KINDER COUNTRY / tofurnik (bez pieczenia, bez laktozy, wegański)

Czas na wegańską odsłonę sernika na bazie tofu i pasty z nerkowców. Spód wykonany z ekspandowanego zboża więc całość przypomina batonika Kinder Country 😋 Przepis ten bardzo spodobał się odbiorcom naszego IG, tam znajdziecie również filmik z jego przygotowania (tutaj), ZAPRASZAMY! 





Składniki
(śr. 18cm):


Spód
- 70g czekolady
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 30g ekspandowanego orkiszu lub innego ziarna

Masa z tofu
- 200g naturalnego tofu (najlepiej typu silken)
- 100g masła orzechowego (u nas z nerkowców)
- 6 łyżek syropu klonowego (po zmiksowaniu spróbuj i ewentualnie dosłódź)
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 pełna łyżeczka agaru
- odrobina wanilii / pasty waniliowej / aromatu waniliowego lub śmietankowego

Polewa: 70g czekolady + 4 łyżki mleka kokosowego

1) Czekoladę podgrzej z mlekiem kokosowym i wymieszaj z orkiszem. Wyłóż na spód tortownicy i schłódź w lodówce.
2) Tofu, pastę orzechową, syrop klonowy, 100 ml mleka kokosowego, wanilię zblenduj na gładko.
3) 200 ml mleka kokosowego wymieszaj z agarem i zagotuj ciągle mieszając.
4) Po zagotowaniu dodawaj po trochu masę z tofu i całość na małym ogniu znów zagotuj.
5) Masę wylej na czekoladowy spód i wstaw do lodówki aż góra zgęstnieje.
6) W tym czasie rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym i wylej na górę ciasta, udekoruj orkiszem i masłem orzechowym. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.



4 komentarze:

  1. Już sobie wyobrażam, jaki on jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym mogę zastąpić mleko kokosowe z powodu nietolerancji (IBS)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z innym mlekiem roślinnym :) Natomiast kokosowe ma więcej tłuszczu przez co nadaje lepszą konsystencje i pełniejszy smak.

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger