Wege chlebek dyniowy z makiem i krem kokosowo- truskawkowy (bez glutenu -krem, cukru białego, laktozy, wegańskie)

Śniegu u nas jeszcze nie ma. Wręcz przeciwnie, promyki słońca nieśmiało przedzierają się przez chmury.  Dlatego pozostaniemy jeszcze chwilkę w jesiennych, dyniowych klimatach ze świątecznym akcentem w postaci maku. Szczerzę to nam nawet lato przewija się przez dzisiejszy post ukryte w liofilizowanych truskawkach i kokosie. Chlebek jest puszysty z dodatkiem pestek do chrupania a dzięki puree z dyni nie jest suchy. Krem natomiast to istna ambrozja smaku czyli słodki miąższ kokosa (zakupiony w sklepie Kuchnie Świata) z słodko-kwaśną nutą truskawek 💚
W takim towarzystwie nie ma szans na zimową chandrę 😊

krem kokosowo - truskawkowy






Składniki:

Chlebek dyniowy z makiem (śr: 18 cm)
-300g mąki orkiszowej typ 700
-150g mąki owsianej
-30g maku niemielonego
-140g słonecznika i pestek dyni (po połowie)
-7g suchych drożdży
-250ml napoju roślinnego (u nas sojowe)
-50g oleju kokosowego/rzepakowego
-łyżka cukru kokosowego
-płaska łyżka soli
-200g pieczonej/gotowanej na parze dyni Hokkaido

Krem kokosowo-truskawkowy
-50g śmietany kokosowej (stała część z puszki mleka kokosowego)
-2łyżki mąki migdałowej lub mielonych blanszowanych migdałów
-20g ksylitolu
-20g liofilizowanych truskawek (zmielone na puder)
-mała łyżeczka witaminy C

CHELEBEK DYNIOWY Z MAKIEM
Ok 100ml ciepłego napoju, pełną łyżkę mąki orkiszowej, łyżkę cukru kokosowego i drożdże wymieszać w osobnej miseczce i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Resztę napoju, olej i dynie zmiksować na gładką masę. Mąkę orkiszową, owsianą, pestki dyni i słonecznika oraz mak i sól wymieszać razem. Do składników suchych dodać masę z dyni i mieszankę drożdżową. Całość wymieszać drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie wyrobić je z odrobiną mąki orkiszowej i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w 180’C ok godziny.

KREM KOKOSOWO-TRUSKAWKOWY
Masło kokosowe podgrzać w kąpieli wodnej do rozpuszczenia wraz ze śmietanką kokosową i ksylitolem. Do ostudzonej mieszanki wsypać liofilizowane truskawki, witaminę C i wymieszać, dodać mąkę migdałową i znów wymieszać. Całość przełożyć do słoiczka i wstawić do lodówki.  



73 komentarze:

  1. U mnie ze śniegiem w kratkę... jednego dnia jest, topi się i pootem ponownie pada... wczoraj nie było ale dzisiaj już sypie xD

    A ciasto? Z pewnością przyjemnie takie zjeść bez względu na to czy jest śnieg czy go nie ma :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My akurat nie narzekamy bo za śniegiem nie przepadamy :P Jak kilka razy poprószy to nam już wystarczy zimowej aury.
      Zawsze powtarzamy, że dyniowe wypieki możemy jeść cały rok :D

      Usuń
  2. Wspaniale wygląda, ten złocisty kolor - cudo! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę śniegu raz było - w nocy na samochodach. Ale fakt, poza tym dość ciepło (żeby tylko nie ten wiatr...) i zupełnie nieświątecznie. Jak tak dalej pójdzie, kolejny raz nie zrealizuję marzenia o prawdziwie zimowym spacerze po jarmarku.

    Chlebek cudny. Kusi nawet bardziej niż torty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spacer po jarmarku wśród śniegu brzmi pięknie ale nas nie zachęca :P Za zimno, zdecydowanie :D

      Usuń
  4. coś czuję, że mogłabym zjeść cały bochenek sama ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjnie wyszedł wam ten chlebek :D A ten kremik kokosowy, mmm...:D Nawet odważyła bym się go nazwać takim masełkiem na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem ogromną fanką wszystkiego co tylko zostało przygotowane z dyni, więc mimo tego że nigdy wcześniej nie próbowałam takiego chlebka, jestem pewna że przypadłby mi do gustu <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, ale pyszne combo! Ja się w tym roku tyle dyni najadłam, ale nic z nimi nie piekłam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My w tym roku jadłyśmy i piekłyśmy ale nie zrobiłyśmy zapasów :(

      Usuń
  8. Ciekawy pomysł z tym kremem :D

    OdpowiedzUsuń
  9. A u mnie śnieg był i... stopniał :D

    Ale pyszności - uwielbiam takie drożdżowe wypieki, zwłaszcza z makiem. I wyobrażam sobie aromat tego kremu <3

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie kilka razy już śnieg padał, ale wszędzie sypią sól i zaraz robi się błoto ;/
    A chlebek cudny. Właśnie dzisiaj myślałam, żeby zrobić dyniowy z makiem, ale zdecydowałam się orzechowe pierniczki i poczuć świąteczny klimat :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba też musimy upiec pierniki aby wdrożyć się w świąteczny klimat, w tym roku mimo szczerych chęci nam to nie wychodzi. Chyba dlatego, że nie mamy TV w mieszkaniu i nie słyszymy reklam świątecznych czy coca coli :P

      Usuń
  11. Z chęcią spróbowałabym kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie Wy tu cuda serwujecie. Szkoda tylko, że nie możemy ich skosztować.

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiego jeszcze nie miałam okazji skosztować, ale wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chyba bardziej zaintrygował mnie krem niż sam chlebek, który oczywiście również jest godny uwagi :D Jednak różowa masa w słoiczku wygrywa i chętnie bym spróbowała jak smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten krem to petarda! Polecamy szczerze wypróbować :D

      Usuń
  15. Jaki wypasiony chlebek i ten kolorek. Cudo

    OdpowiedzUsuń
  16. U mnie dziś słonecznie, choć zimno :D Taki pyszny chlebek będzie więc idealny w towarzystwie kubka kakao i książki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. przy kremie dostałam ślinotoku ;D

    OdpowiedzUsuń
  18. Z wielką ochotą zjadłabym kromkę takiego chlebka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To musi być w smaku.. niebiańskie! <3 mogę się wprosić na kawałek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj było, nie sądziłyśmy, że takie połączenie będzie tak bardzo smaczne :D

      Usuń
  20. Chlebek dyniowy, a wygląda jak słoneczny torcik :) A ten krem... <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakby go tak przełożyć dżemkikiem czy powidłami lub jakimiś pastami na wytrawnie to też mógłby robić za tort :P Kiedyś takie wytrawny tort powstanie :P

      Usuń
  21. Chleb dyniowy świetny, ale co wydaje się być jeszcze lepsze, to ten krem <3 Zakochałam się :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie się zapowiada, chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  23. A wiecie, że chętnie bym się nawet skusiła na taki chlebek dyniowy?
    Ach, musi smakować świetnie.
    Super, piszę się. Nigdy takiego nie jadłam.
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Super chlebek, chętnie pozostanę w jesienno dyniowym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ale ciekawy pomysł! Chlebka spróbowałabym z ogromną przyjemnością :) Krem zresztą też ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Najpierw rzuciłabym się na krem;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda absolutnie przepysznie! Zapisuję przepis i wypróbuję w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  28. No znowu mój kochany kokosek? :D Przepadnę z Wami ;p Ciekawa jestem też smaku tego chlebka dyniowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj po spróbowaniu tego kremu na pewno być przepadła ^^ Jest boski!

      Usuń
  29. Ale cudo! A mi się tyle dyni zmarnowało, bo nie zdążyłam jej przerobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nas też bolało serduszko jak wyrzucałyśmy kilka małych dyń bo się zepsuły :'( I na sernik nie mamy już dyni.... musimy kupić.

      Usuń
  30. Super kolorek. Wart przetestowania :)

    OdpowiedzUsuń
  31. ale genialny pomysł a wygląd obłędny! cudo no <3

    OdpowiedzUsuń
  32. Wasz chleb ma piękny kolor. Pasta na pewno jest pyszna, mniamm. 💛💚💙❤

    OdpowiedzUsuń
  33. Super ten chlebek! zjadłabym pajdę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Minus takiego kształtu chleba (powstał z powodu braku keksówki) to brak możliwości ucięcia piętki/dupki :P

      Usuń
  34. ja Was podziwiam dalej nieustannie za talent kulinarny:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Kusi mnie, by któryś z Waszych boskich przepisów, wcielić w życie na święta :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Fantastyczny chlebek - już go widzę podany jako tort. :) Masa truskawkowa - poezja. :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda cudownie, a do tego jest zdrowy. Z takim chlebkiem mogę zaczynać każdy dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Chlebuś wygląda cudownie, i ten kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
  39. chlebek wygląda fantastycznie...sięgam po kromkę...albo nie...po dwie:)

    OdpowiedzUsuń
  40. U Was nawet chleb wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Czy mąkę owsianą mogę zastąpić zmielonymi płatkami owsianymi?

    OdpowiedzUsuń
  42. Chętnie bym spróbowała jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  43. No kto inny jak nie Pandki wpadną na tak świetny pomysł zrobienia chlebka w kształcie tortu! ;D Do tego jeszcze propozycja podania go z kremem kokosowo-truskawkowym <3

    OdpowiedzUsuń
  44. Ten krem musi być wspaniały! Choć chlebek też smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  45. Pięknie się prezentuje i zapewne tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Chlebek dyniowy robimy podobny, a krem kupujemy w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Ciekawie to wyglada i musze sie przyzmac ze jedzcze czegos takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  48. takie drugie śniadanie zjadłabym ze smakiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Uwielbiam wszelkie rodzaje pieczywa - ten chlebek wygląda bardzo smakowicie. Dynia dodaje mu koloru i zdrowia. Piotr.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger