Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Durszlak
,
Przepisy
Tort Ptasie Mleczko: mango-kokos (bez glutenu i białego cukru)
Jest i on! Kolejny tort z naszej listy "torciki do zrobienia" 😋 Musimy przyznać, że wyszedł fenomenalny w smaku i z wyglądu. Delikatny biszkopt z galaretką kokosową i z mango zasmakował nie tylko nam. Ptasie mleczka są inspiracją i ozdobą, dlatego sami możecie stwierdzić czy ich potrzebujecie czy nie. Torcik sam w sobie jest przepyszny! 😍
Biszkopt:
-3 duże jajka
-50g ksylitolu
-50g mąki kukurydzianej
-30g mąki ryżowej
-20g skrobi ziemniaczanej
„krem”
Warstwa kokosowa
-200g serka homogenizowanego
-200g śmietanki kokosowej (stałej części z mleka kokosowego)
-ksylitol
-3 łyżeczki płaskie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
Warstwa mango
-350ml pulpy z mango
-ksylitol
-3 łyżeczki płaskie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
Polewa jogurt-mango
-300ml jogurtu i pulpy z mango (razem)
-ksylitol
-3 łyżeczki płaskie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody
Dodatkowo
-woda, sok z cytryny, ksylitol (do nasączania blatów)
-jogurt Skyr (do „kleksów” na górze)
-mango, ptasie mleczko (do ozdoby)
BISZKOPT
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka miksować ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany.
3. Następnie dodajemy ksylitol i ciągle miksujemy.
4. Dalej po kolei dodajemy żółtka, ciągle miksując po każdym.
5. Wszystkie mąki mieszamy i przesypując przez sito partiami do ubitych jajek delikatnie mieszamy szpatułką.
6. Do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlewamy ciasto na biszkopt.
7. Biszkopt piec w 170’C ok 30 minut.
8. Po upieczeniu uderzyć delikatnie blaszką o blat aby biszkopt nie opadł.
9. Po wystudzeniu boki oddzielić nożem, wyciągnąć biszkopt i podzielić go na dwa blaty.
KREM warstwa kokosowa i mango
W osobnych pojemnikach zrobić dwie masy na warstwy. Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową. Jeśli będą zimne mogą za szybko się żelować.
1. W jednej miseczce wymieszać serek, śmietankę kokosową i ksylitol.
2. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia.
3. Wymieszać dokładnie rozpuszczoną żelatynę z masą serowo-kokosową.
4. W drugiej miseczce wymieszać pulpę z mango i ksylitol (jeśli pulpa nie jest już słodzona).
5. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia.
6. Wymieszać dokładnie rozpuszczoną żelatynę z masą serowo-kokosową.
SKŁADANIE TORTU
1. Pierwszy blat umieścić w rancie, nasączyć go wodą z ksylitolem i odrobiną kwasku lub cytryny.
2. Połowę lekko stężałej masy serowo-kokosowej wylać na biszkopt.
3. Całość włożyć na kilka minut do zamrażarki.
4. Gdy góra masy zastygnie i nie będzie zostawać na palcu przy dotknięciu, wyjąć całość z zamrażarki i delikatnie wylać połowę masy z mango. Znów umieścić w zamrażarce.
5. Powtórzyć czynności z kolejnymi warstwami.
6. Na koniec ułożyć drugi blat, nasączyć go i całość zawinąć szczelnie workiem. Włożyć do lodówki na kilak godzin najlepiej na całą noc.
7. Kolejnego dnia zdjąć rant oddzielając nożem boki. Oblać go polewą (poniżej) i ozdobić.
POLEWA JOGURT-MANGO
1. Jogurt wymieszać z ksylitolem i mango.
2. Żelatynę zalać gorącą wodą w szklance i mieszać do rozpuszczenia. Lekko ostygniętą wlać do polewy i całość dobrze wymieszać.
3. Gdy polewa zacznie się ścinać, polać nią górę tortu.
Wygląda absolutnie szałowo i to moje smaki ! Wow !!!
OdpowiedzUsuńWiele osób uwielbia mango :D
Usuńgdybym nie była cukrzykiem, jadłabym na pewno :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptasie mleczko w każdej postaci i w każdej wersji
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, ufam, że równie dobrze smakuje :)
OdpowiedzUsuńByło przepyszne <3
UsuńNa sam wygląd jest cudny i apetyczny, a co dopiero go smakować. :)
OdpowiedzUsuńNie jestem fanką takich tortów.
OdpowiedzUsuńFajny kolor, taki naturalny. Jednak kokos i mango to nie moje klimaty. Ciasto nasączone cytryną jest niewątpliwie ciekawą opcją smakową. Brakuje tylko zdjęcia Angeliki, która zajada torcika, a Monika spogląda z ukrycia, jak siostra wyjada ostatni kawałek, który schowała na jutro. Pozdrawiam! :D
OdpowiedzUsuńNiestety nie było opcji zostawić kawałek na jutro bo torcik rozszedł się między gości :P
Usuńwow, pycha!
OdpowiedzUsuńMango i kokos - chyba nie ma bardziej idealnego połączenia! Aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńJeżeli smakuje tak, jak wygląda - poproszę podwójną porcję!!! <3
OdpowiedzUsuńNawet trzy każdy by zjadł :D Gdyby nie goście to zjadłybyśmy go we dwie :P
Usuńojej jaki słoneczny! <3
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo pysznie i pewnie tez tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńJakie słoneczne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie optymistyczne jedzenie.
Planuję zrobić ten torcik w weekend. Na pewno będzie pysznie!!!
OdpowiedzUsuńMamy nadzieję, że smakował :)
UsuńCo za kolor, wygląda bosko! Mango uwielbiam więc zdecydowanie to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńCiągle mnie zaskakujecie dziewczyny :D
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, jak wszystko Waszego wykonania :)
OdpowiedzUsuńA swoją drogą to ptasie mleczko Wedel jest obłędne, nawet nie sądziłam, że tak mi zasmakuje, bo to nie moje połączenie smaków.
Jako dzieci nie koniecznie szalałyśmy za tym słodyczem a teraz wybitnie nam smakuje :P
UsuńTorcik rzeczywiście wygląda genialnie, piękne słoneczne kolory, bardzo optymistyczny deser :)
OdpowiedzUsuńJa jestem mało "ciastowa", tutaj też się boję, że moja cierpliwość zostanie wystawiona na próbę (oczekiwanie, aż masy stężeją itp.), ale jak patrzę na efekty, to aż się chce robić! :)
OdpowiedzUsuńAngelika ma dużo cierpliwości do ciast :P
UsuńNiestety przepis kompletnie nie dla mnie, jednak sam widok zachęca do konsumowania ;)
OdpowiedzUsuńAle piękne ciacho, te kolorki zachwycają
OdpowiedzUsuń