Wegańskie mocno kakaowe ciasto z czekoladową lawą (wegańskie, bez glutenu, białego cukru, laktozy)

Czy ktoś z Was miał kiedyś styczność z tamaryndowcem? Jest to egzotyczny owoc wyglądem przypominający strąki fasoli. W smaku jest kwaskowy z odrobiną słodyczy i chętnie wykorzystywany jest w kuchni azjatyckiej czy do potraw czy deserów. My otrzymałyśmy tamaryndowca w formie suszonej, którego można kupić w sklepie Kuchnie Świata 😃 Długo zastanawiałyśmy się co przygotować z tym owocem i padło na babkę mocno czekoladową ❤ Okazało się, że tamaryndowiec z daktylami to przepyszne połączenie i babka dzięki temu ma niepowtarzalny smak 😋 Jeżeli będziecie mieli okazję spróbować tego owocu to śmiało nie wahajcie się 😎





Składniki (forma o średnicy ok 17 cm):

Daktylowe ciasto
-100 g suszonego tamaryndowca KTC (lub 3 łyżki pulpy z tamaryndowca)
-80 g mąki ryżowej
-80g mąki gryczanej
-50 g ciemnego kakao
-1/4 szkl. napoju roślinnego
-4 łyżki cukru kokosowego
-1  łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Płynna czekolada
-60g gorzkiej czekolady (u nas bez białego cukru)
-3-4 łyżki śmietanki kokosowej
-3 łyżki cukru kokosowego
-1 łyżka gorzkiego kakao

DAKTYLOWE CIASTO
Tamaryndowca zalać gorącą wodą i przykryć naczynie. Pozostawić na ok 30 minut do całkowitego rozmięknięcia. Następnie odcedzić go na sitku z nadmiaru wody lekko go dociskając. Dalej przecieraj tamaryndowca przez sito aby uzyskać gładki miąższ (wychodzą około 3 duże łyżki pulpy).
Daktyle wrzucić do miseczki i zalać wrzątkiem tylko tyle by woda je przykryła. Gdy zmiękną i napęcznieją, mocno je odcisnąć na sitku, odstawić do przestygnięcia. Daktyle zmiksować z olejem, pulpą z tamaryndowca, cukrem kokosowym i napojem roślinnym na gładką masę.
Mąki wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
Do masy daktylowej stopniowo dosypywać suche składniki i mieszać do uzyskania gęstej masy bez grudek.
Masę przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia (kilka łyżek) oraz do formy sylikonowej w kształcie wieńca (może to być forma do babki sylikonowa) . Piec w 180’C ok 50-60 minut do suchego patyczka (blat piec odpowiednio krócej - sprawdzać patyczkiem czy jest dopieczony).

PŁYNNA CZEKOLADA
Czekoladę, śmietankę, cukier i kakao umieścić w jednym naczyniu i całość podgrzewać w kąpieli wodnej mieszając. Można dodać więcej czekolady lub więcej śmietanki do uzyskania pożądanej konsystencji.

Blat posmarować czekoladą i na niego ułożyć ciasto w formie wieńca. Do środka wlać resztę czekolady. Można boki posypać orzechami laskowymi. 



85 komentarzy:

  1. Wygląda to jak smakowity wulkan :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaniemówiłam... odebrało mi mowę. Jak to obłędnie wygląda <3
    Wasze muffinki z lekkimi zmianami zrobiły furorę i tak byłoby z tym ciastem. Chyba wiem co upiekę na imieniny Mamy, tylko czym zastąpię tamaryndowca - nawet nie wiem co to takiego (z pewnością nie dostanę u siebie) ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorki, że tak późno ale tamaryndowca można zamienić na sok z cytryny a najlepiej razem z miąższem lub skórka z cytrynki. Tamaryndowiec jest kwaśny w takim wydaniu i przełamuje słodycz ciasta :)

      Usuń
    2. Nie ma za co przepraszać - nic się nie stało :)
      Dziękuję za radę - dobrze wiedzieć. Być może upiekę na imieniny Mamy, tylko będe musiała użyć innej mąki - nie wiem czy z samej pełnoziarnistej takiej z Lidla wyjdzie.

      PS Co to za książka? xD

      Usuń
    3. Pewnie wyjdzie ale możliwe, że trzeba będzie jej dodać nieco mniej :) Książka jest o niczym.... jakieś wywody na temat morza.... nic z niej nie rozumiemy ale ładnie oprawiona :P

      Usuń
  3. Zjawiskowe :) Muszę kiedyś spróbować ciacha z lawą w postaci jednoosobowej.

    OdpowiedzUsuń
  4. O jeju mniam! Dzięki za przepis !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi smaka narobiłaś :)Niezłe ciacho, a że lubię czekoladowe to pewnie zrobię na moje urodziny. Dzięki za ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest naprawdę czekoladowe więc jest idealne dla czekoladoholików :D

      Usuń
  6. Coś czuję, że to idealny wypiek dla takiego łasucha jak ja :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czekoladowa lawa? Jesteście niemożliwe, ale rozpusta! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta wypływająca czekoladowa lawa z czekoladowego wulkanu...jaaaacie! Ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ajć, ja z taką ilością czekolady nie mogę się pogodzić przyznam, ale bez wątpienia, jak zawsze wygląda pysznie :)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem może warto zrobić sobie taki "Dzień Dziecka" i zjeść ciasto z toną czekolady :P

      Usuń
  10. Czekoladowa lawa - to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę, że nie tylko mi skojarzyło się od razu z wulkanem :D. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki wulkan to może nam wybuchać codziennie :D A za kilka dni nie będziemy mogły patrzeć na czekoladę xD

      Usuń
  12. Lawa???
    No nie toż to pyszności są!
    ja bym jadła taka lawę! Sama - całą najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny przepis, ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Forma na babkę jest fajna. Konsystencja ciasta, wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam też ta forma bardzo przypadła do gustu :) Konsystencja jest ciężko-czekoladowa czyli idealna by się takim ciastem nasycić :D

      Usuń
  15. Dla każdego miłośnika czekolady takie ciasto to istna magia :D Ale jak siebie znam, to taką płynną czekoladę wolałabym zjeść oddzielnie :P A tamaryndowca próbowałam w formie lemoniady z niego, pamiętam, że była pyszna. Z suszonymi owocami chyba nie miałam do czynienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Suszony wiemy, że jest kwaśny ale podobno świeży smakuje jak kwaśne daktyle.
      Nie no ten płynnej czekolady nie da się zjeść samej xD Trzeba ją wszamać z jakimś ciachem bo po samej "lawie" miałabyś już dość słodyczy xD

      Usuń
  16. Super, że wegańskie... tylko szkoda, że z czekoladą, której nie lubię. Będę zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jednak są ludzie, którzy nie przepadają za czekoladą... ciekawe :D

      Usuń
  17. Wow! wygląda wspaniale.. aż ślinka cieknie :))))

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo apetycznie wygląda, świetne zdjęcie :-)
    I w dodatku zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tamaryndowca nigdy nie próbowałam, ale ciekawa jestem jego smaku i jak wypada w takim ciachu :) Wygląda jak eksplozja kakaowości <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tamaryndowiec jest kwaśny i to bardzo dlatego jego dodatek idealnie przełamuje bardzo słodkie i czekoladowe smaki :)

      Usuń
  20. To ciasto naprawdę przyciąga wzrok, dobrze, że nie tyje się od jedzenia oczami :) Muszę się zapoznać z tamaryndowcem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak tak spływająca czekolada mogłaby nie przyciągnąć zainteresowania :P W większości jesteśmy czekoladoholikami xD

      Usuń
  21. Tamaryndowca używałam tylko do sosu lub zupy, nie odważyłam się na taki pomysł jak Wasz dziewczyny. Ciacho jak zwykle obłedne!:-) wyobrażam sobie wyjadanie lawy po sesji;-) mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie takie przepisy znalazłyśmy szukając pomysłu w internecie, oraz na lemoniady. Jak widać w słodyczach sprawdza się równie dobrze bo swoją kwasowością przełamuje mocno słodkie i kakaowe smaki :)
      Taaaak ta lawa podczas sesji powodowała, że ciągle ślinka mi leciała i byłam rozproszona xD

      Usuń
  22. Jeśli mocno kakaowe to biorę w ciemno, serio... jestem ogromną fanką kakao i nie ma możliwości żeby to ciasto mi nie smakowało xD Przypomina mi trochę murzynka - oczywiście nie kształtem ale ma podobny kolor :P

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to jest to ciasto idealne dla Ciebie tak samo jak dla nas :D

      Usuń
  23. To ciasto to zdecydowanie coś dla mnie <3 Rozpłynęłam się na jego widok jak ta czekolada :D
    O, suszonego tamaryndowca jadłam! Przywiozła mi go koleżanka, która była na wycieczce w Tajlandii. Smak ma bardzo ciekawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My mamy z nim pierwszy raz do czynienia w takiej suszonej formie ale podobno świeży smakuje jak kwaśny daktyl :D Tego jesteśmy ciekawe :D

      Usuń
  24. Ależ ono wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. pychota... właśnie pije sobie poranną kawę i tylko takiego ciacha mi brakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ojej. Do Was strach zaglądać, od razu chciałoby się iść do kuchni i pichcić ;-) Przepis zapisany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha :D No i od razu ma się ochotę na słodkie z tego co inny piszą :P

      Usuń
  27. Mmmm pewnie rozpływa się w ustach 😘

    OdpowiedzUsuń
  28. ahh i ta czekolada <3 niebo w gębie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale boską lawę stworzyłyście! Jeżeli ciasto smakuje tak dobrze jak wygląda, to musi być prawdziwym mistrzostwem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno z lepszych ciast w naszym wykonaniu jakie jadłyśmy :D

      Usuń
  30. O matko jak ta lawa wygląda pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Jejujuś!!!! Jak to wygląda! Ta wypływająca czekolada to totalny sztos!:D
    A tamaryndowca nie jadłam jeszcze :P

    OdpowiedzUsuń
  32. O mniam! :) Sama chciałabym odciąć ten kawałek i zajadać się tą apetyczną lawą :) Bajka! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Największy problem tego ciasta jest taki, jak równo podzielić lawę do każdego kawałka xD

      Usuń
  33. ale ciezkie i zwarte! <3 <3 <3 mrau

    OdpowiedzUsuń
  34. Och co za zdjęcie! To powinno być karalne :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Zatkało mnie na ten widok, to jest prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Prawdziwa czekoladowa bomba...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  37. niestety obecnie nie jem słodyczy

    OdpowiedzUsuń
  38. Wulkan szczęścia! *.* Mogłaby ta czekoladowa lawa płynąć prosto do buzi :D

    OdpowiedzUsuń
  39. Ta czekoladowa lawa przyprawia o ślinotok :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Dziewczyny po prostu obłędne ciacho 💗💗💗

    OdpowiedzUsuń
  41. Nigdy wcześniej nie słyszałam o tamaryndowcu :D Zbieram szczękę z podłogi ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Ta płynna czekolada tak mnie kusi.... Świetne ciacho! I pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  43. A babka, jak wszystkie Wasze wypieki, wygląda niesamowicie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta cieknąca ślinka występuje u większości komentujących xD Trzeba to zbadać :P

      Usuń
  44. Kolejny raz jestem pod wrażeniem Waszego wypieku :) wygląda apetycznie i pięknie, a ta czekolada... hmmmmm...

    OdpowiedzUsuń
  45. Mamma mia, jak to wygląda <3 Jadłbym bez opamiętania ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A przy tym ciesząc się jak dziecko ^^ Tak właśnie miałyśmy xD

      Usuń
  46. No takie zdjęcie, że aż ślinka cieknie. Bosko wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  47. Wspaniały przepis!!! A te zdjęcia...ahhh <3

    OdpowiedzUsuń
  48. Omg, jak to pysznie wygląda<3

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger