Jogurtowo JAGODOWE „TIRAMISU” 💜
My wiemy, że jagodzianki zawładnęły internetowymi przepisami ale nam zachciało się szybkiego deseru z jagodami, którego możemy zjeść praktycznie od razu po zrobieniu 😋Spróbujcie go koniecznie, bo przecież nie samymi jagodziankami człowiek żyje 😜 TUTAJ znajdziesz filmik z przygotowywania
Składniki (ok. 19x15 cm):
-biszkopty do tiramisu (mogą być bez cukru)
-200g jogurtu greckiego/skyr
-250g mascarpone
-100g ksylitolu najlepiej w pudrze (zmiel ksylitol w thermomixie lub maszynce do mielenia kawy)
-100g jagód
-kakao do posypania góry
-borówki do ozdoby
Kawa
-4 pełne łyżki zmielonej kawy
-ok. 300 ml wrzątku
1. Zaparz kawę i pozostaw do przestygnięcia (ma być ciepła ale nie gorąca). Następnie przecedź przez sitko.
2. Jagody rozgnieć widelcem i podgrzej w garnuszku lub w mikrofali, dodaj ksylitol i wymieszaj.
3. Do miseczki włóż mascarpone, jogurt grecki/skyr, ok. 5 łyżek rozgniecionych jagód. Całość dobrze wymieszaj.
4. Biszkopty krótko maczaj w przestudzonej kawie i układaj je na dnie naczynia.
5. Na biszkopty wyłóż równomiernie połowę pozostałych jagód, następnie połowę kremu. Znów połóż namoczone biszkopty, jagody oraz krem i wyrównaj górę.
6. Deser możesz jeść od razu lub włóż go do lodówki na kilka godzin.
7. Przed zjedzeniem posyp kakao oraz ozdób borówkami.
-biszkopty do tiramisu (mogą być bez cukru)
-200g jogurtu greckiego/skyr
-250g mascarpone
-100g ksylitolu najlepiej w pudrze (zmiel ksylitol w thermomixie lub maszynce do mielenia kawy)
-100g jagód
-kakao do posypania góry
-borówki do ozdoby
Kawa
-4 pełne łyżki zmielonej kawy
-ok. 300 ml wrzątku
1. Zaparz kawę i pozostaw do przestygnięcia (ma być ciepła ale nie gorąca). Następnie przecedź przez sitko.
2. Jagody rozgnieć widelcem i podgrzej w garnuszku lub w mikrofali, dodaj ksylitol i wymieszaj.
3. Do miseczki włóż mascarpone, jogurt grecki/skyr, ok. 5 łyżek rozgniecionych jagód. Całość dobrze wymieszaj.
4. Biszkopty krótko maczaj w przestudzonej kawie i układaj je na dnie naczynia.
5. Na biszkopty wyłóż równomiernie połowę pozostałych jagód, następnie połowę kremu. Znów połóż namoczone biszkopty, jagody oraz krem i wyrównaj górę.
6. Deser możesz jeść od razu lub włóż go do lodówki na kilka godzin.
7. Przed zjedzeniem posyp kakao oraz ozdób borówkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)