Pandziaste kasztanowe brownie (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)

Czasem w życiu potrzebny jest minimalizm, skromność i rezygnacja z przepychu :) Taki właśnie jest nasz dzisiejszy przepis czyli nasze pierwsze eksperymentalne brownie. Żeby było wiadomo, kto jest jego autorem jest w kształcie głowy pandy (!) a taką foremkę możecie zrobić sami ;) Ciacho jest wilgotne ale wypieczone, kakaowe i słodkie z nutą melasy, po prostu przepyszne i banalnie proste! 







Składniki (forma 15x15cm):
-80g mąki kasztanowej
-70g mąki gryczanej
-3 spore łyżki kakao
-60-70g ksylitolu
-3-5 łyżki melasy z karobu
-100ml ciepłego napoju roślinnego
-3 łyżki oleju kokosowego
-szczypta sody
kliknij aby powiększyć

Mąki przesiać przez sitko aby nie miały grudek, dodać kakao i sodę. Napój roślinny, olej, ksylitol melasę rozpuścić razem i dodać do suchych składników. Całość dobrze wymieszać, wylać do formy i piec w 180’C ok 15 minut. To wszystko!!!!

TUTAJ możecie zobaczyć jak taką formę wykonać w dowolnym kształcie! 

______________

Zapraszamy na facebookowy KONKURS, w którym wylosujemy 2 Panda boxy!!! :)

116 komentarzy:

  1. Zakochałam się ♥ Toż to musi być rozpusta dla podniebienia :) Jak na brownie nie widać tego "zakalca" ale ja tam się nie znam bo nigdy nie jadłam tego deseru/ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie najlepsze jest to, że to ciacho jest delikatnie mokre ale nie gliniaste, mięciutkie ale nie lepkie :D Robiłyśmy już drugi raz to samo brownie i musimy dokupić koniecznie mąkę z kasztanów, bo bez niej to już nie jest to samo :)

      Usuń
    2. A brownie nie charakteryzują się właśnie tym, że są takie gliniaste? ;)

      Usuń
    3. Raczej brownie ma za zadanie rozpływać się w ustach a kiedy jest gliniaste to się wtedy żuje :P

      Usuń
    4. A więc to o to chodzi... brownie jest jak czekolada ;) Uf.. to dobrze że nie musi być takie zakalcowate i gliniaste bo takie ciasta do mnie nie przemawiaja.. chociaż nawet gdybyście upiekły zakalca (w co wątpie) to bym go zjadła bo byłby przepyszny ♥

      Usuń
  2. Bardzo fajny pomysł z tymi własnoręcznie robionymi foremkami :)
    Brownie prezentuje się w środku bardzo apetycznie! Widzę, że jego struktura by mnie zadowoliła :D I ta panda... :D Od razu wiadomo, kto się przyczynił do stworzenia takiego ciacha :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakbyśmy chciały taką kupić to chyba naszukałybyśmy się na śmierć :D A tak to troszkę kreatywności wystarczy :D Tak, ta struktura jest idealna :)

      Usuń
  3. Ale urocza ta panda i jeszcze pyszna do tego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam ani kasztanów, ani mąki kasztanowej. I choć przymierzałam się do kupna tych pierwszych (nawet miałam w łapkach!), to nigdy tego nie sfinalizowałam :) A brownie wygląda obłędnie i chętnie bym je skosztowała - tym bardziej, że bez cukru i, o zgrozo, margaryny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dobre kupne kasztany jest bardzo trudno trafić :( Raz nam się tylko udało ale mąka z kasztanów jest genialna do wypieków szczególnie ciastek i kruchego ciasta :)

      Usuń
  5. Mniam,pyszne,a rzeczywiście banalne!A do kiedy jest ten konkurs?Bo ja teraz jestem na wycieczce i nie mam jak,a chce wziąć udział :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkurs jest do końca kwietnia czyli do soboty :) Dasz radę chyba do tego czasu wrócić? :)

      Usuń
  6. ciacho place lizać:)
    a sposób na foremkę zapisałam, na pewno kiedyś sie przyda:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne brownie. Z chęcią bym zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zwykle za brownie nie przepadam. Może inaczej - lubię DOBRE brownie. Niestety często w kawiarniach jest ono suche niczym babka, a tej to z tego powodu właśnie nie znoszę najbardziej. Na palcach jednej ręki wyliczę ile razy trafiłam na mocno kakaowe, wilgotne, puszyste brownie. Jestem pewna jednak, że wasze właśnie takie jest i z ogromną przyjemnością bym odgryzła Wam uszko w tym wypieku. :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jadłyśmy już kupne brownie i zawsze średnie było, albo zbyt gliniaste albo zbyt pulchne i mało kakaowe jak standardowy murzynek. To jest aktualnie nasz ideał :D

      Usuń
  9. Wy macie naprawdę zabójcze pomysły. :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Te pandki są świetne - w przekroju niemal identyczne jak brownie mojego siostrzeńca z dużą ilością czekolady :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak na eksperyment i pierwszy raz to dałyście czadu. Tylko powierzchnia zdradza, że to taka Panda Scarface :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie fajne wzorki wyszły, że postanowiłyśmy tego niczym nie zakrywać, choć pierwotnie miała być na górze frużelina truskawkowa :D

      Usuń
  12. Ja już wzięłam udział w konkursie, a te brownie wyglądają bosko

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne ciacho i faktycznie bardzo proste, koniecznie muszę je wypróbować :) Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojej, dziewczyny, takie właśnie brownie chodziło za mną od bardzo dawna :D Zabieram przepis i będę piec :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za nami też znów chodzi :D Tylko mąkę kasztanową musimy dokupić a nie w każdym sklepie można ją dostać :/

      Usuń
  15. Forma powalająca i urocza, a samo ciasto jak ciemne to biorę w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Urocze ciasto, z pewnością jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I jeszcze Wam napiszę, że kupiłam masło orzechowe (100% orzechów ziemnych) i... przepadłam! Zostawiam u rodziców w domu, bo chyba skończyłoby się to wyjadaniem łyżeczką ze słoika :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie te najnowsze masło orzechowe z samych orzeszków ziemnych i ten mix orzechów to kapitalne produkty :D Już nie sięgniemy więcej nawet po to z Lidla :D

      Usuń
  18. Woow, uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  19. to ja poproszę kawałek :>

    OdpowiedzUsuń
  20. Absolutnie każde brownie uwielbiam! W końcu muszę przetestować tę mąkę kasztanową. Tylko czy mi też wyszłaby taka urocza panda? Oj nie wiem. No i pięknie - teraz zrobiłyście mi smaka na brownie i będzie za mną chodziło ;) Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet jak nie wyjdzie panda to w smaku nadal będzie pyszne :D Za nami już chodzi po raz kolejny ale mąki z kasztanów brak :/

      Usuń
  21. Ale macie świetną foremkę. I zwykłe brownie przestaje być takie zwykłe :) Osobiście uwielbiam to ciasto i chyba nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Zajadałabym się :D. Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to musi być świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. PANDA BOXY a ja nie mam profilu na fb:(
    Niesprawiedliwe! Płakusiam nad tym:(
    Zjadłabym brownie w takim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może następnym razem zrobimy taki konkurs na blogu :) Albo poproś znajomego co by Ci konto pożyczył na chwilę :D

      Usuń
    2. Idę przekupić młodego. Może się uda hehe.
      :*

      Usuń
    3. Kosztowało mnie to zrobienie Młodemu koktajlu i kolacji ale użyczył swojego profilu tylko dlatego ze nieraz mu pokazuję jakie cuda pieczecie ni o obiecałam ze jeśli uda nam się wygrać to się podzielimy:) Czyli Kacper G. TO JA!!
      :*

      Usuń
    4. Haha to się ceni :D Ma chłopak gest ;P

      Usuń
  24. Na ich widok robię się głodna! Wyglądają fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  25. Oj ale mam chęć na cos słodkiego:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Co za wspaniałości <3 <3 Jadłabym z przyjemnością :3 <3
    Świetna jest ta forma! :D :D
    http://mirella-view.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  27. Takie przepisy lubię najbardziej ! Proste, świetne składniki i wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  28. Świetny kształt i przepis bardzo kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Brownie! *---* ♥
    Przepis rzeczywiście jest prosty :) Na pewno spróbuję, poza tym muszę pochwalić pomysł z pandziastą foremką - jest przeurocza :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pandziasta foremka była już w naszych głowach od jakiegoś czasu i bałyśmy się, że to nie wypali a jednak dała świetnie radę :D

      Usuń
  30. Nigdy nie jadłam niczego z mąką kasztanową. Bardzo jestem ciekawa tego smaku.

    OdpowiedzUsuń
  31. Jeśli smakuje chociaż w połowie tak dobrze jak się prezentuje to byłabym zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Coś dla mnie. Zapowiada się wspaniale. Wasze "pandziaste" pomysły są fantastyczne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takich pandziastych pomysłów to my mamy jeszcze wiele w zanadrzu :)

      Usuń
  33. uwielbiam brownie a to kasztanwe musi byc wyjatkowe )
    ps. dzieki za tutorial, widzialam go dawno temu ale na smierc o nim zapomnialam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też widziałyśmy go duuuużo wcześniej i w końcu sobie o nim przypomniałyśmy :)

      Usuń
  34. Brownie kocham za jego smak, a Wasze brownie także i za wygląd :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Chętnie zjadłabym takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Wierzę Wam na słowo, ale gdybym nie słyszała od WAs, ze to jadalne to bym raczej nie spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie spróbowałabyś brownie czy mąki kasztanowej?

      Usuń
  37. Brownie z mąką kasztanową? Super sprawa. Zainspirowałyście mnie do stworzenia domowego przepisu na kasztanowe ciasto w jakiejś super formie własnej produkcji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że tym razem to my kogoś zainspirowałyśmy a nie odwrotnie :D

      Usuń
  38. Cudowne, wygląda bardzo kusząco i apetycznie.
    Kasztanowe- super sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Brownie jest boskie, a pomysł z foremkami genialny! szególnie, że w moim mieszkaniu trudno chociaż o blachę było na początku ;p na pewno wypróbuję ten sposób, a na ciasteczka mam ogromnego smaka... i jak tu utrzymać wagę a lato?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie jest łatwo w życiu xD Dlatego trzeba się posiłkować zdrowszymi lub odchudzonymi przepisami :D

      Usuń
  40. Apetycznie i kusząco wyglądają te pandy <3
    Pozdrawiam, liikeeme.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  41. Narobiłyście apetytu... :) Uwielbiam brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Jestem pewna, że to jest to coś, co na pewno pokochałoby moje serce...albo raczej żołądek :D Czasami tak mam, że wiem to od razu po przeczytaniu przepisu :P

    Zapraszam Na Mojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
  43. świetny pomysł i na foremkę i na ciacho! ale ja pędzę z zapytaniem czy mogę mąkę kasztanową wyrzucić z przepisu- a zamiast niej użyć hmm np jaglanej, lub owsianej (wiem, że mogę i tak zrobię, ale spytać nie zaszkodzi:)) będzie kolejne brownie w mojej "karierze"- po fasolowym i jaglanym czas na brownie gryczano owsiane:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ukrywamy, że kasztanowa mąka jest tutaj kluczem bo ma fajny interesujący smak ale pewnie wyjdzie z każdą inną :) Najwyżej trzeba będzie dolać więcej płynów bo np. owsiana jest bardziej chłonna :) Generalnie ciasto miało bardzo zwartą konsystencję, taką żeby można było robić ślaczki na górze :)

      Usuń
  44. Wyszło cudowne i urocze :) Strasznie kusi w pzekroju!

    OdpowiedzUsuń
  45. ja akurat robiłam w weekend tartę na kasztanowym spodzie, ale brownie też bym zjadła.. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taka tarta też nam się marzy ale mąki kasztanowej nie mamy już :/ Następnym razem wymiana! :D

      Usuń
    2. dobra! :D przyjeżdżacie do mnie ze swoim ciachem, a ja Wam daję swoje :) dzisiaj mam gryczany, wegański piernik :D

      Usuń
  46. smakowite brownie, ale kształt foremki mnie zauroczył! Brawa za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  47. Jaka apetyczna czekoladowa panda :) Mniam mniam. Muszę koniecznie wypróbować mąkę kasztanową.

    OdpowiedzUsuń
  48. Wygląda przepysznie :) I super pomysł z tą foremką :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Istne cudo, mega czekoladowe i ten kształt :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Fajne misiowe brownie :) Foremka boska!

    OdpowiedzUsuń
  51. Wyszła idealne, szkoda, ze nie mogę zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  52. O mniam. Ale bym zeżarła kawałek takiego pięknego ciacha... Mogę się wprowadzić? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało, najwyżej ulokujemy Cię w szafie, bo na naszych 18m2 trochę trudno o łózko :D

      Usuń
  53. Zapowiada się smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Kocham brownie! *.* a foremka, faktycznie jest śliczna i pomysłowa! Obejrzałam filmik i tez zacznę tworzyc! ;)
    nataliakupczak.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  55. A ja siedzę w pracy a tu takie pyszności...chyba zaraz blat zacznę obgryzać :(

    OdpowiedzUsuń
  56. Zdolne dziewczyny, upiekłyście śliczne, smaczne i zdrowe pandy :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Pandziaste brownie - r e w e l a c j a :D

    OdpowiedzUsuń
  58. Już dawno nie jadłam brownie, a w tak oryginalnym kształcie - nigdy:) Jak zawsze brawa za pomysł i wykonanie! Super:)

    OdpowiedzUsuń
  59. Urocze to brownie, foremkę w tym kształcie zrobię na pewno ale czy np. biszkopt można w niej upiec? Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak tylko trzeba zrobić dość mocne boki. Trzeba użyć więcej sreberka oraz zrobić nieco wyższe bo biszkopt urośnie :)

      Usuń
  60. Brownie mega! :D
    A konkurs - udostępniłam! :DDD W sumie, nie dla samych nagród (które są super!), no ale trzeba pokazać ludziom-znajomym, że istnieją takie fajne dziewczyny! :D

    OdpowiedzUsuń
  61. wszystko wygląda u Was zawsze bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Super patent na foremkę. A ciasto wyglada ciekawie choć jednak do brownie mu brakuje ale wypróbuję i będę miała porównanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba jeszcze nigdy nie jadłyśmy idealnego brownie, więc nie mamy dobrego porównania ale póki co to ciacho smakuje nam najbardziej :D

      Usuń
  63. Uwielbiam Wasze wypieki, są przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  64. Do brownie nie trzeba mnie namawiać :D Wasz pomysł jest świetny!

    OdpowiedzUsuń
  65. Wspaniałe ciasto. Kocham wszystko co czekoladowe, więc pragnę też waszego zdrowego brownie!:)

    OdpowiedzUsuń
  66. nie używałam jeszcze mąki kasztanowej, ale brownie bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  67. brownie mniam mniam!pyszności:P uwielbiam:)
    Magda:) i ten kształt:P

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger