Tarta migdałowa z nadzieniem śliwkowym i cynamonem

Dziś ostatnia piłka jeśli chodzi o jesienne wypieki, ponieważ już niebawem zacznie się szał świątecznych smakołyków! Tarta mimo jesiennego klimatu również sprawdzi się z innym nadzieniem np. jabłkowym czy gruszkowym z przyprawami korzennymi jak anyż czy goździki 😉 Świetnie smakuje na ciepło z piekarnika a już najlepiej z lodami 😄 My na pewno jeszcze nie raz ją zrobimy 💛



Składniki (śr: 25cm):

Ciasto na tarte
-130g mąki orkiszowej jasnej
-100g mąki migdałowej Nutura
-30g skrobi ziemniaczanej
-50g ksylitolu Nutura
-2 jajka
-70g masła

Nadzienie śliwkowe
-600g wydrążonych śliwek
-2-3 łyżki ksylitolu
-pełna łyżka budyniu
-5 łyżek wody
-cynamon Nutura

Kruszonka
-30g mąki orkiszowej jasnej
-100g płatków kukurydzianych (u nas bez cukru)
-100g płatków migdałowych Nutura
-150g syropu ryżowego

NADZIENIE ŚLIWKOWE
1. Śliwki pozbawione pestek i przekrojone na 4 części dosłownie chwilkę poddusić w garnuszku pod przykryciem aby puściły sok.
2. Dodać ksylitol oraz cynamon.
3. Budyń rozmieszać w ok 5 łyżkach wody i wlać do śliwek całość szybko i dokładnie mieszając.
4. Odstawić gdy zgęstnieje.

KRUSZONKA
1. Mąkę, płatki wymieszać razem.
2. Syrop ryżowy chwilę podgrzać w garnuszku aby stał się bardziej lejący (nie gorący!).
3. Wlać syrop do płatków z mąką i dokładnie wymieszać.

CIASTO
1. Mąkę orkiszową, migdałową, skrobie i ksylitol wymieszać razem.
2. Do środka dodać dwa rozmieszane jajka oraz bardzo miękkie masło.
3. Ciasto dokładnie zagnieść .
4. Formę na tarte wyłożyć papierem do pieczenia i ciastem wylepić spód oraz brzegi. Ponakłuwać dół widelcem.
5. Spód piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 10 minut.
6. Po tym czasie wyciągnąć spód i wyłożyć równomiernie nadzienie.
7. Kruszonkę natomiast wyłożyć na śliwki i również postarać się zrobić to równomiernie.
8. Całość piec w 180’C ok 25-30 minut aż boki ciasta i góra będą zarumienione.



16 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda ta tarta, zjadła bym, a muszę zadowolić się tylko swoimi ciasteczkami ;) :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie i coś czuję, że przy moich łasuchach, szybko by "wyparowała" :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierwszy raz w życiu robiłam i chyba wyszła bo znikła w jeden dzień :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyczuwam, że niedługo dostaniecie gwiazdkę Michelin. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam tarty, jak zostanie przeze mnie upieczona, to od razu przynajmniej pół zjadam. W tym wypadku byłoby to już niekoniecznie wskazane, ze względu na sporą ilość ksylitolu, który może wywołać w takiej masie lekki efekt przeczyszczający.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam różnego rodzaju tarty. Choć troszkę pracy przy tym jest to na pewno warto :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Migdały i nadzienie śliwkowe - to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda przepysznie :) Uwielbiam różnego rodzaju tarty. Choć troszkę pracy przy tym jest to na pewno warto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Musi być pyszna... a z lodami to już obłęd :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ale nadziana ta tarta. Mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Brzmi smacznie i wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pytanko: czy taka ilość ksylitolu dla osób, które na co dzień go nie jedzą nie zakończy się rozwolnieniem? :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj, jak ja bym to jadło. Uwielbiam takie smaki

    OdpowiedzUsuń
  14. Wy spadłyście z choinki!!
    Takie pyszne wypieki, że palce lizać.
    Taka tarta musi być przepyszna i jak nie jem ciast, to bym ten cudowny wypiek zjadła.
    Pozdrawiam :-)
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger