Niebieski sernik z czekoladowymi muszelkami

Otrzymałyśmy w prezencie czekoladki w kształcie dobrze znanych muszelek. Postanowiłyśmy połączyć je z prezentem od Alagae i wykonać śliczny serniczek w morskim stylu. 
Niestety zdjęcia zjadł nam psujący się komputer ale na szczęście najważniejsze w przekroju zostało uratowane 😉


Składniki:

Biszkopt
-3 średnie jajka
-2-3 łyżki skrobi
-4 łyżki mąki ryżowej
-3 łyżki ksylitolu
-szczypta soli

Niebieski sernik
-400-500g serka typu President
-ksylitol
-sok z 1/2 cytryny
-żelatyna (4 płaskie łyżeczki, które według opakowania są na ponad 0,5L płynu)
-1/2 szkl. mleka

Dodatkowo
-galaretka bezbarwna (nasza niestety miała cukier w składzie)
-czekoladki w kształcie muszelek
-owoce typu borówki, czarna porzeczka

BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol  i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
4. Mąkę i skrobie wymieszać (najpierw daj dwie łyżki skrobi, dodaj trzecią jeśli biszkopt jest „za luźny”).
5. Dalej przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy.
7. Wyłożyć biszkopt do formy.
8. Piec przez około 20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy biszkopt się dopiekł przy pomocy patyczka). Ostudzony biszkopt wyrównać u góry.

NIEBIESKI SERNIK
9. Ser, spiruline, sok z cytryny i ksylitol wymieszać (ksylitolu dodać według uznania). Można do zrobić ręcznym blenderem.
10. Żelatynę zalać gorącym mlekiem i mieszać do rozpuszczenia.
11. Gotową żelatynę dodać do masy serowej i całość dokładnie zmiksować.
12. Masę serową wlać na biszkopt umieszczony w obręczy cukierniczej i włożyć do lodówki.

13. Kiedy góra sernika zacznie już gęstnieć udekorować ją czekoladkami i owocami, następnie odczekać do całkowitego zgęstnienia sernika.
14. W tym czasie zrobić bezbarwną galaretkę według instrukcji na opakowaniu i odczekać do całkowitego wystudzenia ale nadal  ma być płynna więc nie należy jej wkładać do lodówki. Galaretka nie może być bardzo ciepła aby nie rozpuściła czekoladek. Gdy się wystudzi polać górę sernika i wstawić go do lodówki.



32 komentarze:

  1. Jest tak piękny, że szkoda byłoby mi go jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie wygląda, a odrobina cukru nikomu nie zaszkodzi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U was zawsze znajdę coś ciekawego! Od przyszłego tygodnia zaczynają mi się wakacje, wiec mam zamiar przejrzeć waszego bloga w poszukiwaniu najlepszych przepisów dla początkujących :D Będę próbowała coś upichcić, mam nadzieję że mi wyjdzie xD

    Sakurakotoo ❀ ❀ ❀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymamy kciuki! Jakby co pisz wszelkie pytania najlepiej na naszym fb ;)

      Usuń
  4. Jaki wakacyjny klimat... musi być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudownie! Taki morski, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekny, niebanalny serniczek. Chociaż nie mam w domu prawie żadnego składnika, to przepis daje wielkie pole do popisu dla wyobrazni. Nie wiedzialam o niebieskiej spirulinie ani o bezbarwnych galaretkach. Podoba mi się przepis na biszkopt bez cukru. Wspaniala inspiracja za która dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się bardzo, że zainspirowałyśmy do działania :)

      Usuń
  7. podeślecie kawałek? :) aż ślina cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny i ten niebieski taki cudny tylko gdzie dostać stacjonarnie saszetkę takiej spiruliny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pytałam kiedyś w sklepie z takimi różnymi naturalnymi suplementami i powiedziano mi, że mogą zamówić jeśli kupię większą ilość. Może warto pytać w takich sklepach :)

      Usuń
  9. Jak to pięknie wyglada... już pomijam, że zrobiliście mi strasznego smaka ale jestem zachwycona wyglądem tego sernika. Do tego stopnia, że jako antytalencie cukiernicze jestem w stanie podjąć próbę zrobienia go 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy do podjęcia wyzwania :) Jeśli się uda to radość będzie ogromna :D

      Usuń
  10. Zakochałam się w tym serniku :) Muszę spróbować go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzozzachęcająco, choć jak widzę przepis to wiem, ze kompletnie nie dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie super ciacha. Aż ślinka cieknie. Pięknie zrobione :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wasze wypieki to dzieła sztuki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ta galaretka robi wrażenie! Zwłaszcza w połączeniu z niebieskim serniczkiem <3 to mój ulubiony kolor! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Sernik jak niebo latem:)błękitne niebo,słoneczko,obłoki...no i przede wszystkim jak zwykle gwarancja niepowtarzalnego smaku.Pozdrawiamy serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super pomysł na pyszne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjnie wygląda! Super. Idealny na imprezy z motywem morskim!

    OdpowiedzUsuń
  18. Genialny pomysł! Taki torcik na pewno u nas by długo się nie utrzymał w całości :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda rewelacyjnie, ten niebieski kolor i owoce zatopione w przezroczystej galaretce to prawdziwe dzieło sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam, zarówno moja chrześnica, jak i mąż, byliby zachwyceni tym sernikiem (no dobra, ja też! :D)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wizualnie jest to najciekawszy tort, jaki kiedykolwiek zrobiłyście. Unicorn pomysłowości.

    OdpowiedzUsuń
  22. Ten sernik wygląda niebiańsko! A smakować musi chyba jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  23. No tym to chwyciłaś mnie za serce! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger