Torcik a'la Milka Oreo (bez glutenu, cukru białego)

Dziś obchodzimy kolejne pandzie urodziny 🎉😊 Z czasem cyferka określająca wiek już nie robi wrażenia ale zawsze jest to dzień specjalny. Dziś na blogu chcemy świętować torcikiem a’la Milka Oreo a w realu mamy czekoladowy jagielnik (torcik oczywiście robiony był znacznie wcześniej). Jest pysznie 😍 Spróbujcie tego przepisu na troszkę inny tort 😋 






Kakaowy biszkopt (śr:18cm)
-3 duże jajka
-30g mąki gryczanej
-20g skrobi ziemniaczanej
-25g gorzkiego kakao
-50g ksylitolu

Ciasteczko
-75g mąki gryczanej
-40g mąki kukurydzianej
-15g gorzkiego kakao (lub czarnego kakao)
-40g ksylitolu
-30g słodu ryżowego (lub miodu)
-30g oleju rzepakowego
-1 małe jajko
-1/4 łyżeczki sody
-łyżeczka węgla aktywnego (jeśli masz zwykłe kakao)

Krem
-700g serka homogenizowanego lub mielonego na sernik
-20-30g mąki kokosowej
-50-70g ksylitolu

Polewa
-100g czekolady deserowej
-5 łyżek mleka
-2 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo
-łyżka pełna kakao, łyżka płaska ksylitolu, 1/2 szkl. gorącej wody (do nasączenia blatów)

KAKAOWY BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
4. Mąkę, skrobię wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej.
Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia.
7. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.

CIASTECZKO
1. Mąki, kakao i sodę wymieszać razem.
2. Olej, ksylitol i słód podgrzać do rozpuszczenia składników (nie zagotowywać). Dodać węgiel.
3. Jajko rozmieszać osobno.
4. Mokre składniki połączyć z suchymi i zagnieść ciasto.
5. Jeśli jest bardzo mokre i klejące zostawić na kilkanaście minut w chłodnym miejscu.
6. Ciasto rozwałkowywać między dwoma kawałkami papieru do pieczenia i wyciąć koło o tej samej średnicy co biszkopt. Z reszty ciasta wyciąć mniejsze ciasteczka.
7. Ciasteczka piec w 170-180’C ok duże: 10-15 minut (ma być jeszcze miękkie, nieco stwardnieje gdy wystygnie), małe: 5- 10 minut.

KREM
1. Serek i ksylitol wymieszać i poczekać go rozpuszczenia kryształków.
2. Do serka wsypać mąkę kokosową, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze trochę mąki.

Składanie tortu
1. Równo ściąć górę biszkoptu, dół przeciąć na dwa blaty.
2. Pierwszy blat umieścić w rancie lub tortownicy, nasączyć go kakao.
3. Ok 2-3 łyżki kremu odłożyć (do nadziania małych Oreo). Połowę kremu wyłożyć na blat u wyrównać górę.
4. Następnie na krem nałożyć delikatnie ciastko i lekko poodciskać do kremu (warto przyłożyć do upieczonego ciastka formę aby ewentualnie wyrównać brzegi by zmieściły się w rancie).
5. Na ciastko wyłożyć drugą część kremu i wyrównać górę.
6. Na koniec ułożyć drugi blat biszkoptu i również go nasączyć.
7. Całość szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na kila godzin, najlepiej na całą noc.
8. Następnego dnia wyciągną tort z formy i oblać go polewą (czekoladę, olej i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej) i ozdobić ciasteczkami.



33 komentarze:

  1. Najbardziej ucieszył mnie gryczany biszkopt. A cały torcik palce lizac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My akurat bardzo lubimy smak gryki ale wiemy, że niektórzy za nią nie przepadają ;)

      Usuń
  2. Wygląda obłędnie i z pewnością tak tez smakuje! Pożarłabym kawałek

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia! I tort tak estetyczny. Z pewnością wykorzystam przepis na krem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy może być inna mąka zamiast gryczanej?

    OdpowiedzUsuń
  5. Pandom najlepszego najsłodszego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały, zawsze zaskakujecie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie cierpie oreo, ale ten biszkopt jest super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam ciasteczka oreo, więc myślę, ze przypasowałby mi ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. O mamo, jak to genialnie wygląda i jakie pyszne musi być :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie, a smakował pewnie jeszcze lepiej. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przecudnie wygląda ten torcik i dla mnie bije na głowę te wszystkie cukrowe torty z tymi tynkami i masami :D
    Sto lat dziewczyny ! ^_^

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam jednak nadzieję, że nie przypomina dokładnie smaku oreo - dla mnie nie do przełknięcia! :) Ale że torcik jest śliczny i domowy - to z pewnoscią o wiele lepszy!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten torcik genialnie wygląda, po prostu mega! Masz talent to pieczenia takich rzeczy, no po prostu robi wrażenie. Ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. oh dziewczyny :D wy nie przestaniecie mnie zadziwiać! Mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda mega! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda imponująco, a oreo uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  18. W końcu coś, czego nie lubię :D Oreo nie jest czymś,co wybitnie lubię :p

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam Oreo, taki tort zjadłabym choćby teraz. Może zrobię go an 7 urodziny synka/

    OdpowiedzUsuń
  20. Monika Torkowska11 czerwca 2020 19:39

    Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  21. Za duzo roboty jak dla mnie ale chetnie bym taki kupiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepis jest super:)) zrobiłam wczoraj na kolację to męża był pod wrażeniem ze tak piekę:)) ale nie zdradziłam ze przepis wzięłam z bloga.

    OdpowiedzUsuń
  23. Przygotowałam go dla siostry na urodziny. Była zachwycona! Stwierdziła, że to jeden z lepszych tortów jaki jadła!! Taka recenzja mówi sama za siebie! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger