Torcik żurawinowy z wegańskimi krówkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegański)

Naszła nas kiedyś ochota na wykorzystanie żurawiny zalegającej w zamrażarce. Dodatkowo spodziewałyśmy się koleżanki na herbatce więc szybko wykonałyśmy taki torcik w rustykalnej formie (fajnie jest zwalić brak dbałości o szczegóły na rustykalny klimat 😎 ). Wykorzystałyśmy do niego zacne krówki żurawinowe ale możecie wybrać swoje ulubione cukieraski 🍬🍬






Składniki:

Wegańskie ciasto (śr:18 cm)
-95g mąki ryżowej
-95g mąki gryczanej
-20g kakao
-100g miękkiego oleju kokosowego
-90g ksylitolu
-2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody
-250ml napoju roślinnego
-1 spora łyżka śmietanki kokosowej (resztę zostawić do kremu)
-1 łyżka przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Żurawinowa frużelina
-200g żurawiny
-1/2 szkl. ksylitolu
-1 łyżeczka skrobi
-1/2 szkl. wody

Krem jaglany
-100g kaszy jaglanej
-1 – ½ szkl. napoju migdałowego (lub sojowego/mleka)
-reszta śmietanki kokosowej powstałej z 1 puszki mleka kokosowego
-ksylitol
-1 łyżeczka pasty waniliowej

Dodatkowo
-wegańskie krówki żurawinowe Super Krówka
-żurawina do ozdoby
-2 łyżki śmietanki kokosowej lub jogurtu wegańskiego na górę tortu

WEGAŃSKIE CIASTO
Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol utrzeć w osobnej misce. Do oleju z ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na średnich obrotach miksera przez chwilę. Dodać suche składniki, napój roślinny i śmietankę, całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy wyłożyć gęste ciasto. Piec w 180’C ok 30-40 minut (sprawdzić patyczkiem czy jest w środku dopieczone). Po wystudzeniu wyrównać górę biszkoptu i przeciąć na 2 równe blaty.

ŻURAWINOWA FRUŻELINA
Żurawinę wrzucić do garnuszka i dusić aż zmięknie. Następnie dodać ksylitol i podusić widelcem lub durszlakiem :P W połowie szklanki wody rozpuścić skrobię i wlać do żurawiny, która przez cały czas jest na ogniu i energicznie mieszać aż zgęstnieje. Następnie frużeline schłodzić.

KREM JAGLANY
Kaszę 3 razy przepłukać we wrzątku, następnie czynności powtórzyć z wodą ciepłą. Zagotować ją w mleku roślinnym, przykryć garnuszek i gotować do miękkości na małym ogniu (tak długo aż wchłonie cały płyn). Mniej więcej w połowie gotowania po przykryciem dodać wanilię i ksylitol. Po ugotowaniu, kaszę odkryć i gdy odparuje oraz ostygnie blendowa na gładką masę wraz ze śmietanką.

Pierwszy blat przełożyć frużeliną, następnie nałożyć krem jaglany i poukładać pokrojone krówki. Na górny blat nałożyć ubitą śmietankę kokosową lub jogurt wegański z odrobiną ksylitolu i ułożyć dekorację z żurawiny. 


60 komentarzy:

  1. wiem jedno że nie lubię suszonej żurawiny, ale świeża to juz zupełnie inna bajka;)
    a tort jak zwykle wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te suszone są utaplane najczęściej w oleju i cukrze niestety :/ Świeża jest mega kwaśna ale właśnie dlatego tak dobrze współgra z deserami :)

      Usuń
  2. Krem jaglany to chyba zrobię dzisiaj na kolację, narobiłyście mi też ochoty na krówki :D Cały torcik prezentuje się przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te krówki już długo czekały na swoją odsłonę :P

      Usuń
  3. Kochane.... czarować w kuchni umiecie świetnie i czarujecie coraz lepiej ;) :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Raczej nie mój klimat, ale tort pięknie prezentowałby się na stole. Żurawina do ozdoby wymiata.

    OdpowiedzUsuń
  5. takie ciacho robicie spontanicznie? Jejku, to ja muszę do Was na herbatki wpadać regularnie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe no tak, bardziej spontanicznie się nie dało, wykorzystałyśmy to co miałyśmy. Może dlatego też czujemy pewny niedosyt :P NA herbatkę z Tobą musiałby być w lepszej odsłonie :P

      Usuń
  6. Uwielbiam smak żurawiny - zawsze dodaję suszoną do płatków owsianych na śniadanie, więc taki torcik to z pewnością coś dla mnie <3

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeża żurawina to nieco inna (kwaśniejsza) bajka ale i tak warto wypróbować bo jest mega zdrowa :D

      Usuń
  7. Lubię słodko-kwaśne ciasta, a żurawinowe Super Krówki są moimi ulubionymi :D Rewelacja. A rustykalny klimat... Jakbyście spojrzały na niektóre moje wypieki to złapałybyście się za głowę :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie zawsze możesz powiedzieć, że lubujesz się w rustykalnym klimacie i taki stosujesz na co dzień :P Krówki tutaj robią cały efekt WoW :P

      Usuń
  8. Mmmm.... Cóż za niesamowite połączenie! Z ogromną przyjemnością zjadłabym choć kawałek tego torciku <3 Uwielbiam żurawinę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest piękny :) Coś czuję, że baaaardzo by mi smakował!

    OdpowiedzUsuń
  10. wow zaskakujecie coraz bardziej. Nice tylko wpadać do Was na herbatkę

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwykle piękny :). Takiemu połączeniu kwaśnej żurawiny i kremu z kaszy jaglanej na pewno bym nie odmówiła :). A teraz to chyba są modne takie ,,nagie" torty :P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak i coraz częściej robimy ciasta właśnie z takim nagim wykończeniem. To co nas urzeka w tortach to warstwy a w tym stylu warstwy widać najlepiej :)

      Usuń
  12. Nie lubię tortów, ale ten bym zjadł ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wegańskie krówki, ale czad. I cały torcik prezentuje się znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super wygląda ten tort, nigdy nie jadłam żurawinowego tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Super balans między kremem i frużeliną. Tort bym zjadła, takie krówki też- bo bardzo lubię, a nie próbowałam. Jak zwykle jestem zachwycona. Zwłaszcza kremem, bo z przepisu wygląda na lekki i bardzo przyjemny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My bardzo lubimy kremy na kaszy jaglanej i nie koniecznie miksujemy jej do gładkiej konsystencji ale zawsze można potraktować je dłużej mikserem i krem będzie miał konsystencję budyniu :)

      Usuń
  16. Szukam własnie u Was inspiracji i ta nowość mi przypadła chyba najbardziej do gustu z ostatnich pozycji :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Taki torcik musi smakować wyśmienicie :) I w ogóle jestem bardzo ciekawa jak smakują te krówki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żurawinowe krówki są najlepsze ze wszystkich opcji smakowych :D Koniecznie ich spróbuje :)

      Usuń
  18. Te torciki to bym wszystkie Wasze zjadła, mega apetyczne mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Na taki uroczy torcik to i ja bym się wprosiła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękny torcik :) Nigdy nie jadłam ani nie robiłam nic ze świeżej żurawiny :D Za suszoną za bardzo nie przepadam, ciekawe czy ta świeża by mi posmakowała (choć w takim torcie to na pewno :D)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszona jest już z dodatkami. Świeża jest kwaśna ale ma w sobie to coś jak np. cierpka aronia :)

      Usuń
  21. Torcik z krówkami ! :D Już go chcę :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Super wygląda i zapewne też tak smakuje :) Także lubię wykorzystywać kaszę jaglaną jako krem :P

    OdpowiedzUsuń
  23. Dziewczyny torcik wygląda obłędnie :-) a ja uwielbiam żurawinę :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Torcik jak zawsze apetyczny i bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wasz torcik wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. O rany!
    Na pewno jest niedobry - muszę go spróbować żeby rozwiać moje wątpliwości - pozwólcie mi!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Genialny! Aż mi ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  28. NAjpierw torcik potem krówka :D

    OdpowiedzUsuń
  29. I można zdrowy krem mieć - można:) Brawo dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  30. jak będę już miała swoją kuchnię, to chętnie wypróbuję przepis na ten torcik:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też miałyśmy takie marzenie i się spełniło, więc trzymamy kciuki :P

      Usuń
  31. Wygląda zacnie! :) fajne smaki...o ile żurawinkę mam i lubię to tych krówek jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  32. Chciałabym takie cuda umieć robić :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Zawsze, gdy jestem u Was, mam chęć na wielką porcję ciasta. Nie wiem, jak to się dzieje, bo słodkiego smaku szczerze nie znoszę :D Piękny torcik, jak wszystko, co wychodzi spod Waszych rąk.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "słodkiego smaku szczerze nie znoszę" w ogóle tego nie ogarniamy xD Ale jak już nasze ciasta Cię kuszą to jest sukces :D

      Usuń
  34. Też chce taki cudo robić od tak :) Szczególnie te krówki kuszą, widać, że są ciągnące a ja lubie takie. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie są to takie typowo ciągnące "mordoklejki" :P są mięciutkie w środku ale nie trzymają się bezczelnie zębów ;)

      Usuń
  35. torcik wygląda, nieziemsko ,ale niestety nie przepadam za żurawiną, ale myślę ,że mój synek by nie marudził i zjadł by bez gadania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już młody by wcinał to jesteśmy usatysfakcjonowane :)

      Usuń
  36. Te krówki żurawinowe są pyszne, a wasz torcik jak zwykle prezentuje się uroczo. To kiedy otwieracie cukiernię we Wrocławiu? Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  37. Przepiękny i z pewnością przepyszny ! Poproszę porcję ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Prezentuje się wyjątkowo apetycznie. Nawet oczami można się najeść :)

    OdpowiedzUsuń
  39. wygląda tak świątecznie że znów poczułam magię świąt ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Na pewno posmakowałby dla mojej mamy - jest fanką żurawiny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger