Fasolowe ciasto dyniowe z odżywką białkową na Halloween (bez glutenu, cukru białego)

Już niedługo Halloween. Osobiście nie lubimy tego zwyczaju ale motyw dyni szczególnie nam się w nim podoba przez wzgląd na naszą miłość do niej :) Dlatego też z bólem serca patrzymy na biedne, wydrążone i "straszące" dynie, które zginą (czyt. zgNiją) powoli i w męczarniach. Dlatego dziś proponujemy Wam ciasto, które nie marnuje dyni, jest przepyszne i odżywcze a do tego spełnia wymogi Halloween :P 
Naszą inspiracją był przepis od Agnieszki z bloga Aktywne Żywienie nadesłany na nasz ostatni konkurs, do którego dodałyśmy białeczko dla sportowców a mąkę zamieniłyśmy na kaszkę Nominal. Oczywiście forma też się zmieniła bo jak tu nie wykorzystać tematu dyni maksymalnie! :D








Składniki:

Ciasto fasolowo-dyniowe (śr: 18 cm)
-230g ugotowanej białej fasoli
-230g puree z pieczonej dyni hokkaido
-2 jajka
-60g kaszki instant Nominal (u nas ryżowo-kukurydziana)
-25g odżywki białkowej (u nas waniliowa)
-5 łyżek ksylitolu
-sok wyciśnięty z małej pomarańczy + otarta skórka z ok połowy
-łyżeczka cynamonu
-1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-szczypta soli

Krem dyniowy
-ok 200g puree z pieczonej dyni (u nas mieszanka piżmowej i hokkaido)
-ksylitol (ok łyżka do smaku)

Dodatkowo
-masło orzechowe (najlepsze domowe!)
-kilka kostek gorzkiej czekolady (do dekoracji)

CIASTO FASOLOWO-DYNIOWE
Ksylitol, kaszkę, odżywkę, cynamon, proszek do pieczenia wymieszać.
Fasolę, żółtka, sok z pomarańczy, skórkę z pomarańczy, puree z dyni zmiksować blenderem na gładko. Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać je w fasolowo-dyniową masę.
Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 50-60 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić i posmarować wierzch solidnie masłem orzechowym.

KREM DYNIOWY
Puree zmiksować blenderem wraz z ksylitolem i ułożyć na cieście pokrytym masłem orzechowym. Ważne aby puree było zwarte dlatego najlepsze jest z pieczonej dyni a gdy jest nieco za suche można dodać oleju kokosowego.

Czekoladą na folii namalować oczy oraz buzię dyni i włożyć do zamrażarki. Kilka kostek czekolady rozpuścić nad parą wodną, przelać do foliowego woreczka, ciąć odrobinę jego róg i namalować na górze ciasta prążki dyni. Oczy i buzię oddzielić od folii i ułożyć w stosownym miejscu. 


Zainspirowane przepisem na ciasto pomarańczowo-dyniowe od Agnieszki :)

111 komentarzy:

  1. Wow, super, ale niedługo pisze się łącznie :D (nie z przysłówkiem.. :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, pisanie posta o 3 w nocy to nie jest jak widać dobra pora xD
      Dzięki za czujność bo rano też tego nie zauważyłam :P

      Usuń
  2. Ja również nie lubię i nie obchodze Halloween - w moim mieście nie ma zwyczaju na ozdabianie dyń ale niektóre dzieciaki czasem przebierają się za czarownice i inne stwory i idą na imprezę. To nie polski zwyczaj i mi się nie podoba ale to już pomijam. Wracamy do Waszej bohaterki, czyli dyni ;) Za każdym razem pozytywnie, miło, zdrowo, smacznie i uroczo zaskakujecie ;) Ciasto jest cudowne, takie z pazurem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na naszej wsi też jakoś specjalnie nie stroi się ogrodów czy domów pod względem Halloween ale w mieście na każdym straganie takie dynie wydrążone stoją.
      To taka strasznie urocza dyńka :D

      Usuń
    2. U nas też nie ale czasem w telewizji pokazują, ze niektórzy stroją i te dynie wycinają ;P
      Urocza... ale oko jej wycięłyście :P

      Usuń
  3. Rewelacyjne! Ale z Was artystki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Osobiście Halloween nie obchodzę, ale takie ciacho bym spałaszowała! Spróbuję zrobić, tylko zamienię odżywkę i kaszkę na mąkę - myślicie, że da radę? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne! W propozycji od Agnieszki jest mąka jaglana a odżywki nie ma więc na pewno wyjdzie :)

      Usuń
  5. Fasolowe i dyniowe, ciekawe połączenie, bardzo jestem ciekawa tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wyglada cudownie! :D A dla mnie byłoby jeszcze cudowniej,jakbym mogła używać odżywki białkowej,bo wtedy nic nie stałoby mi na drodze do zrobienia tego XD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W propozycji od Agnieszki odżywki nie ma więc śmiało możesz robić :)

      Usuń
  7. Jeju, jakie świetne! Do ozdobienia to trzeba mieć talent :P Obawiam się, że również mogłoby się w niektórych sytuacjach zmarnować, bo tak ślicznie wygląda, że aż szkoda jeść haha :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę pomyśleć nad jakimś mniej inwazyjnym ciastem na Halloween - Wasze jest super :)
    Pamiętam, że moja pierwsza wydrążona na Halloween dynia zginęła w męczarniach na balkonie :D Dobrze, że chociaż pestki z niej wybrałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pestki to już chociaż coś! My jeszcze nie mamy na swoim sumieniu żadnej dyni, ponieważ od zawsze wydrążanie jej kojarzyło nam się z marnotrawstwem :P

      Usuń
    2. Jak unicestwiałam moją pierwszą, nie bardzo miałam pojęcie, że z tego miąższu przy skórce można zrobić coś do jedzenia :D

      Usuń
  9. Super ciasto, macie wybitny talent do dekorowania wypieków, gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciekawa jestem jak smakuje, bo wizualnie prezentuje się świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musi być strasznie smaczne 😂😂😂
    Ja też nie przepadam za tym zwyczajem, ale motywy z dynią również mi się podobają i wiem, że kiedy mój Nikuś podrośnie raczej nie uniknę rundki po sąsiadach, ale drugiego dnia na pewno zaprowadzę go na cmentarz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To dobrze wyważone podejście :) Nas po prostu nigdy taka "straszna" imprezka czy chodzenie po domach nie kręciło ale już nasi młodsi kuzyni się wręcz tym "jarają" :P Chyba z czasem jest to bardziej popularne i niedługo wejdzie na stałe do tradycji czy się komuś to podoba czy nie.

      Usuń
  12. Mega dynia 🎃 ciacho znaczy się 😂 super!!!
    Te lampiony z dyni wyglądają super chociaż macie rację dyńki się marnują...robiłam taki lampion chyba w ubiegłym roku albo dwa lata temu...w tym roku nawet na ciasteczka nie będę miała czasu ale co tam, zrobię po Halloween 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A kto powiedział, że po Halloween nie można robić słodkości ze strasznym motywem? :P A np. taki dodatek dyni do ciast u nas funkcjonuje cały rok więc nie ma problemu :D

      Usuń
  13. Jestem ciekawa ciasta fasolowo-dyniowego, nigdy nie jadłam, a lubię dynię. Pięknie wam wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jakie świetne ciasto! No i jakie klimatyczne xD Dynia wyszła wam naprawdę dobrze! Za niedługo też będę próbowała swoich sił - ale nie w malowaniu dyni, a w wycinaniu :D

    Zapraszam na swojego Bloga Sakurakotoo

    OdpowiedzUsuń
  15. Efekt wizualny jest świetny - bardzo precyzyjne wykonanie :) Dołączam się do grona dyniożerców, przez co obok ciasta nie przeszłabym obojętnie :P Uwielbiam dyniowe dania i wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wy zawsze czymś zaskakujecie <3 <3 Pandy rządzą !

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis, proste wykonanie, piękny i smaczny efekt - to lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Rewelacja! Odkąd Was poznałam nie mogę nadziwić się talentowi do ozdabiania i pięknie wyglądających dań :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem same nie możemy się nadziwić jak nam to wyszło xD Dziękujemy :****

      Usuń
  19. Jak zawsze świetnie ozdobione ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  20. O, mniam mniam <3 to musi być bardzo aromatyczne, aksamitne ciacho ! Całość prezentuje się bajecznie ! Cudowny przepis i wspaniałe zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze zdjęć same jesteśmy zadowolone (tak nieskromnie mówiąc :P) więc dziękujemy za zauważenie :*

      Usuń
  21. Bardzo podoba mi się takie podejście do dyni:D Też wolę ją zjeść w formie pysznego ciasta czy deseru, niż marnować;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ja nie wiem jak Wy to robicie ale wasze przepisy są genialne. W życiu nie jadłam takiego ciasta, a sam jego wygląd bajeczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisem zainspirowała nas Agnieszka, my tylko dodałyśmy do niego coś od siebie :)
      Dziekujemy :*

      Usuń
  23. Proteinowe ciasto na Halloween? Podoba mi się taki wariant! :D Po przekrojeniu, ciasto wygląda jeszcze bardziej apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proteinki muszą być :P Nie raz dodajemy odżywkę do ciasta a dopiero teraz się zorientowałyśmy, że nie ma jeszcze takiego przepisu na blogu xD
      Wiec o to dynia na bicki xD

      Usuń
  24. Ale super wygląda, bardzo realistycznie :).

    OdpowiedzUsuń
  25. Chętnie bym spróbował takiego ciasta, bo dyniowego to jeszcze nie miałem okazji spróbować. A Wasze wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to dużo tracisz, czym prędzej wykorzystuj dynię do wypieków :D

      Usuń
  26. no jesteście niesamowite! gdybym wyprawiała takie halloween party na pewno prówbowałabym skopiować wasze dzieło:) Wiem, że nie starczy mi czasu na pieczenie przez te 4 dni gdy będę w Polsce ale przepis na tę dyniową warstwę zapiszę bo i planuję przywieźć sobie zapas dyni od rolników z mojej wioski i będę wekować puree:):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie, ciesz się rodziną a nie siedź przy piekarniku w te dni :P
      Co do puree to życzymy powodzenia bo kiedyś nasze weki w 70% się popsuły więc teraz puree tylko mrozimy :)

      Usuń
  27. Strasznie urocze to ciacho ;) Nie pogardziłabym kawałkiem!

    OdpowiedzUsuń
  28. Przepis genialny, nie obchodzę również tego święta.
    Ale wypieki z dyni bardzo mi smakują.

    OdpowiedzUsuń
  29. Ciasto bardzo smacznie wygląda :) i jest mega straszne 😨😨😨

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda bardzo smakowicie. Ja dopiero w tym roku odkryłam smak dyni, uwielbiam wprost zupę-krem z tego warzywa, mnie przypomina trochę grochówkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepiej późno niż wcale! :D Krem z dyni można robić na 1000 sposobów i zawsze jest smacznie :)

      Usuń
  31. nie jestem fanką halloween ale, to ciasto jest super !

    OdpowiedzUsuń
  32. Super :) Mam tylko uwagę, co do formy: na imprezie lepiej sprawdzają się małe dynie-babeczki/ciasteczka, bo nie trzeba psuć ich poprzez krojenie. Efekt ciasta jest pojedynczy - jak wnosisz. Efekt małych przekąsek trwa aż do zjedzenia ostatniej sztuki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie masz racje :) Przy babeczkach w takiej wersji trzeba będzie stać cały dzień ale zawsze można tak zrobić jeśli komuś zależy na efekcie "wow" przez całą imprezę :D My wielbimy wszelkie torty więc jak widać nam wystarczy pojedynczy zachwyt :)

      Usuń
  33. wygląda cudownie, ale na fasolowe ciasto chyba jednak bym się nie skusiła ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli raz spróbujesz dobrego ciasta fasolowego to nigdy nie będziesz już miała z nim problemu :) A najlepiej jeśli zjesz kawałek takiego ciasta bez wiedzy, że jest ono z fasoli, efekt zadowolenia gwarantowany :)

      Usuń
  34. niewiem czy to ciasto by mi zasmakowalo :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Jak ja kocham takie wszelkie potrawy i desery halloweenowe!
    Co do tego, co napisała Olga, to ja z kolei uważam, że czasami ten pojedynczy zachwyt robi jedno wielkie wrażenie, takie wejście smoka, haha. :D

    PS Może w przyszłym roku pomyślicie coś np. "pandy zombie"? ;) Takie np. z kokosem, szpinakiem i malinową krwią lub mózgiem. ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My wolimy całą swoją cierpliwość wykorzystać na jeden tort/ciasto i dopracować go do perfekcji niż robić dziesiątki babeczek nieidealnych, bo inaczej mogłoby to się skończyć siedzeniem w kuchni dwa dni :D

      W sumie to masz bardzo fajny pomysł :D Hmmm już teraz nam główki pracują i nie wykluczone, że pójdziemy w tą stronę następnym razem :D

      Usuń
  36. Cudowna dekoracja, bardzo ładnie łączy się z kalendarzem.

    OdpowiedzUsuń
  37. Ta masa dyniowa wygląda bardzo apetycznie. Ciacho jak zwykle zachwyca wykonaniem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta masa nawet świetnie nadaje się do naleśników czy gofrów :D

      Usuń
  38. Nie jadłam jeszcze ciasta z fasoli, ale w takim wydaniu na pewno by mnie skusiło :P
    Wygląda Super!! :P

    OdpowiedzUsuń
  39. Piękne i pomysłowe. :) Mieszkam w Irlandii, gdzie Halloween jest tradycją, więc nie mam wyboru - lubić, czy nie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, Halloween to już po prostu część życia więc trzeba się z nim polubić bo inaczej niepotrzebnie człowiek się stresuje :P

      Usuń
  40. OJEZUUUU, dlaczego mam rozwalony piekarnik?! DLACZEGO?!
    To ciasto musi być genialne. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha znamy ten ból nieczynnego piekarnika :P Było nam wtedy bardzo ciężko :P

      Usuń
  41. Ja też uwielbiam dynię!!! Zawsze rozpoczynam sezon zupą krem, a potem piekę z niej co się da :D. Napewno wypróbuję wasz przepis, bo znajomi akurat mają dynie do oddania
    A dekoracja wam się udała ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To u nas jest identycznie :D Już prawie łapki mamy pomarańczowe :D
      Dziękujemy ślicznie :*

      Usuń
  42. Nie obchodzę halloween, więc u mnie takich motywów nie uświadczy, ale ciasto w smaku musi być naprawdę ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My też nie obchodzimy Halloween ale jakoś nie możemy się powstrzymać aby chociaż jedną słodkość zrobić w takich creepy klimatach :P

      Usuń
  43. Bardzo fajne ciacho, nigdy dyniowego nie jadłam wiec chętnie bym spróbowała. Ciekawa jestem jak smakuje :)
    Ja raz w życiu zrobiłam dynię, jako lampion z uśmiechem - rok temu - i powiem szczerze, że bez szału.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My już dawno nie drążyłyśmy dyni i jakoś nas do tego nie ciągnie :P Na pewno dzieciaczki czerpią z tego największą frajdę ;)

      Usuń
  44. ja bym to ciasto wystawiła do galerii a nie jadła;D

    OdpowiedzUsuń
  45. Przepiękne! Halloween nie obchodzę już od dobrych 10 lat, ale aż miło popatrzeć na taki wypiek. No i jest jak najbardziej osadzony w temacie :) Nawet dyniowy! Super! Trzeba korzystać, póki dyniowy sezon trwa. Mogę kawałek?
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten ukrojony jest specjalnie dla Ciebie xD Dziekujemy :)

      Usuń
  46. Wygląda obłędnie, dopracowane jak zawsze do perfekcji ;p musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Idealne ciacho na Halloween! Bardzo fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Teraz wszędzie ta dynia i moze my z niej coś w końcu zrobimy, ale nie mamy takie poczucia estetyki w gotowaniu/pieczeniu jak Wy więc się nie pochwalimy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem nie musi wyglądać ale ważne by było pyszne :D

      Usuń
  49. Idealne na ten czas :D chętnie bym postawiła takie ciasto na stół :)

    OdpowiedzUsuń
  50. Ciasto dyniowe chodzi za mną już odkąd sezon dyniowy się rozpoczął. Do dziś jednak bez efektu ;) mam nadzieję, że teraz Wasz przepis skutecznie zachęci mnie do pracy i w weekend powstanie takie wspaniałe ciasto. Nooo chociaż w połowie tak wspaniałe jak Wasze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Byłoby miło gdybyśmy mogły Cię tak pysznie i słodko zainspirować do wypieku z dyni :D

      Usuń
  51. Niejeden cukiernik mógłby się uczyć :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Ja mam neutralne podejście do Halloween :) Ale ciasto z motywem dyni jest w waszym wykonaniu przesłodkie, a nie straszne :)

    OdpowiedzUsuń
  53. nie ma halloweenowej pandy ;(((

    OdpowiedzUsuń
  54. Dekoracja perfekcyjna, a pomysł na ciasto pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  55. Wasza wersja wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Cudowne jest to ciasto :D i ten piękny pomarańczowy kolor <3

    OdpowiedzUsuń
  57. Prawdziwe cudo stworzyłyście! Jestem pewna, że smczne, a do tego jeszcze takie urocze:)

    OdpowiedzUsuń
  58. Kolejny dowód na to, ze można stworzyć coś fantastycznego ze wszystkiego. Trzeba jednak mieć dużo wyobraźni i talent artystyczny. Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  59. Wygląda świetnie, aż żal jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  60. Dekoracja jest jak zawsze świetna ! Podoba mi się ten krem na wierzchu :D

    OdpowiedzUsuń
  61. Wygląda świetnie! Nawet po Halloween z przyjemnością zjadłabym kawałek ;-)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  62. Boskie ciasto :) Aż zgłodniałam. Wygląda wspaniale! <3

    OdpowiedzUsuń
  63. Dziewczyny, nie przestajecie mnie zadziwiać :D Czy aby na pewno dobre studia wybrałyście? :D Proponuje następny kierunek - mistrz cukiernik :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger