Sernik waniliowy z malinami (bez glutenu, cukru białego) na urodzinki

Cześć wszystkim! Może zastanawiacie się dlaczego dziś pojawił się przepis a nie w niedzielę... ponieważ dzisiaj jest dzień dla nas wyjątkowy. Obchodzimy nasze urodziny co zobowiązuje nas do tortu... no ale niestety brak czasu pozwolił nam na wykonanie serniczka. Jak już wiadomo jesteśmy fankami serników, więc brak tortu w ogóle nam nie przeszkadza 😍 Poszalałyśmy więc do fit ciach dorzuciłyśmy jeszcze ciasteczka, tak aby zachować balans w życiu 😎






Składniki:

Spód
-10g kakao
-60g mąki kokosowej
-20g oleju kokosowego
-1 żółtko
-5 łyżek ksylitolu
-gorąca woda

Sernik waniliowy z malinami
-500g twarogu
-ok 400g jogurtu greckiego
-ksylitol (według preferencji)
-3 jajka (1 żółtko do spodu)
-3 łyżki skrobi
-wanilia w paście lub mielona

Beza na parze
-3 białka
-150g ksylitolu zmielonego na puder
-szczypta soli

Dekoracja
-malinowa czekolada lub zwykła (lub biała roztopiona z proszkiem z buraka)
-maliny lub inne owoce oraz dowolne ciasteczka (u nas akurat Oreo, można wybrać ulubione)

SPÓD KAKAOWY
1. Kakao i mąkę kokosową wymieszać.
2. Olej kokosowy i ksylitol rozpuścić  w około 1/4 szklanki gorącej wody.
3. Żółtko rozmieszać np. widelcem i połączyć z suchymi składnikami.
4. Do takiej mieszanki dodać olej z gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek.
5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę do połowy od spodu obłożyć folią aluminiową ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

SERNIK WANILIOWY Z MALINAMI
6.  Twaróg, jogurt, wanilię i ksylitol  zmiksować na gładką masę.
7. Do masy serowej dodać żółtka i białka oraz skrobię, znów całość zmiksować.
8. Masę serową wylać na spód a maliny ułożyć na górze.
9. Blachę włożyć w drugą blachę, w którą wlać wodę tak aby sięgała do ok połowy tortownicy (folia aluminiowa ma zabezpieczać wlanie wody do tortownicy.
10. Sernik piec w 170’C ok 40 minut, do zarumienienia góry.

BEZA NA PARZE
11. Białka ubić w metalowej misce wraz z szczyptą soli na puchy, następnie dodać ksylitol i miksować do momentu zesztywnienia piany.
12. Miskę umieścić nad garnkiem, w którym zagotowała się woda (miska nie może dotykać wody).
13. Białka nadal ubijać na wysokich obrotach ok 13-15 minut. Białka powinny być gęste i lśniące.
14. Beze umieścić w rękawie cukierniczym, dekorować nią sernik wraz z innymi dodatkami.
15. Na koniec bezę nieco opalić palnikiem.





25 komentarzy:

  1. Serniczek PETARDA.... zjadłabym kawałek <3 Wygląda niczym torcik
    Dzisiaj jest Wasz dzień <3 w wolnej chwili sprawdźcie skrzynkę wiadomości. Zdrówka i spełnienia marzeń moje Misie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dla mnie lepszy niż urodzinowy tort!
    Sto lat kochane:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkiego najlepszego! Taki sernik <3 jak dla mnie śmiało może zastąpić nie jeden tort!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego! <3 piękny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdybym miała do wyboru - tort, czy Wasz sernik - bezapelacyjnie bym wybrała sernik. Kochane Pandy - Angeliko i Moniko - wszystkiego co naj, naj, naj... i spełnienia marzeń w dniu urodzin... i nie tylko. <3

    OdpowiedzUsuń
  6. 100 lat 100 lat :) a tak poważnie to zdrówka i spełnienia marzeń :) a serniczek cudo :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego najcudowniejszego :) Dużo zdrówka, słodkości i niewymiernej dawki kreatywności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. 100 lat! MMM ten deser wygląda apetycznie az chce się zjeść ekran

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszytskiego najlepsego, spełnienia marzeń. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wykorzystam przepis na urodziny chrześniaka. 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki cudowny. Oj ale bym teraz zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Spełnienia wszystkich marzeń dziewczyny! Sernik jest obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  13. Stooo laaaaat! :)

    też uwielbiam serniki <3 a wanilia i maliny... połączenie idealne!

    OdpowiedzUsuń
  14. O tak, tego mi teraz trzeba!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wy tworzycie cukiernice dzieła sztuki!

    OdpowiedzUsuń
  16. 100 lat kochane Pandy i wszystkiego co najlepsze :) sernik wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno nie jadłam bez. Zjadłabym z dobrym kremem albo lodami, acz zdecydowanie nie malinowymi.

    OdpowiedzUsuń
  18. Kolejny bardzo apetyczny serniczek ! Sto lat ! :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Mega wygląda koneicznie musze wypróbowac przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystkiego najlepszego! :) Sernik prezentuje się przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Te wszystkie przepisy wydają się takie skomplikowane 😮

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger