JOGURTOWE CIASTKA XL z czekoladą i borówkami (bez glutenu, bez jajka, bez cukru)
Czas na przepis, który będzie szybki, prosty i przyjemny 😍 Duże ciastka z dodatkiem czekolady i owoców do porannej kawusi czy herbatki to genialny pomysł! Jeśli chcesz zobaczyć, krótki film z przygotowania to zapraszamy TUTAJ
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhizlitYUgQcishquQoU9XMKscaD5-5F8oiJt9WHpvVGB3p0MUNGoXKFKIXbkJmGM9iafAIMQD0wk3niwBZeXldbNJmWWovENmsgx5KMgQs_eNQmMIdBWEU9d6UM8GC6AAIifQfU4glpKnQLv91V5ZVakIFvoea0nShoGhiD3aaVuZGuBwR-1f3nrdD_A/s1600/jufyrf%20-%20Kopia%20(3).jpg)
Składniki (ok. 12 szt):
-150g mąki kukurydzianej
-150g mąki ryżowej
-150g jogurtu skyr
-150g masła orzechowego
-1 banan
-3 łyżki ksylitolu
-1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody
-ok. 150g borówek
-80-100g czekolady białej bez białego cukru z dodatkiem np. jagód
1) Zmiksuj na gładką masę banana, jogurt, pastę orzechową i ksylitol.
2) Wymieszaj ze sobą mąki, proszek do pieczenia oraz sodę i dodaj wcześniej zmiksowaną masę. Zagnieć ciasto.
3) Do ciasta wsyp borówki oraz rozdrobnioną czekoladę. Ciasto wykładaj dłonią na grubość ok. 1-1,5cm.
4) Wykrawaj ciastka za pomocą np. metalowego ringo. Szerokim płaskim nożem przełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180’C przez 15-20 min. do zarumienienia.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhizlitYUgQcishquQoU9XMKscaD5-5F8oiJt9WHpvVGB3p0MUNGoXKFKIXbkJmGM9iafAIMQD0wk3niwBZeXldbNJmWWovENmsgx5KMgQs_eNQmMIdBWEU9d6UM8GC6AAIifQfU4glpKnQLv91V5ZVakIFvoea0nShoGhiD3aaVuZGuBwR-1f3nrdD_A/s1600/jufyrf%20-%20Kopia%20(3).jpg)
-150g mąki kukurydzianej
-150g mąki ryżowej
-150g jogurtu skyr
-150g masła orzechowego
-1 banan
-3 łyżki ksylitolu
-1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
-1 płaska łyżeczka sody
-ok. 150g borówek
-80-100g czekolady białej bez białego cukru z dodatkiem np. jagód
1) Zmiksuj na gładką masę banana, jogurt, pastę orzechową i ksylitol.
2) Wymieszaj ze sobą mąki, proszek do pieczenia oraz sodę i dodaj wcześniej zmiksowaną masę. Zagnieć ciasto.
3) Do ciasta wsyp borówki oraz rozdrobnioną czekoladę. Ciasto wykładaj dłonią na grubość ok. 1-1,5cm.
4) Wykrawaj ciastka za pomocą np. metalowego ringo. Szerokim płaskim nożem przełóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180’C przez 15-20 min. do zarumienienia.
Tak się składa, że mam wszystkie składniki w domu. Nie licząc czekolady. Muszę dokupić i zrobić te ciasteczka!
OdpowiedzUsuńi bez czekolady będą pyszne ;) Najważniejsze aby było dużo owoców :D
UsuńPrzepysznie wyglądają ^_^
OdpowiedzUsuń