TOP 3 muffinek z nadzieniem - Instagram cz. VI

Muffinki, babeczki cupcakes!!! Wszyscy je kochamy, ponieważ z raczej robi się je szybko, są wygodne w przenoszeniu a do tego uroczo wyglądają 😄 Dziś mamy dla Was dwie słodkie propozycje na muffinki z kasz oraz znajdzie się coś dla tych, którzy ze słodyczy to wolą śledzia 😃 Wpadajcie na nasz INSTAGRAM, na pewno znajdziecie coś dla siebie 😉



Muffinki z kaszy z masłem orzechowym

Składniki:
- 200g ulubionej kaszy (np. gryczana, jaglana, komosa itp.)
- 2 dojrzałe banany lub jajka
- 4 łyżki mąki kokosowej
- ksylitol według uznania
- 2 łyżki kakao 
-masło orzechowe do nadziania

1. Kaszę ugotować i kiedy przestygnie dodać banany/jajka oraz ksylitol.
2. Wszystko zblendować, spróbować i ewentualnie dosłodzić.
3. Dodać mąkę kokosową, kakao, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
4. Foremki wypełnić do połowy, w środek dać masło orzechowe. Przykryć je znów masą i wstawić do piekarnika
5. Piec w 180°C przez ok. 20-30 min.




Muffinki z kaszy proteinowe 

Składniki:
- 200g ulubionej kaszy (np. gryczana, jaglana, komosa itp.)
- 2 dojrzałe banany lub jajka
- 4-5 łyżek mąki kokosowej
- 50-60g miarki odżywki białkowej o ulubionym smaku np. roślinnej* (można pominąć i dodać np. ziarenka wanili lub aromat)
- tabliczka czekolady
- syrop daktylowy/klonowy/miód itp 
-owoce do nadziania
*jeśli użyjesz roślinnej odżywki, możliwe, że nie musisz dodawać mąki kokosowej. Jeśli masa jest gęsta wystarczająco to ją pomiń. 

1. Kaszę ugotować i kiedy przestygnie dodać banany/jajka, odżywkę (lub pominąć) .
2. Wszystko zblendować, spróbować i ewentualnie dosłodzić.
3. Dodać mąkę kokosową, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
4. Foremki wypełnić do połowy, w środek dać owoce lub co tylko się chce
. Przykryć je znów masą i wstawić do piekarnika
5. Piec w 180°C przez ok. 20-30 min.
6. Kiedy ostygną polać czekoladą. 



Muffinki wytrawne, pomidorowe z nadzieniem z pokrzywy

Składniki:

Babeczki
-4 jajka
-kostka twarogu
-40g mąki z ciecierzycy
-50g mąki ryżowej/kukurydzianej
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-przyprawy (u nas czosnek niedźwiedzi, czarnuszka, zioła)

Nadzienie
-100g słonecznika
-2 łyżki przepłukanej pokrzywy ze słoika (pasteryzowana w soli)
-olej dyniowy
-50g płatków ryżowych (jeśli nie masz zamień na dodatkową porcję słonecznika)
-ząbek czosnku, przyprawy
-2-3 łyżki soku z cytryny

1. Słonecznik zalać gorącą wodą na 4h. Po tym czasie wodę odlać.
2. Płatki ryżowe zalać wrzątkiem i odczekać parę minut aż zmiękną (odlać nadmiar wody).
3. Zmielić w blenderze wszystkie składniki na nadzienie do uzyskania gęstej pasty.
4. Wszystkie składniki na babeczki wymieszać i dolewać tyle wody aby uzyskać gęstą masę (wtedy nadzienie nie opadnie).
5. Masę na babeczki wylać do połowy sylikonowych foremek, na to wyłożyć łyżkę nadzienia i przykryć nadzienie warstwą masy na babeczki.
6. Babeczki piec w 170°C przez 15-20 minut.


23 komentarze:

  1. Na słodko te drugie wygrywają ale i te z pokrzywy wyglądają ciekawie. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem tych wytrawnych, zwlaszcza nadzienia z pokrzywy :D ale najchętniej chyba bym zjadla te z masełkiem orzechowym, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. poproszę te pomidorowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wytrawne zrobiły na mnie wielkie wrażenie, super!

    OdpowiedzUsuń
  5. Muffinki proteinowe podobają mi się najbardziej :) Super są!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomidorowe z nadzieniem z pokrzywy? Strasznie ciekawa jestem ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, najbardziej ciekawią mnie te wytrawne, pomidory i pokrzywa to niebanalne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to ja poproszę 2 z masłem orzechowym i na spróbowanie 1 z pokrzywą :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale niecodzienny pomysł. Fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ostatnio junior ma fazę na muffinki, więc będę korzystać również z Waszych inspiracji. Choć jednak nie wszystko przejdzie u niego niestety.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie ciekawe, zdrowe słodkości, koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Najbardziej intrygują mnie te ostatnie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż na sam widok ślinka cieknie! :)
    Oj zostaje tu za dłużej!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jestem łasuchem, choć niezbyt lubię piec. Takie muffinki to bym pochłonęła :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z masłem orzechowym to nasze faworyty :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Na słodko super i te na słono też ekstra :D

    OdpowiedzUsuń
  17. To u Was da się stworzyć top 3? Przecież wszystkie na to zasługują :D

    OdpowiedzUsuń
  18. z kaszy już piekłam i były pyszne, ale te z nadzieniem z pokrzyw kuszą;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Muffiny z pokrzywą? Nie ma bata, muszę spróbować, uwielbiam pokrzywę :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Na pierwsze bym się bardzo chętnie skusiła

    OdpowiedzUsuń
  21. Robię rózne muffinki, ale takich wytrawnych nigdy jeszcze nie robiłam. Te z pomidorem wydają się ciekawe :) Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Te z pokrzywą wyglądają idealnie na halloween :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger