Maślane ciasteczka migdałowe (bez cukru)

Kto z Was też uwielbia ciastka wypiekane na maśle?
Postanowiłyśmy do maślanego aromatu dodać smak prażonych migdałów i to połączenie było niesamowicie pyszne. Jednak kiedy dołożyłyśmy jeszcze orzeźwiające, cytrusowe nuty to otrzymałyśmy istną ciasteczkową petardę! Koniecznie spróbujcie te ciasteczka i od razu radziłybyśmy zrobić podwójną porcję, bo znikają za szybko!



Składniki:

Ciastka
-160g mąki orkiszowej tortowej/typ 700
-100g migdałów w płatkach
-60g ksylitolu
-100g masła
-1 jajko
-łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier pomarańczowy
-ok 5-7 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
-ok 2 łyżeczki mleka kokosowego lub jogurtu
-otarta skórka z 2 pomarańczy

Dodatkowo
-białko jajka (do posmarowania ciastek)
-garść migdałów w płatkach (do posypania ciastek)

CIASTKA
1. Pozostaw masło w temp. pokojowej aby zmiękło.
2. Upraż na patelni migdały w płatkach, następnie dobrze je wystudź i zmiel na mąkę.
3. Mikserem utrzyj masło z jajkiem i ksylitolem. Dodaj mąkę z migdałów, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto aż będzie plastyczne i włóż je na ok. 45minut do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmij połowę ciasta i rozwałkuj je miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinaj ciasteczka w kształcie jajka następnie układaj na blaszce. W co drugim ciasteczku wytnij kółko.
5. Ciastka z wyciętym kółkiem posmaruj białkiem i posyp rozdrobnionymi migdałami w płatkach.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160’C ok. 15-20 minut do zarumienienia.

LUKIER POMARAŃCZOWY
7. Około 5 łyżek ksylitolu w pudrze (możesz ksylitol zmielić w młynku do kawy) wymieszaj z mlekiem kokosowym lub jogurtem oraz skórką z pomarańczy. Skórka jest również wilgotna i rozrzedzi lukier, dlatego warto na koniec dodać więcej pudru aby całość zyskało konsystencję gęstej pasty.
8. Ciasteczka posmaruj lukrem i nakładaj ciastko z dziurką aby całość przypominała jajko.
(Lukier zastyga dzięki czemu ciastka nie rozmiękają i można je przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku.)



4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ciasteczka, super ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka smakowicie wyglądają 😃 Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka wyglądają niesamowicie apetycznie i zdrowo! Idealna kombinacja mąki orkiszowej, migdałów i ksylitolu, która zapewne sprawia, że są smaczne i lekkie. Dodatek lukru pomarańczowego sprawia, że ​​całość nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. To przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim, którzy cenią sobie pyszne, domowe wypieki. Dziękuję za udostępnienie tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy te ciasteczka tak naprawdę nie tylko na święta :D Są naprawdę przepyszne i warto je zrobić :P Dziękujemy za tak miły komentarz <3

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger