Makóweczki czyli babeczki makowe

Jeśli nie chcecie piec całego makowca to spróbujcie koniecznie tych makowych muffinek 🥰 Mięciutkie, wilgotne i można zrobić w wersji bez glutenu ☺️ Tutaj zobaczycie krótki film z ich przygotowywania!

Prócz słodkiego przepisu na dziś chciałybyśmy życzyć wszystkim naszym czytelnikom wspaniałego świątecznego czasu, zdrowia na tę zmienną porę roku oraz drugiego żołądka na deserek 😍



Składniki (12szt):
-150g suchego maku
-ok. 400ml mleka
-70g ksylitolu
-100g żurawiny suszonej
-2 średnie jabłka lub duże gruszki
-80g mąki ryżowej
-1 jajko
-12 kostek czekolady

Krem i ozdoby
-ok. 200g śmietany 36% (w wersji fit użyj po prostu waniliowego jogurtu typu skyr)
-łyżka ksylitolu
-maliny (nasze są w syropie)
-prażone migdały w płatkach


1. Mak zalej mlekiem i gotuj na średnim ogniu aż do wchłonięcia mleka. Mieszaj aby go nie przypalić.
2. Do maku dodaj ksylitol oraz posiekaną żurawinę i odstaw do wystudzenia.
3. Gdy mak wystygnie zetrzyj gruszki/jabłka na tarce o dużych oczkach. Dodaj je do maku.
4. Następnie dodaj jajko oraz mąkę i całość dokładnie wymieszaj.
5. Do foremki z papilotkami wykładaj masę makową, na górę babeczek ułóż kostki czekolady.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180’C ok. 25 minut do zrumienia góry.
7. Babeczki pozostaw do wystudzenia a następnie wyciągnij je z foremek aby przeschły papilotki.
8. Schłodzoną śmietanę miksuj wraz z ksylitolem aż do jej ubicia. Przełóż do woreczka z odpowiednią końcówką i wyciskach na całkowicie wystudzone muffinki.
9. Maliny ostrożnie wyciągnij ze słoiczka i dekoruj nimi górę kremu.
10. Całość posyp również prażonymi migdałami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger