Sernik „plaster miodu” mango -dynia z syropem ryżowym (bez glutenu)

Jak zauważyliście mamy drobny poślizg w postach z przepisami bo trochę się działo ale już nadrabiamy 😊 Jakiś czas temu w internecie znalazłyśmy pomysły na wykorzystanie foli bąbęlkowej w cukiernictwie. Bardzo ten motyw plastra miodu nam się podobał ale niestety miodu nie lubimy. Zamiennikiem tego słodzidła może zostać syrop ryżowy, który jest gęsty podobne jak miód. Nasza propozycja "miodowego" sernika posiada smaki mango, dyni i brzoskwini 😍



Składniki (18 cm średnicy):

Spód
- 100g daktyli suszonych
- pół szklanki słonecznika
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki oleju kokosowego

Sernik
I warstwa
- 500g serka homogenizowanego lub twarogu zmielonego na sernik
- 200g jogurtu naturalnego
- 300g obranego mango
- 100g musu z dyni
- ksylitol
- odżywka białkowa (u nas 60g smak brzoskwiniowy Sport Definition)
- żelatyna

II warstwa
- 350g musu z dyni
- 5-6 łyżek masy pierwszej
- ksylitol
- żelatyna

SPÓD
1. Daktyle zalać wrzątkiem na około 30 min. Po tym czasie odcedzić je dokładnie na sitku dociskając łyżką aby pozbyć się jak najwięcej wody.
2. Daktyle zmielić w blenderze ze słonecznikiem, kakao i olejem. Wyłożyć masą dno tortownicy.

SERNIK - I warstwa
3. Serek, jogurt, mango, 100g dyni, ksylitol i odżywkę zblendować na gładko (ilość ksylitolu dostosować do własnych preferencji). Odłożyć z masy około 6-7 łyżek na górną warstwę.
4. Odmierzyć ilość masy (nam wyszło około 1300 ml) i dostosować do niej ilość żelatyny, bo różnie żelatyny na opakowaniach mają podane proporcje (my dodajemy do ilości żelatyny jak nam wyszła dodatkowo jeszcze jedną łyżeczkę extra aby mieć pewność, że wszystko się ładnie ściągnie).
5. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i kiedy lekko przestygnie zmiksować ją z masą serową.
6. Wylać masę na spód tortownicy i włożyć do lodówki.

SERNIK – II warstwa
7. Do odłożonych kilku łyżek masy dodać resztę musu z dyni, ksylitol i zblendować.
8. Odmierzyć ilość masy i obliczyć potrzebną żelatynę plus jedną extra łyżeczkę aby warstwa się mocno zżelowała gdyż łatwiej wtedy odchodzi od niej folia.
9. Masę wylać na ściągnięta już wcześniejszą warstwę i na górę położyć i przycisnąć folię bąbelkową. 10. Wstawić sernik do lodówki. Kiedy się sernik ściągnie powoli oderwać folię.
11. Podawać sernik polewając go płynnym miodem lub syropem klonowym/ryżowym.


50 komentarzy:

  1. Super wyszedł Wam ten wzór plastra miodu na wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, sernik wygląda pięknie, rzeczywiście jak plaster miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego jeszcze nie widziałam. Genialnie wygląda. Piękny jest niczym z wystawy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow,nie mogę się napatrzeć!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny !! I taki prosty do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Zwykły wzór folii bąbelkowej a robi wrażenie :D

      Usuń
  6. cudo!! muszę spróbować z tą folią przy okazji :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Prawdziwy plaster miodu, cudo 👌

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, piękny! Faktycznie jak prawdziwy plaster miodu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękny, muszę sobie taki zrobić bo folii bąbelkowej mam pod dostatkiem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie! Nam ten wzór bardzo się spodobał ale miód czy też syrop też robi fajną robotę :)

      Usuń
  10. Wygląda świetnie i fajny pomysł na wykorzystanie folii, niby nic takiego, a daje efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bajka! Cudowny! Piękny! Znakomity! Co ja mogę jeszcze napisać?? Zawsze jak tu jestem dostaje slinotoku 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie wszelkie spływające polewy robią takie wrażenie :D

      Usuń
  12. Sernik wygląda obłędnie, już mi ślinka cieknie :) A syropu ryżowego jeszcze nie jadłam, z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop ryżowy to taka inna forma cukru ale według nas smaczniejsza niż miód :D

      Usuń
  13. Ten pomysł z folią bąbelkową jest super! A serniki to moje ukochane ciasta więc ta propozycja jest zdecydowanie dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Musze zrobić podobny, taki na pewno mi nie wyjdzie, ale cóż, chodzi o smak :)
    mniammm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno wyjdzie super a nie musi być identyczny z wyglądu :)

      Usuń
  15. Wow, o takim wykorzystaniu folii to jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale odlot :D Sama nie wpadłabym na to jak zrobiłyście ten plaster miodu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ludzie robią naprawdę odjechane rzeczy z folii bąbelkowej :D

      Usuń
  17. Fantastycznie wygląda, jak zwykle u Was. Smak można sobie wyobrazić albo.... zrobić taki serniczek. Pozdrawiamy cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy do zrobienia :) Smak już taki letni byśmy powiedziały :D

      Usuń
  18. Fantastycznie to wygląda! Macie talent! <3

    OdpowiedzUsuń
  19. Szkoda by mi bylo zjeść taką twórczość!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można się nad ciastami rozczulać tylko jeść! :D

      Usuń
  20. Śliczny! ciekawe połączenie smaków mango-dynia !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To połączenie bardzo nam przypadło do gustu :)

      Usuń
  21. Jakie to jest piękne! Aż nie wiem co napisać

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetny pomysł na ciacho, wygląda jak zwykle obłędnie. Widzę kilka pustych miejsc. Ktoś nie mógł się powstrzymać i "wypstrykał" bąbelki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te puste miejsca to błąd fabryczny folii xD wypstrykałyśmy wszystkie resztki folii po wycięciu koła :P

      Usuń
  23. Pyszności:)
    u mnie plaster miodu czeka na opis od sierpnia;), a znając siebie szybciej upiekę kolejny raz niż przygotuje zaległy post:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe my też długo czekałyśmy aż go w ogóle zrobiłyśmy :P

      Usuń
  24. Też nie lubię miodu więc syrop może mi smakować. Sernik wymiata. Sandra :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Genialny sernik, wygląda wspaniale. Uwielbiam serniki więc to zdecydowanie coś dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  26. Świetny jest ten sernik! :D Też od jakiegoś czasu chodzi mi wykorzystanie folii bąbelkowej w taki sposób ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze podoba nam się ten wzór odciśnięty na czekoladzie :)

      Usuń
  27. Wasze wypieki jak zwykle są oszałamiająco piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Ciekawe co na to pszczółki? Ja jestem zachwycona:) <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pszczółki albo są smutne, że nie ma tu tak naprawdę miodku albo szczęśliwe z tego powodu więc to zależy czy to wegańskie pszczółki czy nie :P

      Usuń
  29. Jestem pod wrażeniem Waszego wypieku i tego jak to ciasto wygląda :) szok jaki cudowny :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger