Truskawkowa rolada z buziami pand (bez: glutenu, cukru, laktozy)

Ostatni torcik szpinakowy z wtopionymi w biszkopt pandami zachęcił nas do dalszego eksperymentowania z tą sztuką zdobienia. Tym razem padło na roladkę, która przez wzgląd na rozmiar biszkoptu zawsze wychodzi nam rurką bez ślimaczka w środku... Ale to nawet lepiej bo jest więcej miejsca na nadzienie! ;) Biszkopt ryżowy jest delikatny i wilgotny a krem truskawkowo-jaglany z dodatkiem domowej truskawkowej konfitury świetnie z nim współgra :) Oczywiście świeże owoce oraz urocze pandki to niezbędny estetyczny element :D To nie takie trudne jak się wydaje! ;)

P.S. Tak jak już na fb pisałyśmy mamy teraz przed sobą dwa tygodnie praktyk z czego Monika wyjeżdża zrobić je w Kudowie. Także może nas być trochę mniej na blogach i fb ale obiecujemy, że wszystko nadrobimy ;) 







Składniki:

Pandki
-1 małe jajko
-łyżeczka ksylitolu
-gorzkie kakao

Biszkopt ryżowy (A4: 21x30cm)
-3 jajka L
-1 białko
-90g ksylitolu
-80g mąki ryżowej
-20g skrobi (u nas z tapioki)
-5 łyżek oleju kokosowego (płynny w temp. pokojowej)

Krem truskawkowy
-160g ryżu jaśminowego (lub 170g kaszy jaglanej)
-3 szkl. napoju ryżowego/mleka kokosowego (lub mleka o obniżonej zawartości laktozy)
-ksylitol lub inna substancja słodząca (według indywidualnych preferencji)
-200g truskawek

Dodatkowo
-dżem truskawkowy (u nas świeży domowej roboty :D)
-truskawki (do ozdoby)
-krem: jogurt grecki/ serek/ śmietanka kokosowa (do ozdoby)

PANDKI
Jajko w całość ubić na kogel-mogel z ksylitolem, następnie dodawać kakao partiami i mieszać. Dodać tyle aby uzyskać konsystencje gęstego ciasta ale lejącego. Masę przełożyć do sztywnego woreczka foliowego, uciąć delikatnie róg i obrysować kontury. Wstawić pandki na 2 minuty do piekarnika i piec w 150’C.
kliknij aby powiększyć
BISZKOPT RYŻOWY
Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Następnie dodawać po łyżce oleju i również miksować ale na najniższych obrotach. Obie mąki wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Wlać ciasto na upieczone pandki i piec przez około 15-20 minut w temperaturze 160’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć biszkopt z piekarnika, wyciągnąć go delikatnie z blachy chwytając za papier i ułożyć na ręczniku. Przy jego pomocy delikatnie zwijać biszkopt w roladę. Taki rulon zostawić do ostudzenia.

kliknij aby powiększyć
KREM TRUSKAWKOWY
Płyny wlać do garnuszka i zagotować. Dodać ryż lub kasze jaglaną (kaszę należy wypłukać starannie w gorącej wodzie aby pozbyć się goryczkii gotować na małym ogniu do miękkości i do wchłonięcia większości płynów. Następnie dodać ksylitol, wszystko wymieszać i zostawić pod przykryciem (już nie gotować).  Gdy masa przestygnie wszystko zblendować razem z truskawkami.
Uwaga!: Masa nie może być zbyt luźna, bo rolada nie zachowa kształtu. 

Roladę delikatnie nieco odwinąć i zdjąć papier. Pod spód również włożyć papier (może być ten na którym się piekła). Posmarować od środka dżemem oraz kremem. Biszkopt zawinąć pomagając sobie papierem, nadmiar kremu, który się wyciska należy zebrać a całość pozostawić w tym papierze aby rolada się nie rozjechała . Tak zabezpieczoną roladę wstawić na kilka godzin do lodówki (u nas na całą noc). 


Truskawkowe pole & naturalnie zdrowe Milion smaków truskawek - edycja trzecia

120 komentarzy:

  1. nie mogę przestać się uśmiechać kiedy widzę tę roladę, maksymalnie urocza:)

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie dziewczyny powodzenia na praktykach! :)
    A rolada wygląda super słooodko i uroczo <3 Zrobiłabym, ale jest tak gorąco, że nie ma mowy o włączeniu piekarnika nawet na sekundę :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dziękujemy ;) Upały już dały nam spokój więc polecamy nie zapominać o piekarniku bo będzie czuł się samotny ;P

      Usuń
  3. O ja cię.... to jest cudowne ♥ A ten krem??? Wygląda jak truskawkowa pianka... myślałam, że tam jest żelatyna lub galaretka....Ma taką delikatną konsystencję? :)

    Będę za Wami tęsknić :( Mam nadzieję, że ten czas minie mi szybko chociaż wątpię - daje się odczuć brak Pandek.. no ale musze wytrzymać... powodzenia na praktykach ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma konsystencje budyniu i jest naszym ulubionym deserem w letnie dni ;) Polecamy też zamienić kaszę na ryż jaśminowy, również smakuje bosko!
      Nie odchodzimy na długo tylko będzie pewnie mniej wpisów i nie wiemy czy z wypiekiem na weekend damy radę :/

      Usuń
  4. O jejku,to jest takie sliczne,ze ja nie moge!! :D Z przyjemnoscia zjadlabym wam kawalek! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest przepiękna. Widać włożoną w nią pracę. Udekorowana perfekcyjnie. Przypomniały mi się roladki mojej cioci - ona też uwielbiała je pięknie ozdabiać i miała do tego talent.
    A teraz poproszę o kawałeczek tego urzekającego specjału :)
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do każdego motywu z pandą podchodzimy z dużą starannością i z uczuciem ;) Co mamy nadzieję widać <3
      Ten odkrojony kawałek jest dla Ciebie!

      Usuń
  6. Wygląda cudnie,a skład wszystkich części mi się podoba :) Podobny krem truskawkowy z kaszy jaglanej jadłam ostatnio na kolację, tylko z cukrem kokosowym.
    Udanych praktyk Wam życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pandy genialne, choć i rolada wcale im nie ustępuje:)
    pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialnie wygląda ta rolada, pięknie ozdobiona ;).

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również dostrzegam brak ślimaczka jako ogromny pozytyw tej rolady - ilość nadzienia dużo większa, a w takich roladach to nadzienie jest najważniejsze ;) Wygląda urzekająco i pewnie tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie tak pyszne nadzienie :D Już teraz nawet nie dążymy do tego ślimaczka :P

      Usuń
  10. Baldzio, baldzio ulocia :)

    Piękne cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba nie miałabym cierpliwości, żeby takie cudne pandki zrobić :P
    Chciałam zrobić roladę biszkoptową, ale mama mnie zniechęciła mówiąc, że jej nigdy nie wychodziło - ale patrząc na Wasze cudo, chyba zaryzykuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naszej mamie za to zawsze rolady się udają i to z pięknym ślimakiem, dlatego wreszcie i my się na nią skusiłyśmy.... jak widać każde rolady reprezentują styl cukiernika ;P
      Ryzykuj! Może będziesz w nich mistrzem, tylko nie zrażaj się za pierwszym razem być może nie do końca udanym ;)

      Usuń
    2. Pamiętam, jak mój starszy brat był w gimnazjum i chciał zrobić na Dzień Mamy roladę biszkoptową. I zrobił, tylko za mało dał żelatyny, więc mu się trochę rozlało :P Ale było bardzo dobre. Spróbuję zatem, tym bardziej, że biszkopt zawsze wychodzi mi cudny (mimo że robię na oko), więc może i zwinąć będzie się go dało :P

      Usuń
    3. Ale słodki gest z jego strony ^^ Nie wiemy jak dokładnie robisz biszkopt ale polecamy dodać olej, jest bardziej podatny na odkształcenia i wilgotniejszy ;) Dasz radę! :D

      Usuń
  12. Cudo <3 A na taki upał włożyłabym ją do lodówki i wyjęła taką chłodniutką... Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pandki są rewelacyjne, a całość prezentuje się tak, że zjadłabym od razu :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Urocze Pandy :)) Świetna rolada, pięknie ozdobiona, super! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakieeee śliczne:) No moje Drogie jesteście naprawdę świetne taka roladka musi być pyszna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eh takie tam xD Starałyśmy się bo jak już decydujemy się na pandy to dajemy z siebie wszystko ;)

      Usuń
  16. Przeurocza rolada, gratuluję pomysłu. :) Powodzenia na praktykach. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. prezentuje się uroczo :) w szczególności te buźki pand są słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wspaniale Wam wyszła ta roladka! I jaka kolorowa <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepyszna rolada, a buźki urocze :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Ach te Wasze pomysły.. świetne! :P
    Przyjemnie umilić sobie dzień, kawałkiem takiej pandy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj przyjemnie ^^ Cała rodzinka dostała po kawałku i każdy miał udany dzień do samego końca :P

      Usuń
  21. Wygląda pięknie i przepysznie, aż szkoda jeść~~

    OdpowiedzUsuń
  22. Jakie słodziakowe ciasto! Aż szkoda jeść, tak pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Przepięknie ozdobiona i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Rolada jak malowana, dosłownie i w przenośni :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Śniło mi się,że przyjechałyście do mnie z nieziemskim tortem na urodziny:)
    Rolada mniamuśnie wygląda:)
    Już powoli wracam do blogowania. Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jaki horror xD Torcik musiałby być w kształcie filiżanki ^^
      Dobrze wiedzieć, że nastał Twój comeback ;)

      Usuń
    2. To był miły sen a nie horror XD
      Wracam do życia i do Was:*

      Usuń
  26. Urocza ta rolada, a te Pandy po prostu wymiatają.

    OdpowiedzUsuń
  27. ale bym sobie taką roladę zjadła....

    OdpowiedzUsuń
  28. Piękna !! rolada. Wygląda mega apetycznie. A te małe pandki sa rewelacyjne ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyglądają fikuśnie i niezwykle apetycznie. Pycha.

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda rewelacyjnie! Te pandy są ekstra:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Extra to ciacho! Wygląda genialnie! U Was to zawsze piękne te deserki są i do tego w pandy :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zakochałam się w tych landach, poproszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  33. Zawsze gdy widzę tworzone przez Was cuda myślę, że nie będę mogła skorzystać z przepisu, z powodu wystąpienia skomplikowanych składników. A później przychodzi to pozytywne zaskoczenie :D Uwielbiam rolady, szczególnie te robione na słodko. Sezon na truskawki powoli się kończy, muszę jak najszybciej wziąć się za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie raz pojedziemy dziką fantazją i wyszukamy egzotyczne produkty (taki przepis za 3 tygodnie ;P) ale też staramy się pokazać, że z już na szczęście powszechnie dostępnych produktów można stworzyć coś ciekawego i efektownego ;)

      Usuń
    2. Nie mam nic przeciwko dzikiej fantazji :D I w kuchni człowiek lubi zaszaleć, dlatego jestem ciekawa jakie cudeńko znowu nam przedstawicie ^^

      Usuń
  34. To jest cudowne! Wygląda mega apetycznie i uroczo. Chętnie byśmy takie cudo zjadły. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas uroczy wygląd to już połowa sukcesu xD W końcu najpierw pożeramy ciacho oczami ;)

      Usuń
  35. Jakie urocze pandy :) przecudne

    OdpowiedzUsuń
  36. Ojejku, jaka przeurocza! Kojarzy mi się z tą serią koreańskich kosmetyków z Tonymoly, których opakowania wyglądają jak pandy i niedawno weszły do Sephory xD

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałyśmy tą serię i się w niej zakochałyśmy ^^
      Nie ukrywamy też, że rolada została zainspirowana japońskimi słodyczami ;)

      Usuń
  37. Cudo, cudo i jeszcze raz cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  38. w takim wydaniu rolady nie robiłam,a te pandy,urocze <3

    OdpowiedzUsuń
  39. Zjadła bym, najlepiej całą na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  40. Ale piękna rolada, nie wierzę *.*

    OdpowiedzUsuń
  41. jak zwykle cos pieknego. Nie wiem, jak to robicie, ale u Was te zdrowe wersje ciast "bez niczego" sa nadal puszyste, piekne i nie przypominaja niczym typowego smutnego placka w zdrowej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie wiemy jak to robimy ;) Nie raz jednak jest ot wynik ciągłego udoskonalania przepisu i powtarzania go kilkakrotnie do pożądanego efektu :) Dziękujemy za docenienie!

      Usuń
  42. Tak sie własnie zastanawiam czemu ja jeszcze Was nie obserwuję :D
    Jak zwykle,świetne i robi wrażenie!

    OdpowiedzUsuń
  43. Macie talent! Rolada wygląda doskonale! :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Jeja! Dziewczyny! Uwielbiam Wasze wypieki! Raz, że prezentują się cudownie, dwa, że mają super składy, trzy -muszą smakować genialnie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my wielbimy takich widzów, którzy 3krotnie wielbią nasze przepisy ;)

      Usuń
  45. u mnei sezon na truskawki powolutku się konczy :(

    OdpowiedzUsuń
  46. A miałam kiedyś pytać, czy są rzeczy, które w długich okresach czasowych robicie bez siebie. Teraz rozdzielą Was kilometry ]:-> Rolada dla mojego dziadka, z babcią zawsze takie kupowali.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie często się to zdarza ale jak widać czasem los nas rozdziela ;)

      Usuń
  47. Obłędne i perfekcyjnie zrobione ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Rolada wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Trzymajcie się dziewczynki, bo bez Waszych słodkości, świat nie będzie takie sam :D

    OdpowiedzUsuń
  50. Zdrowa, lekka wersja rolady? Myślałam, że to nie możliwe jest :P Rewelacja :) :)

    OdpowiedzUsuń
  51. przeurocze pandy, a i cała rolada niezwykle apetyczna! czy już mówiłam, że macie genialne pomysły?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet 100 razy powtarzane komplementy cieszą tak samo ;) Dzięki :**

      Usuń
  52. rolady jeszcze nigdy nie robiłam, z chęcią bym wypróbowała pzepis,choć pewnie prędzej bym zjadła truskawki ;)

    OdpowiedzUsuń
  53. Pandy bardzo urocze, podoba mi się biszkopt ryżowy, wyszedł taki puchaty, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  54. Przeurocze , chyba każdemu dziecku by się spodobało .

    OdpowiedzUsuń
  55. Ale cudowne!. Aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  56. wygląda tak pięknie, że nie miałabym sumienia wziąć nawet gryza:P

    OdpowiedzUsuń
  57. Cudeńko, macie rękę do zdrowych i miłych dla oka wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Wspaniała rolada! I te pandy :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  59. cud, miód, malina, gdyby moja narzeczona tak piekła to nosiłbym ją na rękach mimo, że siły nie mam na tyle ale po takich wypiekach może i znalazłbym tą siłę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma opcji aby nasi przyszli mężowie nie lubili słodyczy :P Mamy nadzieję, że będą nas nosić na rękach ;)

      Usuń
  60. A może założycie sieć cukierni i jedna z filii będzie w Krakowie? Byłabym Waszą stałą klientką :) Te Wasze ciasta wyglądają niesamowicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przyszłości nad tym pomyślimy ale zaczniemy od Wrocławia z wiadomych przyczyn :P

      Usuń
  61. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  62. Śliczna rolada - możecie już otwierać pandkową cukiernię :)

    OdpowiedzUsuń
  63. Och, ależ to cudownie wygląda!:)

    OdpowiedzUsuń
  64. Wygląda smakowicie! No i gluten free! To mnie przekonuje :)

    OdpowiedzUsuń
  65. Świetna robota! Rolada wygląda przepięknie, a pandy są urocze:D

    OdpowiedzUsuń
  66. Wasze wypieki są straaaaasznie urooocze. :3
    Szkoda, że mi się w tym roku nie udało zrobić nic z truskawkami.

    OdpowiedzUsuń
  67. Bardzo słodziutka i wprost przeurocza rolada ❤ ❤ ❤ Można się zakochać 😍 😍 😍

    OdpowiedzUsuń
  68. Bardzo lubię ciasto biszkoptowe, a Wasz wygląda obłędnie! Dekoracja trafiona w samo sedno! Nic tylko jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  69. Zdolniachy! :D Wypiek w sam raz na moje upodobania - puszysty, bez cukru, no i z truskawkami! :D Aaaa i oczywiście Pandy, bez z nich rolada nie smakowałaby już tak samo :P

    OdpowiedzUsuń
  70. Moje drożdżowe pyszne, ale Wasza rolada tez wyśmienita !

    OdpowiedzUsuń
  71. Dziewczyny powinnyście piec słodkości dla dzieci, byłyby zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jesteśmy w głębi duszy dziećmi xD Staramy się też piec dla młodszego kuzynostwa :)

      Usuń
  72. Macie Dziewczyny świetne i smaczne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  73. u Was jak zawsze fantastycznie :) smaczna rolada i pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  74. Porwałabym spory kawałeczek prosto z monitora :) Przeapetyczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  75. Bardzo mi się podoba przepis na ryżowy biszkopt, właśnie czegoś takiego mi brakowało :) Jak dłużej pomyślę, nie jadłam rolady od podstawówki, ale z tym biszkoptem myślę, że chyba się skuszę na jej zrobienie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt jest delikatny i wilgotny oraz przede wszystkim nie pęka! Pewnie nie raz wykorzystamy go właśnie do rolady i Tobie też polecamy :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger