Migdałowy torcik bezowy z kremem i owocami (bez glutenu)

Na początku miała być zwykła beza ale chciałyśmy dodać do niej zdecydowanie mniej cukru a białka usztywnić mąką migdałową. W ten sposób wyszło nam chrupiące i lekko ciągnące migdałowe ciastko, które w połączeniu z owocami i pastą migdałową smakuje obłędnie 😍 Smakuje nawet podobnie do makaroników 👌 Jest to idealny letni deser.


Składniki (śr: 17 cm):

Ciasto migdałowe na białkach
-3 białka
-100g mąki migdałowej Nutura
-100g cukru pudru
-20g budyniu waniliowego (proszku)
-szczypta soli

Krem
-200-300g serka homogenizowanego
-250g sera typu włoskiego
-erytrytol/ksylitol Nutura

Dodatkowo
-owoce typu truskawki/maliny
-pasta migdałowa Nutura
-migdały Nutura

1. Białka ubić wraz z solą na sztywno.
2. Następnie partiami dodawać cukier puder ciągle ubijając na wysokich obrotach.
3. Gdy białka będą sztywne i lśniące partiami przesiewać przez sito mąkę migdałową i delikatnie całość mieszać szpatułką.
4. Na papierze do pieczenia narysować 2 koła o średnicy 17 cm. Masą białkową wypełnić okręgi.
5. Piekarnik nagrzać do 180’C, włożyć blachę z blatami migdałowymi i piec dalej w 150’C z termo obiegiem ok 40 minut (do zarumienia). Blaty nieco się rozpłyną.
6. Zostawić do wystudzenia.
7. Serek homogenizowany i typu włoskiego zmiksować na gładko, dosłodzić do smaku. Konsystencja ma być gęsta.
8. Blaty przełożyć kremem oraz owocami i całość ozdobić migdałami oraz pastą migdałową.

Uwaga: duże kawałki owoców powinny być między blatami ponieważ podczas krojenia będą zapobiegały nadmiernemu wyciskaniu się kremu. Ciacho kroić bardzo ostrym nożem.


24 komentarze:

  1. Z daleka wygląda jak napoleonik. Czy to krajowe truskawki są takie dorodne, jak na tym zdjęciu? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. u Was jak zawsze same pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno idealnie komponuje się z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie! Beza w połączeniu z truskawkami to rozkosz dla podniebienia ❤️

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis świetny, prawie ketogeniczny ;) z małymi poprawkami. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda i brzmi bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. ale bym to cudo zjadła, uwielbiam takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. O mamo, ale to pięknie wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo smakowicie zapowiada się ten torcik, uwielbiam migdały i truskawki

    OdpowiedzUsuń
  10. O mamo! Ja Was totalnie kocham! Robicie takie ciastka, że szok. ❤ i Spróbuję zrobić bezę według Waszego przepisu. 🙏 Trzymajcie kciuki, bo jak jestem noga w cukiernictwie, tak Wasze przepisy mi działają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że się uda :) Ale to takie bardziej ciastko na białkach niż krucha i delikatna beza. Cieszymy się z takiego entuzjazmu na nasze przepisy :D <3

      Usuń
  11. Wygląda znakomicie! Może uda mi się jutro zrobić:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy nadzieję, że smakowało jeśli plan został zrealizowany :D

      Usuń
  12. A czy Wy nie jecie też mięsa i normalne posiłki też wege i bez glutenu? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę przyznać, że nie robiłam jeszcze niczego z mąki migdałowej. Czy jej smak jest mocno wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to taki mocny smak migdałów, aromat jest delikatny i naturalny. Bardziej struktura ciastka jest ciekawa- lekko ciągnąca. To lubimy w mące migdałowej :)

      Usuń
  14. Muszę przyznać, że nie robiłam jeszcze niczego z mąki migdałowej. Czy jej smak jest mocno wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
  15. Wróciłam po przepis. Pastę migdałową zrobiłam sobie sama, dzisiaj zrobię torcik

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger