Babka drożdżowa Panettone – Incola Gluten Free

Święta się zbliżają, więc i czas na świąteczną recenzję 😊 Incola Gluen Free to firma produkująca bezglutenowe wypieki i pieczywo oraz sprzedająca mąki, kasze, płatki itp. również oznaczone logiem przekreślonego kłosa. Z okazji świąt firma wypuściła na rynek limitowaną edycję babki drożdżowej Panettone! Jeśli ktoś jest fanem tego świątecznego ciasta to koniecznie przeczytajcie recenzję.

   
Nazwa: Bezglutenowe panettone z rodzynkami i kandyzowanymi owocami
Firma: Incola Gluten Free
Skład: zakwas (woda, skrobia kukurydziana, maka jaglana), woda, skrobia kukurydziana, rodzynki 8,2% (rodzynki, olej palmowy, dwutlenek siarki (SO2)), margaryna (oleje i tłuszcze roślinne (palmowy, rzepakowy, słonecznikowy, shea, kokosowy, w różnych proporcjach), woda, emulgatory (lecytyna słonecznikowa, mono i glicerydy kwasów tłuszczowych), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), barwnik (beta karoten)), skórka pomarańczowa 5,7% (skórka pomarańczowa, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat), inulina, maka ryżowa, cukier, drożdże, mleko pełne w proszku, substancja zagęszczająca (guma ksantanowa), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna słonecznikowa), sól, białko ziemniaczane, aromaty naturalne, substancja spulchniająca (wodorowęglan sodu).
Masa netto: 210g
Wartości odżywcze:
100g/ 255 kcal, tłuszcz – 7,7g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 3,2g, węglowodany – 39,9g w tym cukry – 11,9g, błonnik – 5,4g, białko – 2,7g, sól – 1,0g
Informacje dodatkowe: Bez dodatku: gluten, pszenica, soja.
Może zawierać: orzechy pekan.
Sklep: sklepy internetowe, Carrefour, Auchan, Makro, Twój Market
Cena: ok. 13 zł

Nasza opinia 
Wygląd: Babka zapakowana jest w eleganckie pudełko, które świetnie będzie też wyglądać w formie prezentu na Mikołajki czy pod choinką! W środku ciacho znajduje się w foliowym woreczku oraz papierowej foremce. Po otwarciu folii od razu czujemy słodki zapach ciasta drożdżowego.

Smak: Babka jest niesamowicie miękka i pulchna, zawiera sporo bakalii ale nie jest ich ani za dużo ani za mało, dla nas po prostu w sam raz. W smaku jest bardzo ciekawa, ponieważ nie smakuje jak typowe drożdżowe ciasto. Nam przypomina smak pomiędzy drożdżowym a ciastem francuskim (coś jak croissant). Całość jest wystarczająco słodka i nam bardzo smakowało, kiedy posmarowałyśmy kawałek niesłodzonymi powidłami. Jedna babka na dwie osoby zniknęła przy jednej kawie ;)

Podsumowanie: Bezglutenowa wersja Panettone jest bardzo smaczna. Jeśli ktoś nie potrafi piec i jest bezglutenowcem to śmiało niech spróbuje tę babkę. Jeśli chcecie zrobić prezent znajomemu, który nie je glutenu to również macie dla niego super ciekawy prezent i już od razu ładnie zapakowany ;) Co do składu, to nie będziemy go idealizować. Mógłby być zdecydowanie lepszy. Co prawda nie oczekujemy, że takie gotowe ciasto będzie się składać z 5 pięciu prostych składników ale jest parę takich potknięć, które "naprawione" sprawiłyby, że babka byłaby bardziej atrakcyjna dla osób starających się zdrowo odżywiać. Jednak bierzmy pod uwagę, że to produkt limitowany i nie zajadamy się taką babką codziennie.



Ocena: 5 pand




18 komentarzy:

  1. Ciekawa propozycja bez glutenu, ale skład nie jest zachwycający. Rzadko można spotkać babkę bez jajek, lecz raczej się nie skuszę. Szybka babka dla zapominalskich. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, mimo swoich minusów ma też plusy, które nie jedną osobę na diecie bezglutenowej poratuje. Największym plusem jest to, że jest mega smaczna :D

      Usuń
  2. No, skład nie powala... może i bez glutenu, ale nie kupiłabym tego produktu. Ale skoro powstał taki produkt, widocznie jest na niego popyt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie produkty to wybawienie dla bezguletonowców, a w szczególności dla osób które nie lubią piec. :) Chociaż wiadomo, skład nie jest idealny....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I przede wszystkim jest bardzo smaczna, więc to nie tylko coś co imituje babkę ale też smakuje :D

      Usuń
  4. Nie mam zaufania do gotowych produktów bezglutenowych, widziałam ich składy i przerażają mnie. A do tego zazwyczaj smakują jak wióry ;) Babkę w ogóle lubię, a skoro dajesz jej 5, to jak się na nią napatoczę, to kupię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbowałyśmy już wiele bezglutenowych produktów a szczególnie słodyczy i do tej babka z chęcią wracamy co roku ;)

      Usuń
  5. JA jestem glutenowy, i często ( jak było normalnie) to przed świętami z Włoch sobie przywoziłem. W samolocie na kolanach :) Ale one są pyszne. Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tę babkę, choć w wersji bezglutenowej jej nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie przepadam za takim wypiekami ale dzięki za reckę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie znam się za bardzo na gotowych wypiekach bezglutenowych, ale myślę, że można znaleźć takie z lepszym składem. Z tej marki kupiłam niedawno mąkę kasztanową i zaskoczył mnie jej ciekawy smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie widziałyśmy tego rodzaju babki bezglutenowej gotowej do kupienia więc trudno porównać skład z innymi. Kiedyś jednak jadłyśmy babkę zwykłą piaskową znanej firmy bezglutenowej. Miała podobny skład a smak i konsystencja... własnie piasku :P

      Usuń
  9. Nie ma problemu z kupowaniem wypieków, jednak bardziej z cukierni niż tego typu. Poza tym mam wrażenie, że bez-gluten ok, jednak skład mógłby zostać poprawiony ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś kupiłam podobnego gotowca i bardzo mi taka forma baby smakowała. Jest lekka, puszysta, nie za słodka. Trochę to zgubne, bo niepostrzeżenie można zjeść takiej babki bardzo dużo ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger