Czekolada bez dodatku cukru z chrupkami – KruKam

Ostatnio coraz więcej na słodyczowym rynku mamy produktów bez dodatku cukru. Bardzo nas to cieszy, bo my na co dzień w swojej kuchni używamy tylko ksylitolu i erytrytolu, więc chciałybyśmy aby również takie naturalne słodziki zastępowały cukier w kupnych słodkościach. Tym razem w prezencie od wiernego czytelnika otrzymałyśmy czekoladę słodzoną erytrytolem z kulkami ryżowymi i kukurydzianymi. Jeżeli ktoś z Was miał kiedyś okazję spróbowania czekolad tej firmy to piszcie w komentarzach czy macie takie same wrażenia😉






Nazwa:
Czekolada bez dodatku cukru (słodzona erytrytolem) z kulkami ryżowymi i kukurydzianymi
Firma: KruKam
Skład: Miazga kakaowa, substancja słodząca: erytrytol E 968, tłuszcz kakaowy, miks chrupek (3%) [kulki ryżowe (ryż 100%), kulki kukurydziane (grys kukurydziany 100%), kulki ryżowe z kakao (ryż 94%, kakao 6%)].
Masa netto: 90g
Wartości odżywcze:
100g/ 407 kcal, tłuszcz – 39g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 25g, węglowodany – 45g w tym cukry – 08g, błonnik – 6,8g, białko – 5,1g, sól – 0,04g
Informacje dodatkowe: Alergeny: Może zawierać śladowe ilości soi, mleka, orzeszków ziemnych, innych orzechów, zbóż zawierających gluten
Sklep: sklepKruKam
Cena: 9,99 zł

Nasza opinia
Wygląd: Tabliczka znajduje się w ładnym kartonowym opakowaniu z okienkiem, przez które widzimy czekoladę z dość sporą ilością kuleczek. Po otwarciu folii, w którą zapakowana jest czekolada czujemy… nic xD Może ewentualnie jesteśmy w stanie wyczuć lekko słodki zapach ale nie ma ona żadnej wyraźnej kakaowej woni.

Smak: Niestety, to co jesteśmy w stanie powiedzieć o tej czekoladzie to to, że smakuje jak tani wyrób czekolado podobny. Przykro nam, ale w ustach kostka tworzy tłustą, plastelinową masę, w której dominuje charakterystyczny „mroźny” posmak erytrytolu. Chrupki może i dają fajne chrupiące urozmaicenie ale one tak naprawdę kompletnie nie dają żadnego smaku. Całość jest tłusta, mdła i bez wyrazu. Wygląda jak czekolada ale jak czekolada w ogóle nie smakuje.

Podsumowanie: Nie będziemy ukrywać rozczarowania. Widzimy na stronie KruKam, że mają więcej opcji smakowych czekolad i może w orzechami zamiast z bezsmakowymi chrupkami byłaby lepsza… Jednak naszym zdaniem, nadal sama czekolada jest zdecydowanie do poprawki. Nie wiem czy też tak robicie ale czasem te mniej smaczne tabliczki wykorzystuje się później jako np. polewę do ciasta. W przypadku tej czekolady nawet tego nie mamy ochoty zrobić.



Ocena:
1 panda

10 komentarzy:

  1. Aż dziwne, że można tak schrzanić czekoladę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 rzeczy, które się do tego przyczyniły - za dużo tłuszczu, za mało kakao i erytrytol, który nie pasuje ze swoim smakiem do kakao ;)

      Usuń
  2. szkoda, że nie smakuje :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znam akurat tej czekolady, ale mam swoją ulubioną ze stevią, która mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nienawidzę erytrytolu - ostatnio też trafiłam na czekoladę z nim, której wystawiłam 1. On chyba mało, że nie pasuje do czekolady; on się z kakao najzwyczajniej w świecie kłóci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest, to odświeżenie jakie daje erytrytol po prostu zakłóca smak czekolady tudzież kakao ;)

      Usuń
  5. Próbowałam również czekoladę słodzoną erytrytolem , ale inną i stwierdzam, że to te dwa składniki zupełnie do siebie nie pasują

    OdpowiedzUsuń
  6. Omijamy cukier z daleka.
    Trucizna.
    Dobrze, że tak szczerze piszecie o tej czekoladzie.
    Bo wszyscy wszystko chwalą.
    Nigdy nie myśleliśmy, że można spieprzyć nawet czekoladę.
    Irena - Hooltaye w podrózy

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurczę, dobrze, że trafiłam na Wasza recenzję, bo już chciałam kupić dwie tabliczki tej czekolady - dla siebie i dla przyjaciółki, która uwielbia połączenie czekolady z ryżem.

    OdpowiedzUsuń
  8. Niestety muszę się z Wami zgodzić, że smak tej czekolady jest po prostu niedobry. Widzę, ze teraz mają w planach wprowadzić mleczne tabliczki, a dla mnie powinni spróbować chociaż zrobić opcję niesłodzoną niczym. Ten erytrytol jest niezjadliwy tutaj, a rzadko narzekam, a już na pewno przy słodyczach. Napisałam swoją opinię na stronie krukam.pl, widziałam wiele podobnych i jestem troszkę zaskoczona, że zamiast przyjąć te opinie i cos z tym zrobić to tworzą dalej słodzone erytrytolem wersje z nowymi dodatkami i z mlekiem, a ja i wiele innych osob po prostu po nie nie siegniemy bo są niesmaczne. I jak nigdy wczesniej był to produkt, który trafił do smieci mimo, że oczekiwania miałam spore. I od razu wspomnę, że jedynie do chałw od krukam mam podobne zastrzeżenia, ten erytrytol psuje tam cały smak ale na przykład pasta chałwowa w słoiku jest już super. No i krukers lajt słodzony erytrytolem tez jest git, wiec nie wiem na prawde w czym jest problem. :( Tak jak wspominałam - ja czekam na czekolade bez słodzidła, zwykłą, ciemną, gorzką, może byc z dodatkami i wtedy na pewno kupię, a tej nigdy wiecej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger