Ryżowy tort kokosowy (bez glutenu, laktozy, cukru)

Wczoraj  były Walentynki a dziś podobno jest dzień singli… a co single robią w ich dzień? Świętują jedząc swoje ulubione pyszności w towarzystwie innych singli! Przy okazji chcąc uczcić drugie urodziny bloga, którego często odwiedzamyObiad gotowy! przymierzałyśmy się do wykonania tego tortu.
Dlatego wykorzystując iż nasze organizmy ostatnio domagają się kokosu, padło właśnie na ten orzech/owoc. Dodatkowo nie posiada ani glutenu, ani cukru białego ani laktozy a zawiera mnóstwo kokosu pod różnymi postaciami :)


Składniki:

Biszkopt ryżowy (śr: 18 cm)
-3 jajka
-1 białko
-90g ksylitolu
-80g mąki ryżowej
-40g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)

Krem ryżowo-kokosowy
-1 szkl. ryżu białego
-3/4 szkl. wiórek kokosowych
-3 szkl. napoju ryżowego/mleka kokosowego (lub mleka o obniżonej zawartości laktozy)
-1 szkl. wody
-ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji)

Krem kokosowy
-ok 150g śmietanki kokosowej
-ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji)

Dodatkowo
-migdały blanszowane i w skórkach, płatki kokosowe (do ozdoby)
-woda+ cytryna (do nasączenia blatów)
-domowy dżem jagodowy
-garść jeżyn

BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Obie mąki wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy  (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Piec bez termoobiegu i unikać uchylania drzwiczek piekarnika. 
Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Odstawić do wystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Podzielić na 3 blaty, każdy odrobinę nasączyć.

KREM RYŻOWO-KOKOSOWY
Ryż wsypać do garnka, zalać wodą i napojem ryżowym/mlekiem i gotować do miękkości i do wchłonięcia większości płynów. Następnie dodać wiórki kokosowe i ksylitol, wszystko wymieszać i zostawić pod przykryciem (już nie gotować).  Gdy masa przestygnie wszystko zblendować (jeśli jest zbyt gęsta dodać odpowiednią ilość wody).

KREM ZE ŚMIETANY KOKOSOWEJ
Puszkę mleka kokosowego (400g) schładzamy w lodówce najlepiej kilka dni ewentualnie kilka godzin. Powstałą stałą część miksujemy z ksylitolem do uzyskania przybliżonej konsystencji standardowej ubitej śmietany. Można dodać odrobinę soku  cytryny lub wanilię.

Na pierwszy nasączony blat delikatnie nałożyć cienką warstwę kremu ryżowego, następnie ułożyć jeżyny. Dalej znów wszystko dokładnie przykryć kremem ryżowym. Ułożyć następny nasączony blat, pokryć go kremem ryżowym a krem cienką warstwą domowego dżemu jagodowego. Położyć ostatni blat. Całość pokryć śmietaną kokosową i odpowiednio udekorować wierzch. 


126 komentarzy:

  1. Jam jest singiel! :D Czy mogłabym wpaść na kawałek? Będziemy świętować razem! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało przyjeżdżaj! Musimy przecież trzymać się razem xD

      Usuń
  2. Chętnie bym się wprosiła na kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzisiaj zapraszamy tylko singli, więc jeśli to do Ciebie pasuje to nie mamy nic przeciwko :D

      Usuń
  3. Nie znam tej książki :) Ja pamiętam za to bajki na kliszy, wyświetlane na specjalnym sprzęcie :) Bajki oglądało się na ścianie ;)

    A tort wspaniały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. TAK! Takie bajki wyświetlane na ścianie puszczał nam dziadek, kiedy byłyśmy u niego na wakacjach :D Oj przypomniałaś nam teraz naprawdę wczesne dzieciństwo :D

      Usuń
    2. A wiecie, że ja to jeszcze mam schowane gdzieś na strychu? :) Jakieś 2 może 3 lata temu zrobiłam sobie taki seansik przy przypomnieć sobie dzieciństwo ;)

      Dziękuję za link :) Teraz na pewno ich spróbuję i wiem o czym piszecie bo sama się już przekonałam ale z inną czekoladą :) Zazdroszcze też takiej nagrody :)

      Usuń
  4. Rewelacyjny torcik. Wygląda po prostu obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam smak i zapach kokosa! Tort wygląda pięknie z zewnątrz jak i w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo nie tort, jestem pełen podziwu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ryż, ale o torcie ryżowym to jeszcze nie słyszałam ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bliźniaczki łamią przepisy xD Nasze ręce jeszcze nie zrobiły tradycyjnego tortu na maślanym kremie i "normalnym" biszkopcie a gwarantujemy, że wszystkim one smakują :)

      Usuń
  8. Ten tort jest tak piękny, że szkoda byłoby mi go zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kokosowy!? No nie wytrzymam! :D Zaraz wpadam na kawałek :D Nie ważne są dla mnie pozostałe składniki - uwielbiam wszystko co kokosowe :D Chociaż ta warstwa z jeżynami i dżemem jagodowym brzmi baaardzo smakowicie. Tort cudo! Śliczny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam już od dłuższego czasu marzył się taki tort z dużą ilością kokosu pod różną postacią :D Owoce są do przełamania smaku, bo jednak czasem nadmiar może trochę zemdlić :P

      Usuń
  10. ciacho i kokos? para idealna, w sam raz na walentynki! :D za parę dni mam urodziny, prooooszę o taki torcik :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma sprawy! Jak otworzymy własną cukiernię to damy znać, że przyjmujemy zamówienia :D

      Usuń
  11. Ależ jestem ciekawa jego smaku :) Wygląda po prostu obłędnie! To udanego świętowania! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie, pysznie i apetycznie. :)
    Z okazji 2 rocznicy bloga życzę Wam samych sukcesów płynących z blogowwania, niesłabnącej weny, ciągłych inspiracji i duuuuużo wytrwałości. Skoro to urodziny, to wypadało wpaść z prezentem. No cóż... może po wirtualnym Pątysiu? ;)
    Pozdrawiam Was dziewczyny, róbcie swoje, oby tak dalej. :)
    Danusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może troszkę nieprecyzyjnie się wyraziłyśmy, ponieważ to nasz zaprzyjaźniony blog obchodzi swoje drugie urodziny, a nie my :) Jednak dziękujemy za te miłe słowa, a wirualnego Pątusia nie odmówimy :D

      Usuń
    2. Wychodzę z założenia, że dobrych życzeń nigdy nie jest za wiele, więc na rocznicę bloga wpadnę do Was z kolejnymi życzeniami. :)
      Danusia

      Usuń
  13. MAGIA !! Ostatnio mam fazę na kokos, więc to coś dla mnie :) Najbardziej podobają mi się kremy (a zwłaszcza ten ze śmietanki), ale przepis na biszkopt także jest super. No i te jeżyny na kremie ryżowym - od razu zapachniało mi latem :)
    A z racji wzmożonego zapotrzebowania na kokos, wczoraj na śniadanie robiłam gofry o tym właśnie smaku :) Ale czym są gofry w obliczu Waszego cuda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem ze śmietanki jest świetny! Bardzo delikatny i taki leciutki :)
      Każdy nasz biszkopt jest z innej mąki i same teraz nie wiemy, który smakował nam najbardziej :P
      Gofrów nigdy nie za dużo a już tym bardziej kokosowych :)
      Bardzo dziękujemy za miłe słowa :*

      Usuń
  14. Najlepsze było wylizywanie miski po kremie ryżowym :D siostra zawsze podje coś w czasie przygotowań, choć Angelika daje czasem po łapach :P
    Polecam zrealizowanie przepisu...Warto! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te resztki z miski zawsze znikają w niewyjaśnionych okolicznościach :P To tylko znak, że się udało! :D

      Usuń
  15. jak zwykle genialnie wykonany i z pewnością boski w smaku <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Torcik wygląda świetnie! Kremu ryżowego jeszcze nigdy nie robiłam, ale wydaję mi się, ze musiał smakować genialnie.
    Zawsze zachwycacie mnie swoimi wypiekami;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie musisz spróbować zrobić ten krem. Pasuje do wszystkiego (na 100% sprawdzi się w Twoich naleśnikach) :)
      Dziękujemy :*

      Usuń
  17. Tort wspaniały i piękny i ... szkoda, że nie jestem singielką ,bo bym się wprosiła do Was na kawałek.
    Serdecznie gratuluję drugiej rocznicy i życzę dalszych wspaniałych przepisów i wiernych czytelników :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniale wygląda, macie świetne pomysły

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo ciekawa propozycja na smaczy tort :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Wy to normalnie jesteście czarodziejki, jeżeli smakuje tak samo jak wygląda to musi być kosmiczny :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Przepiękny ci on ,czy na mące ryżowej biszkopt jest równie puszysty?

    OdpowiedzUsuń
  22. Jeżeli jestem z pod znaku Panny to chyba jestem singielką z małżeńskim stażem?
    piękny tort:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kolorystyka cudna!!! Myśle ze efekty wizualne to tylko wstęp do wyjątkowej uczty!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. Życzę trzeciej, czwartej i dwudziestej....udanej :) a torcik śliczny.

    OdpowiedzUsuń
  25. Więcej wiórków, więcej wiórków! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przecież to tort specjalnie dla Ciebie! :D Ale tak szczerze, to nasz tata też ze względu na wiórki nie mógł się przemóc i dokończyć kawałka :P

      Usuń
    2. Dla mnie i dla taty połówka tortu z makiem zamiast wiórków. Albo siekanymi migdałami :)

      Usuń
    3. A wiesz, że robiłyśmy tort makowy? Tylko nie załapał się na sesję zdjęciową i do teraz tego żałujemy...

      Usuń
  26. U Was co tort to piękniejszy i każdy zachęca jeszcze bardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Smaczny i zdrowy :) Połączenie idealne. Nic tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale super, pyszności :DD noo co kolejny tort to pyszniejszy, ale robicie smaka :D:P
    Magda:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kokosowość bardzo kusi, aczkolwiek jego wygląd mniej mnie zachęca niż w przypadku poprzednich wypieków. Zbyt lekki i napuszony mi się wydaje, a ja lubię ciężkie wypieki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację jest lekki i puszysty, więc jeśli nie jesteś fanką takich wypieków no to niestety nie dla Ciebie :) Jednak myślimy, że mimo tej lekkości kawałek by Ci smakował :)

      Usuń
    2. Ze względu na kokosa na pewno :D

      Usuń
  30. Ależ on wygląda! mniam :)
    Obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  31. Fioletowe akcenty tortu są przeurocze <3 jestem fanką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo, że ta fioletowa wstawka też nam się spodobała to czerwień z poprzedniego wypieku walentynkowego już nie pozwala się powyższym kolorem zachwycać.
      Dziękujemy :*

      Usuń
    2. No ten czerwony tort walentynkowy wymiata :) Ale kolor jagódek też jest piękny.
      Sandra :)

      Usuń
  32. Pyszności, nie jestem singlem, ale jeżeli można to chętnie skorzystam z przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest singlem, tzn. wolny i dla każdego xD

      Usuń
  33. Genialny tort, jak Wasze wszystkie zresztą :D
    Cudowne dodatki i ten krem! ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Kokosowe smaki uwielbiam, dlatego chętnie bym zjadła duuuuży kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Uroczy, podziwiam, że Wam się tak chce :) Mnie by się nie chciało ;)

    OdpowiedzUsuń
  36. Torcik nieziemski pod każdym względem.Lekki i puszysty,biel z akcentem fioletu robi niesamowite wrażenie.Jesteście genialne:)
    Życzymy wielu wspaniałych pomysłów, bo my na nie czekamy:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie ta lekkość jaką nadała śmietanka kokosowa i ryżowy biszkopt spowodowała, że znikł w mgnieniu oka :)
      Urodzinki nie są nasze a zaprzyjaźnionego bloga :P Jednak dziękujemy za życzenia na przyszłość! :*

      Usuń
  37. O la la, jaki cudowny tort!

    OdpowiedzUsuń
  38. Przepiękny! Ja bym go nie jadła tylko oglądała :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Boski tort, wygląda przecudownie!

    OdpowiedzUsuń
  40. Wygląda na maksa apetycznie ;) I jeszcze te kwiatki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwiatki też smakowały dobrze :) Chyba częściej będziemy roślinki wykorzystywać do wypieków :)

      Usuń
    2. Koniecznie :D Ja w sumie nie jadłam jeszcze żadnych roślinek :) Dodaję do obserwowanych :)

      Usuń
  41. WOW, genialny, przepiękny i w ogóle ^^

    OdpowiedzUsuń
  42. Hmm... Jak to napisać?
    Poproszę kawałeczek ? :D

    OdpowiedzUsuń
  43. Lubię ryż, lubię kokosa. No i jeszcze ten piękny wygląd - wszystko zachęca do skosztowania. :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic tylko robić i się zajadać :) Polecamy szczególnie krem z ryżu, bo był taki fajny delikatny a bałyśmy się, że będzie zbyt "ciężki" jak na ten tort :)

      Usuń
  44. Gratuluję dziewczyny :) Firma sama się do Was zgłosiła czy musiałyście "prosić" ? :) Ja również jestem ciekawa co otrzymacie w paczce :) Przypuszczam, ze będzie ona obfita bo to Wasza pierwsza współpraca z tą firmą :) Deserki są ciekawe jednak z tego co patrzyłam (po składzie) mogą być słodkie :) Coś mi się wydaje, że u Was wczesniej pojawi sie recenzja niz u mnie :) Z masłem również jestem zadowolona chociaż trochę się zawiodłam - ich skład uległ pogorszeniu :( Masło naturalne ma 90%orzechów a miało 94% i została zwiększona ilosć cukru :( Z kolei masło orzechowe bez soli i cukru miało orzechów 95% a ma 94%... Mam nadzieję, ze to nie wpłynie na ich smak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paczkę dostałyśmy identyczną jak Twoja :) Dobrze wiedzieć, że skład maseł orzechowych się zmienił, bo wcześniej raczej ich nie kupowałyśmy i nie mamy porównania... Mamy nadzieję, że smak będzie dobry i będziemy mogły pozytywnie je ocenić. Chociaż wersja z nerkowców już została przez nas skosztowana i zakochałyśmy się w tym smaku! :) Chyba jako pierwsze ocenimy te dania obiadowe, bo do nich podchodzimy trochę sceptycznie ;) To my napisałyśmy do firmy z pytaniem o współpracę i już tego samego dnia miałyśmy pozytywną odpowiedź :)
      A tak w ogóle to ogarniamy bangla.pl, więc dziękujemy za polecenie :)

      Usuń
  45. To kiedy dostałyście tą paczkę? Na moim blogu znajdziecie recenzję maseł orzechowych i dań obiadowych również :) I jak tam masło z nerkowców? Słodkie? :) Cieszę się, że Wam się udało nawiązać współpracę :) Firma pewnie chce się rozszerzać :) Moja współpraca działa trochę na innych zasadach ale jestem zadowolona :) Podoba mi się taki układ bo obie strony czerpią korzyści ;) I nie macie za co dziękować - portal taki jak bangla dzięki Wam będzie się rozwijać :)

    I tak zapytam :) Obie piszecie recenzje na bloga i zawsze macie takie same zdanie o danym produkcie ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paczkę dostałyśmy dzisiaj. Właśnie widziałyśmy u Ciebie recenzje dań obiadowych i troszkę boimy się, że wszystkie trzy propozycje będą smakowały tak samo :P Masło z nerkowców jest w smaku słodko-słone z maślaną nutą (nawet trochę nam przypominało pistacje?) :D Stwierdziłyśmy, że spokojnie na dwie mogłybyśmy słoiczek zjeść od razu :D
      A można wiedzieć na jakich zasadach jest Twoja współpraca?

      Tak, zdecydowanie najczęściej nasze zdania są takie same albo minimalnie się różnią, choć zdarza się, że są diametralnie inne, ale to bardzo rzadko ;)

      Usuń
    2. Fakt dania te smakują podobnie ale dobrze jest je wkomponować w coś a nie jeść jako samodzielne danie :)

      Ciekawy smak ma te masło :) Mam nadzieję, że mi posmakuje :)

      We współpracy chodzi o to, że dostaje produkty i mam za zadanie publikować na blogu przepisy z ich wykorzystaniem+recenzja produktu :) Potem te przepisy wysyłam im na e-maila :) Wiesz taka reklama :) Bo Wy macie za zadanie zrecenzowac prawda? :)

      No a jak Wasze zdania się różnią to jak napisać recenzję? :)

      Usuń
    3. Dzięki za radę ;)
      Tak, my mamy napisać recenzje tych produktów :)
      Kiedy nasze zdania się różnią to piszemy obie recenzje w jednym poście a ocenę wystawiamy po wyciągnięciu średniej :)

      Usuń
    4. Nie ma za co :) Przyjemnosć po mojej stronie :)

      A skąd dowiedzieliście się o firmie? Jeśli chcecie i jesteście odważne mozecie również napisać do Polsjoi :)

      A często Wasze zdania są odmienne ? ;)

      Usuń
    5. Produkty z tej firmy często widziałyśmy w Intermarche :) Do Polsoji póki co nie będziemy pisać, bo nie jesteśmy aż tak przekonane do wyrobów sojowych mających przypominać mięso :P Zdecydowanie wolimy słodkie rzeczy ;)

      Bardzo rzadko mamy odmienne zdania aczkolwiek czasem się zdarzają :)

      Usuń
    6. Cieszę się, że kanapka się spodobała :) W planach mam jeszcze inne - może nie takie same ale mam nadzieję, ze również się spodobają :)

      Rozumiem - mi np. produkty Polsjoi nie smakowały a tak w ogóle to nie jestem przekonana do soi :)

      Czyli w skrócie - prawdziwe z Was bliźniaczki :)

      Usuń
  46. Jesteście specjalistkami od takich tortów. Uwielbiam wypieki z dodatkiem kokosa :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Kolejny piekny tort w Waszym wykonaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  48. Tort wygląda genialnie, jestem pod ogromnym wrażeniem. Jako mężatka nawet nie śmiem się wpraszać... ale coś bym wymyśliła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze mąż by się obraził i dopiero by było :D

      Usuń
  49. Fantastyczny! Wspaniała alternatywa dla pszennych wypieków, super!

    OdpowiedzUsuń
  50. takiego cuda chyba jeszcze nie miałem w sutach :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jesteś fanem kokosu to te cudo jest idealnie dla Ciebie :)

      Usuń
  51. Ale cudo!!! Pięknie się prezentuje!!!

    OdpowiedzUsuń
  52. Jagody i kokos tu połączenie idealne dla mnie! Zamawiam go na moje imieniny!
    Kwiatki jadalne? Czy tylko służą jako dekoracja?
    Sandra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwiatki miały służyć jako dekoracja, ale ostatecznie zostały również zjedzone :P Żyjemy, tak więc trujące nie były :D

      Usuń
    2. To w takim razie zamawiam jakiś wypiek też z kwiatkami i też nie trującymi :)

      Usuń
  53. tort jak marzenie! odkąd dostałam zdjęcie na konkurs, nie mogę przestać o nim myśleć;) smaki dobrane idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę dziwnie robić tort dla kogoś i go nawet nie móc poczęstować :D

      Usuń
    2. następnym razem zadanie będzie polegać na dostarczeniu kawałka na degustacje;)

      Usuń
  54. O matko, to to cudo z ryżem i kokosem...(?) :) genialne!!!
    Ps. Pamiętajcie o konkursie u mnie ;) zapraszam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, pamiętamy tylko potrzebujemy trochę czasu żeby tofu ogarnąć :D

      Usuń
    2. Cieszę się :) a czasu jeszcze sporo....

      Usuń
  55. Bardzo ciekawe połączenie. Jak dla mnie BOOmba! :D

    OdpowiedzUsuń
  56. jeeeeej, ale jesteście zdolne! <3 chciałam się pochwalić, zaliczyłam sesję! :)

    OdpowiedzUsuń
  57. ależ prezencja tego ciasta! no i ten kokos.. uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  58. Tort dla singli? Ale wymyślacie. :)
    Jestem ciekawy, kiedy będzie obiecany przepis na Rafaello, bo pewnie macie o wiele lepszy przepis od mojego. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak! Single też potrzebują czegoś aby osłodzić sobie życie xD
      Rafaello będzie w niedzielę. Obiecujemy! :)

      Usuń
  59. Ależ smacznie wygląda:) Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  60. Wszystkiego naj urodzinowo.
    Świetny torcik!

    OdpowiedzUsuń
  61. Jak zawsze zaskakujecie mnie swoimi tortami! Jest mega! Chciałbym mieć taki cały tort dla siebie! :D

    OdpowiedzUsuń
  62. Fantastyczny tort! Jestem pod ogromnym wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  63. no,,,singlem nie jestem,ale,,czy mogę kawałeczek ? *.*

    OdpowiedzUsuń
  64. Ooo, musiał być pyszny!! Pięknie wygląda :3

    OdpowiedzUsuń
  65. wspaniały! robi mega wrażenie

    OdpowiedzUsuń
  66. Taki wspaniały ^^
    A za mną już od jakiegoś czasu, chodzi taki wielki kawałek pysznego tortu z masą :P

    OdpowiedzUsuń
  67. Wygląda zachęcająco! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger