TORT SERNIKOWO-MAKOWY (bez glutenu i białego cukru)

Kochani czytelnicy! Chcemy życzyć Wam jak co roku spokojnych i rodzinnych świąt z dużą dawką zdrowia. My po raz kolejny nie możemy liczyć na wspólne święta z rodziną z powodu braku tego trzeciego ale mimo to cieszymy się spokojem. Pogoda oraz pyszne jedzonko całkiem przyjemnie poprawia humorki, więc podrzucamy tutaj przepis na coś słodkiego 😉 Stworzyłyśmy tort, który łączy w sobie vibe sernika i makowca. Świetnie sprawdzi się na różne okazje 😍







Składniki (śr: 20cm):

Kakaowy biszkopt
-5 jajek
-80g mąki ryżowej
-40g skrobi ziemniaczanej
-40g gorzkiego kakao
-100g ksylitolu
-szczypta soli

Krem sernikowo-makowy
-60g maku mielonego
-200ml mleka
-ok 750g sera mielonego na serniki
-4 jajka
-100g ksylitolu
-100g orzechów włoskich
-3 płaskie łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego

Dodatkowo do ozdoby
-kilka kostek deserowej czekolady
-migdały w płatkach
-migdały prażone solone
-orzechy włoskie

KAKAOWY BISZKOPT
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2.Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3.Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
4.Mąkę, budyń wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej.
Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
5.Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
6.Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia.
7.Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.
8. Biszkopt podzielić na 4 dość cienkie blaty.

KREM SERNIKOWO-MAKOWY
9. Mak zlać mlekiem i gotować go na średnim ogniu ok 15 minut do wchłonięcia płynu.
10. Do masy makowej dodać ser (razem ma być 1kg sera z makiem).
11. Następnie dodać jajka, ksylitol oraz budyń i wszystko połączyć mikserem.
12. Posiekać orzechy włoskie i również dodać do masy.
13. Masę wlać do garnka i zagotować całość. Ciągle mieszając, aby masa się nie przypaliła gotować na średnim ogniu ok 15 minut.
14. Gotową masę serowo- makową wlać do dużego naczynia, aby ją zważyć. Następnie podzielić ją na 4 równe części.

SKŁADANIE TORTU
15. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy i rozłożyć na nim równomiernie pierwszą część kremu. Dalej umieścić drugi blat itd.
16. Na koniec całość zabezpieczyć przed wysychaniem np. wkładając do worka foliowego a następnie umieścić tort w lodówce na kilka godzin.
17. Po zdjęciu obręczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią górę tortu a resztą orzechów ozdobić całość według uznania.




5 komentarzy:

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger