Tort Ptasie Mleczko: mango-kokos (bez glutenu i białego cukru)

Jest i on! Kolejny tort z naszej listy "torciki do zrobienia" 😋 Musimy przyznać, że wyszedł fenomenalny w smaku i z wyglądu. Delikatny biszkopt z galaretką kokosową i z mango zasmakował nie tylko nam. Ptasie mleczka są inspiracją i ozdobą, dlatego sami możecie stwierdzić czy ich potrzebujecie czy nie. Torcik sam w sobie jest przepyszny! 😍






Składniki
(śr: 18cm):

Biszkopt:
-3 duże jajka
-50g ksylitolu
-50g mąki kukurydzianej
-30g mąki ryżowej
-20g skrobi ziemniaczanej

„krem”
Warstwa kokosowa
-200g serka homogenizowanego
-200g śmietanki kokosowej (stałej części z mleka kokosowego)
-ksylitol
-3 łyżeczki płaskie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody

Warstwa mango
-350ml pulpy z mango
-ksylitol
-3 łyżeczki płaskie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody

Polewa jogurt-mango
-300ml jogurtu i pulpy z mango (razem)
-ksylitol
-3 łyżeczki płaskie żelatyny + 3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo
-woda, sok z cytryny, ksylitol (do nasączania blatów)
-jogurt Skyr (do „kleksów” na górze)
-mango, ptasie mleczko (do ozdoby)

BISZKOPT
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka miksować ze szczyptą soli do uzyskania sztywnej piany.
3. Następnie dodajemy ksylitol i ciągle miksujemy.
4. Dalej po kolei dodajemy żółtka, ciągle miksując po każdym.
5. Wszystkie mąki mieszamy i przesypując przez sito partiami do ubitych jajek delikatnie mieszamy szpatułką.
6. Do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia wlewamy ciasto na biszkopt.
7. Biszkopt piec w 170’C ok 30 minut.
8. Po upieczeniu uderzyć delikatnie blaszką o blat aby biszkopt nie opadł.
9. Po wystudzeniu boki oddzielić nożem, wyciągnąć biszkopt i podzielić go na dwa blaty.

KREM warstwa kokosowa i mango
W osobnych pojemnikach zrobić dwie masy na warstwy. Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową. Jeśli będą zimne mogą za szybko się żelować.
1. W jednej miseczce wymieszać serek, śmietankę kokosową i ksylitol.
2. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia.
3. Wymieszać dokładnie rozpuszczoną żelatynę z masą serowo-kokosową.
4. W drugiej miseczce wymieszać pulpę z mango i ksylitol (jeśli pulpa nie jest już słodzona).
5. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia.
6. Wymieszać dokładnie rozpuszczoną żelatynę z masą serowo-kokosową.

SKŁADANIE TORTU
1. Pierwszy blat umieścić w rancie, nasączyć go wodą z ksylitolem i odrobiną kwasku lub cytryny.
2. Połowę lekko stężałej masy serowo-kokosowej wylać na biszkopt.
3. Całość włożyć na kilka minut do zamrażarki.
4. Gdy góra masy zastygnie i nie będzie zostawać na palcu przy dotknięciu, wyjąć całość z zamrażarki i delikatnie wylać połowę masy z mango. Znów umieścić w zamrażarce.
5. Powtórzyć czynności z kolejnymi warstwami.
6. Na koniec ułożyć drugi blat, nasączyć go i całość zawinąć szczelnie workiem. Włożyć do lodówki na kilak godzin najlepiej na całą noc.
7. Kolejnego dnia zdjąć rant oddzielając nożem boki. Oblać go polewą (poniżej) i ozdobić.

POLEWA JOGURT-MANGO
1. Jogurt wymieszać z ksylitolem i mango.
2. Żelatynę zalać gorącą wodą w szklance i mieszać do rozpuszczenia. Lekko ostygniętą wlać do polewy i całość dobrze wymieszać.
3. Gdy polewa zacznie się ścinać, polać nią górę tortu.


28 komentarzy:

  1. Wygląda absolutnie szałowo i to moje smaki ! Wow !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. gdybym nie była cukrzykiem, jadłabym na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ptasie mleczko w każdej postaci i w każdej wersji

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pięknie, ufam, że równie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na sam wygląd jest cudny i apetyczny, a co dopiero go smakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny kolor, taki naturalny. Jednak kokos i mango to nie moje klimaty. Ciasto nasączone cytryną jest niewątpliwie ciekawą opcją smakową. Brakuje tylko zdjęcia Angeliki, która zajada torcika, a Monika spogląda z ukrycia, jak siostra wyjada ostatni kawałek, który schowała na jutro. Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie było opcji zostawić kawałek na jutro bo torcik rozszedł się między gości :P

      Usuń
  7. Mango i kokos - chyba nie ma bardziej idealnego połączenia! Aż ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeżeli smakuje tak, jak wygląda - poproszę podwójną porcję!!! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet trzy każdy by zjadł :D Gdyby nie goście to zjadłybyśmy go we dwie :P

      Usuń
  9. Wyglada bardzo pysznie i pewnie tez tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie słoneczne!
    Bardzo lubię takie optymistyczne jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Planuję zrobić ten torcik w weekend. Na pewno będzie pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Co za kolor, wygląda bosko! Mango uwielbiam więc zdecydowanie to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciągle mnie zaskakujecie dziewczyny :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pięknie, jak wszystko Waszego wykonania :)
    A swoją drogą to ptasie mleczko Wedel jest obłędne, nawet nie sądziłam, że tak mi zasmakuje, bo to nie moje połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako dzieci nie koniecznie szalałyśmy za tym słodyczem a teraz wybitnie nam smakuje :P

      Usuń
  15. Torcik rzeczywiście wygląda genialnie, piękne słoneczne kolory, bardzo optymistyczny deser :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja jestem mało "ciastowa", tutaj też się boję, że moja cierpliwość zostanie wystawiona na próbę (oczekiwanie, aż masy stężeją itp.), ale jak patrzę na efekty, to aż się chce robić! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Niestety przepis kompletnie nie dla mnie, jednak sam widok zachęca do konsumowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale piękne ciacho, te kolorki zachwycają

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger