SERNIK TOFFIFEE (przepis bez glutenu)

Kolejny dzie艅, kolejny sza艂owy sernik 馃槃 Oczywi艣cie inspirowany znanymi s艂odyczami! Orzechowy serniczek z karmelowym spodem i czekoladow膮 polew膮. Musicie spr贸bowa膰 馃槏
Struktur臋 serniczka mo偶ecie podpatrze膰 tutaj 


Sk艂adniki (艣r: 18-20cm):

Sp贸d
-30g poppingu z kaszy jaglanej
-20g p艂atk贸w kukurydzianych
-100g cukru kokosowego
-30g oleju kokosowego
-70g mleka kokosowego (82% kokosa)
-艂y偶ka mas艂a orzechowego z fistaszk贸w
-s贸l

Sernik
-500g jogurtu typu skyr
-250g serka typu w艂oskiego
-150g mas艂a z orzech贸w laskowych
-6-7艂y偶eczek 偶elatyny + 1/4 szkl. gor膮cej wody
-100g ksylitolu
-2 艂y偶ki kakao
-1/2 艂y偶eczki soli

Dodatkowo
-p贸艂 tabliczki deserowej czekolady bez cukru + 2 艂y偶ki oleju rzepakowego
-orzechy laskowe do ozdoby

SP脫D
1. Cukier kokosowy, olej kokosowy, 1/4 艂y偶eczki soli i mleko gotowa膰 w ma艂ym garnuszku na ma艂ym ogniu do odparowania nadmiaru wody. U nas ok 20 minut.
2. Gdy karmel nieco si臋 ostudzi i zg臋stnieje, doda膰 ma艂o orzechowe.
3. Karmel wymiesza膰 z poppingiem i pokruszonymi p艂atkami kukurydzianymi.
4. Zwart膮 mas膮 wylepi膰 sp贸d tortownicy.

SERNIK
5. Jogurt, serek w艂oski, ksylitol, past臋 laskow膮, s贸l i kakao zblendowa膰 na g艂adk膮 mas臋.
6. 呕elatyn臋 zala膰 gor膮c膮 wod膮 i miesza膰 do rozpuszczenia.
7. Rozpuszczon膮 偶elatyn臋 wla膰 do masy serowej. Ca艂o艣膰 zn贸w zblendowa膰 i szybko wyla膰 na gotowy sp贸d.
8. Sernik wstawi膰 do lod贸wki na kilka godzin, najlepiej na ca艂膮 noc.
9. Na koniec g贸r臋 udekorowa膰 rozpuszczon膮 czekolad膮 oraz orzechami.



1 komentarz:

Dzi臋kujemy za Tw贸j po艣wi臋cony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie si臋 :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger