Tort a'la Tiramisu (bez laktozy, cukru białego, wegański)

Wreszcie przyszedł czas na wrzucenie tutaj tortu a'la Tiramisu! Jak widać wystrój jeszcze świąteczny ale patrząc na to co dzieje się za oknem to jeszcze można w tym klimacie zostać 😃
Chcemy też zaznaczyć, że nie jadamy oryginału tego deseru więc tort był inspirowany nim ale nie ma za zadanie odwzorować tego smaku. Dla nas był wyśmienity mimo, że nie przepadamy za kawą 😏





Składniki (średnica 18 cm): 

Biszkopt
-200g mąki orkiszowej tortowej
-100g ksylitolu
-10g gorzkiego kakao
-170g wody gazowanej
-60g oleju rzepakowego
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody + spora łyżka octu

Kawa
-6-7 łyżek kawy
-ok 200ml wrzątku

Krem
-200g nerkowców
-80g płatków ryżowych
-500g mleka kokosowego (min 85% kokosa)
-90g ksylitolu
-ok 50-100ml gotowej kawy (tej wyżej)
-2 płaskie łyżeczki agaru

Dodatkowo
-alkohol rum/koniak/amaretto/likier/wódka (taki jaki lubicie)

BISZKOPT
1. Mąkę, ksylitol, kakao i proszek do pieczenia wymieszać razem.
2. Sodę zalać octem.
3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć na niskich obrotach miksera.
4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 30-35 minut.
6. Po wystudzeniu wyrównać górę i przeciąć w poziomie na dwa równe blaty.
7. Pierwszy blat umieścić w obręczy cukierniczej i obficie nasączyć go kawą oraz wybranym alkoholem. Jeśli rezygnujecie z alko, podwoić ilość kawy.

KAWA (można użyć mocnej kawy z ekspresu)
1. Mieloną kawę zalać wrzątkiem i odstawić do mocnego zaparzenia.
2. Odcedzić fusy od kawy, powinno zostać ok 150ml mocnej kawy.

KREM i składanie tortu
1. Nerkowce zalać wrzątkiem na min 1h.
2. Płatki ryżowe ugotować do miękkości w ok połowie mleka kokosowego.
3. Ugotowane płatki, nerkowce, ksylitol i resztę mleka kokosowego zblendować na gładką masę (my tu robimy w thermomixie ale można wykorzystać inny dobry sprzęt blendujący).
4. Do masy dodać kawę od 50-100ml. Zależy to od tego czy będziecie używać alkoholu do nasączania biszkoptu. Jeśli używacie alkoholu to na same blaty wystarczy ok 50ml kawy do nasączania. Jeśli bez alkoholu to 100ml na oba blaty. Do masy dodać resztę kawy, która zostanie.
5. Gładki krem przelać do dużego garnka, wsypać 2 łyżeczki agaru i całość doprowadzić do zagotowania. Aby nie przypalić masy polecamy miksować krem na małych obrotach miksera podczas jego gotowania. Gdy się zagotuje jeszcze minutę trzymać i miksować n a ogniu aby agar dobrze zadziałał.
6. Połowę masy wlać na pierwszy już nasączony blat, wyrównać górę i przykryć drugim blatem, który ponownie nasączyć. Następnie wylać drugą część kremu i wyrównać górę.
7. Gdy krem odparuje i się nieco schłodzi, całość przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
8. Następnego dnia zdjąć folię, posypać górę kakao przez sitko i oddzielić nożem rant cukierniczy.



25 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Jakbym natrafiła na niego w zeszłym tygodniu, pewnie bym zrobiła na urodziny mojej drugiej połówki. Ale zapisuję na przyszłość.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie. Mąż i córką by się ucieszyli gdyby udało mi się go powtórzyć:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto spróbować ;) Trzymamy kciuki za powodzenie :D

      Usuń
  3. Wygląda mega apetycznie! Ciekawe czy wyjdzie mi taki sam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejne pyszne cudo :D Rewelacja ^_^

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie.. :) Jeszcze taki zdrowy! Chociaż klasyczną wersję też uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No proszę, i jeszcze z alko ;) Ciekawe, co będzie następne, może Wasza wersja "Pijanej Wiśni" :D
    A tak z ciekawości, to Wy robiłyście sobie wersję alkoholową, a jeśli tak, to który trunek wybrałyście ?
    D.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatni smak tiramisu znam z odżywki białkowej. A tutaj jeszcze wegańska wersja. Wybrałbym whisky, a Wy?:D Koniecznie muszę wypróbować Wasz przepis na biszkopt bez jajek. Tyle że z erytrytolem, bo dużych dawek ksylitolu nie przyswajam. POZDRAWIAM! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My akurat wybrałyśmy amaretto ;) Biszkopt jest świetny! Lepszy niż na jajkach bo nie jest taki suchy. Nasze próby z erytrytolem w różnych wypiekach powodowały, że odbiegały w strukturze i smaku od wersji z ksylitolem niestety :/

      Usuń
  8. Nieustannie podziwiam Wasz talent!:D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłbym, ale musze zapytać dlaczego tak wiele waszych przepisów jest bez gluteny, cukru, laktozy itd

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angelika ma a raczej już bardziej miała nietolerancję glutenu. Od jakiegoś czasu stosujemy w przepisach mąkę orkiszową i jest dobrze ;)
      Znacznik bez cukru, ponieważ nie jest zdrowy ale to nie tak, że eliminujemy go całkowicie. Zdarzają się wypieki z cukrem kokosowym czy z białym. Etykieta bez laktozy jest informacyjna dla alergików.

      Usuń
  10. Wow ale duży, pyszności po prostu

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudnie wygląda :) ja jestem laikiem w kwestii pieczenia i przepis dla mnie trochę zbyt skomplikowany. Ale na pewno jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie świąteczne dekoracje do 2 lutego :) Tort wygląda przepysznie, ale raczej nie do robienia na co dzień, tylko na okazje. Warto mieć i takie przepisy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger