo nie jestem fanką ciast z jabłkami :) ale Waszą wersję spróbowałabym z wielką przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ahhhh jabłka to nasze ulubione owoce :) Jesteśmy ciekawe czy Tobie by zasmakowała :)

      Usuń
  5. Ładnie wygląda, myślę, że tez tak smakuje, a skusiłabym się.... na gotową... ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. o jejku, macie mnie, chcę zjeść to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie jadłam wegańskiej szarlotki. Ta wyglada bardzo apetycznie wiec chyba sprubuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. A można jakiś zamiennik jaglanej poprosić?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbowałybyśmy z kaszką kukurydzianą lub manną jak nie musi być bez glutenu :)

      Usuń
  9. No i przepadlam. Bo szarlotka to moje ulubione ciasto i uwielbiam w kazdej odsłonie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie wiem, jak Wy to robicie, ale wygląda to przepysznie! Nic dodać nic ująć tylko jeść i jeść!

    OdpowiedzUsuń
  11. O jasny gwint! Ale mega! W mojej bezlaktozowej i bezglutenowej kuchni na pewno go wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjny pomysl z kruszonka. Pozyczam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam ja kiedyś i mi nir wyszła 🙈

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłyśmy ją kilka razy za każdym razem coś zmieniając. Raz nam nie wyszła jak dałyśmy za mało oleju :)

      Usuń
  14. Czy można użyć gotowej mąki jaglanej zamiast kaszy?

    OdpowiedzUsuń
  15. Ach,ta cudowna jaglanka cóż z niej nie można wyczarować! Szarlotka wygląda obłędnie i tak też pewnie smakuje! Uwielbiam desery z jabłkiem.")

    OdpowiedzUsuń
  16. Niby wszystko spoko - rezygnacja z białej mąki, białego cukru i skł. odzwierzęcych. A jednak zastanawiają mnie dwa składniki, które użyłyście - olej rzepakowy i mąka kukurydziana - glifosat i GMO...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem mamy świadomość minusów tych składników. Jednak jak się okazuje glifosat jest obecny również w kaszach jak gryczana, w waflach ryżowych i w innych produktach mącznych. Jeśli oznacza to, że mamy z tego wszystkiego rezygnować to obawiamy się, że trudno będzie oprzeć cukiernictwo na 100% "czystych" produktach. Również można w takim razie napisać aby uważać na jabłka bo difenyloamina... a jak wiadomo jabłko to owoc z tzw. parszywej dwunastki. Co do szkodliwości GMO zdania również są podzielone.
      Jeśli masz pomysł na inne składniki zastępcze to zachęcamy do eksperymentowania i podzielenie się tutaj przepisem :)

      Usuń
  17. Pyszne ciasto aż ślinka cieknie na jego widok:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepychota! Wygląda obłędnie. Chętnie też wypróbuję ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Z takim przepisem się jeszcze nie spotkałem, więc z pewnoscia z niego skorzystam . Osobiscie korzystam z cateringu dietetycznego poniewaz jest to dla mnie bardzo wygodne. Dlatego chciałbym Wam serdecznie polecić strone - https://dietly.pl.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger