Sernik dyniowy z cynamonowym popcornem (bez glutenu)

Nadchodzą święta więc i sernik dyniowy musi się pojawić 😍 Kochamy wszelkie serniki ale oprócz klasycznego uwielbiamy też ten z dodatkiem dyni 💛 Doskonale smakuje w cynamonowych klimatach, więc aby dodać mu nietypowego wyglądu dodałyśmy do niego cynamonowy popcorn wraz z orzechowym karmelem! Czekoladowe reniferki wykończyły go wizualnie i smakowo 😉






Składniki
(20 cm średnicy):

Spód
-80g mąki kukurydzianej
-30g mąki kokosowej
-20g skrobi ziemniaczanej
-20g oleju rzepakowego
-20g ksylitolu Nutura
-300g gorącej wody

Sernik dyniowy
-600g sera na serniki
-350g pieczonej dyni Hokkaido
-60g budyniu waniliowego (proszku)
-100g ksylitolu Nutura
-2 duże jajka

Karmel
-60g cukru kokosowego Nutura
-40g syropu ryżowego
-30g oleju kokosowego
-50g mleka kokosowego
-60-80g pasty orzechowej Nutura
-sól

Cynamonowy popcorn
-olej rzepakowy
-garść kukurydzy Nutura
-sól
-cynamon Nutura

SPÓD
1. Mąki, skrobię i ksylitol wymieszać razem.
2. Dodać olej i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto ma być plastyczne, nie suche.
3. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem.
4. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc woda nie może dostać się pod folię.

SERNIK DYNIOWY
1. Ser, ksylitol, jajka, budyń i pieczoną dynie zblendować razem na gładką masę.
2. Masę wlać na przygotowany spód.
3. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy) i w to naczynie wlać wodę, tak aby nie sięgała wysokości foli aluminiowej.
4. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
5. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

KARMEL
1. Cukier, syrop ryżowy, olej, mleko kokosowe zagotować w małym garnku i gotować na mniejszym ogniu aż do widocznej redukcji (u nas zostaje ok 3/4 zawartości garnuszka).
2. Wystudzić garnek z zawartością i dopiero wtedy można dodać masło orzechowe oraz sól do smaku. Dokładnie wszystko wymieszać.

CYNAMONOWY POPCORN
1. Do wysokiego garnuszka wlać olej i podgrzać go do wysokiej temperatury (najlepiej włożyć ziarnko do zimnego oleju i obserwować kiedy zaczyna skwierczeć).
2. Następnie wsypać ziarna kukurydzy i przykryć pokrywką garnek.
3. Gdy popcorn będzie gotowy wysypać go do miski, posypać solą, cynamonem i wymieszać.

Gotowy sernik wyciągnąć z formy, polać karmelem i posypać popcornem. 




23 komentarze:

  1. Wygląda pięknie. Mi taki nie wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować :) Chociaż sam sernik bo jak widać jest bardzo prosty w wykonaniu :D

      Usuń
  2. Nawet się nie spodziewałem, że tak można!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łoł, wygląda pysznie. My na razie skromnie upiekłyśmy pierniczki. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolor sernika jest obłędny! Do tego ta polewa. No wygląda bardzo efektownie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. az ciezko uwierzyć ze to jest zdrowe :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham wszystko co zawiera w sobie dynię, ale sernika dyniowego jeszcze nie jadłam. Z przyjemnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sernik dyniowy jest cudowny! Koniecznie spróbuj <3

      Usuń
  7. Przepis mi sie podoba, ale ja i tak w serduszku zostaje przy klasycznym serniku, i ma być z rodzynkami!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow ale ciacho! aż bym chciała spróbować

    OdpowiedzUsuń
  9. Pomysł na miarę mistrza.
    Choć mam wrażenie, że jednak popcorn jest dobrym pomysłem, ale tylko na pierwszy moment. Po czasie, zwłaszcza w lodówce, zrobi się gumiasty. Ale za sam pomysł należy się medal...

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! Uwielbiam dyniowe wypieki!! :) A ten serniczek wygląda obłędnie! <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdybym dorwał się do Waszego sernika, to zjadłbym wszystko, łącznie z tymi bombkami. Pozdrawiam! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadałam dyniowego sernika.
    Ten Was wygląda cudownie, a jaki ma piękny kolor.
    W życiu go nie upiekę i zazdroszczę innym talentu do pieczenia. Ja nie umiem.
    Oprawię w rami to Wasze ciacho i powieszę nad łóżkiem.
    Cudowności :-)
    Pozdrawiam !
    Irena-Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  13. nie lubię serników, ale takie połączenie smakowe może być ciekawe i z chęcią bym wypróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger