LEKKIE CIASTO Z TAPIOKĄ I TRUSKAWKAMI (bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, wegańskie)

Lubicie kulki tapioki? Wiecie jak tapiokę ugotować? Ostatnio wypróbowałyśmy inny sposób na gotowanie tapioki niż do tej pory i wyszła perfekcyjna.  Jeśli chcecie spróbować czegoś nowego to naprawdę polecamy ten lekki letni deser 😊



Składniki (śr: 20cm):

Spód
-40g płatków kukurydzianych
-3 łyżki kremu czekoladowego (u nas Rawnella)
-2 pełne łyżki oleju kokosowego

Masa z tapioką
-100g perełek tapioki
-600ml płynu (u nas 400ml mleka kokosowego i 200 napoju roślinnego ryżowego)
-90g ksylitolu
-3 płaskie łyżeczki agaru
-łyżeczka pasty waniliowej

Galaretka truskawkowa
-450ml zblendowanych truskawek
-ok. 50g ksylitolu
-100ml wody
-2 małe płaskie łyżeczki agaru

SPÓD
1. Płatki kukurydziane nieco rozdrobnić (zmiażdżyć np. szklanką).
2. Płynny olej wymieszać z kremem czekoladowym.
3. Płatki wymieszać z olejem i kremem. Taką masę wyłożyć cienko na wyłożony papierem do pieczenia spód tortownicy i wstawić do lodówki.

GOTOWANIE TAPIOKI
4. W garnku zagotować ok. 1 L wody, wsypać tapiokę i wymieszać ją aby perełki nie przywarły do dna.
5. Na średnim ogniu gotować kuleczki ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Powinny być z zewnątrz przeźroczyste a w środku białe.
6. Tapiokę przecedzić przez sito. Teraz należy kuleczki schłodzić, zalewając je zimną wodą do momentu aż ich temperatura wyczuwalnie spadnie.
7. Do garnka przełożyć tapiokę i zalać ją ponownie litrem wody. Zacząć znów ją gotować kolejne ok. 8 minut.
8. Po tym czasie kuleczki powinny być przeźroczyste w zdecydowanej większości.
9. Tapiokę znów odcedzić i schłodzić w zimnej wodzie.

MASA Z TAPIOKĄ
10. Mleko kokosowe oraz napój roślinny wlać do garnka, wsypać ksylitol, dodać wanilię oraz agar. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia mieszając co jakiś czas aby nie przypalić.
11. Następnie już nie gotować zawartości tylko dodać odsączoną z wody tapiokę i wymieszać.
12. Masę wylać na zastygnięty spód i wstawić znów do lodówki.

GALARETKA TRUSKAWKOWA
13. Truskawki zblendować na mus. Do 450ml musu z truskawek dodać ksylitol 50g lub więcej oraz wodę.
14. W garnku zagotować masę truskawkową oraz agar.
15. Galaretkę wylać na zastygniętą masę z tapioki i ponownie umieścić w lodówce.
16. Po kilku godzinach ciasto można ozdabiać i się nim zajadać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger