Tarta sernikowa na Halloween (bez glutenu i cukru białego)


Strrrrasznych przepisów ciąg dalszy! Tym razem mamy dla Was szybką tartę z cynamonowym kruchym spodem, kremem orzechowym z kawą od NUTURA, kakaowym kremem serowym a to wszystko udekorowane w Halloweenowym klimacie 🎃 Ciacho jest idealne dla wszystkich fanów tart, serników oraz kawy, ponieważ obecność masła z tym dodatkiem świetnie podkręca kakaowe oraz cynamonowe nuty. Kto by powiedział, że będziemy zadowolone z kawowych deserów?! Jak widać wszystko jest smaczne odpowiednio podane 😎



Składniki:

Kruchy spód (śr: ok 25 cm)
- 200g mąki ryżowej
- 200g mąki gryczanej
- 100g słodu ryżowego
- 50g ksylitolu
- 60g oleju rzepakowego
- 1/4 szkl. wody
- 3 jajka
- cynamon
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym)

Masa serowa
- 400g sera na serniki z wiaderka
- 50g ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody

Dodatkowo
- białe czekoladki na duszki
- lukier bądź kilka kostek białej czekolady (do narysowania pajęczyny)
- czekoladowa posypka lub wiórki czekoladowe

KRUCHY SPÓD
1. Mąki, proszek i cynamon wymieszać w jednej misce.
2. Słód, ksylitol, wodę i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników.
3. Jajka rozmieszać na kogel mogel i połączyć z ostudzoną zawartością garnuszka.
4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto.
(Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż nieco stanie się bardziej zwarte.)
5. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem, następnie piec w 180’C ok 20 minut do zarumienia (ciasta może trochę zostać ;).
6. Wystudzony spód posmarować kremem orzechowym.

MASA SEROWA
7. Ser, ksylitol i kakao dokładnie wymieszać najlepiej za pomocą miksera.
8. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie ją rozmieszać do momentu rozpuszczenia.
9. Masę serową połączyć z żelatyną i wylać na kruchy spód.
10. Całość wstawić do lodówki a gdy masa zastygnie można dekorować tartę.


25 komentarzy:

  1. Lubię kawę ale nie jestem fanką kawowych deserów, jednak myślę że taka tarta bardzo by mi posmakowała - zwłaszcza tak ślicznie udekorowana :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką tartę to szkoda jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie składników. Jednak największe kontrowersje budzi brak obecności ukochanego kokosa. Cóż to za odmiana? Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze, gdyby to była wersja wegańska, to bym kręciła tę tartę już we wtorek :(

    Pozdrawiam,
    https://tamczytam.blogspot.com/2019/10/naznaczony.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Musi być pyszna i jak zwykle, uroku też nie można odmówić Waszym deserom :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwie hallowwinowa tarta. Masa serowa kusi mnie aby zjeść kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym. Nie tylko na Halloween 😉

    OdpowiedzUsuń
  8. To na pewno STRASZNIE pyszna tarta :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak słyszę, że coś jest sernikowe, to od razu mi ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. I pięknie i pysznie. Macie niesamowite pokłady pomysłów:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny przepis, a wygląd ciacha po prostu obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda obłędnie :D smakuje zapewne też :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Strrrrrasznie fajny przepis.
    Podrzucę przepis znajomej,bo ja piec nie umiem.
    Ale jeśc będziemy obie.Niezwykle apetycznie i smakowicie wygląda ta tarta.
    Pozdrawiam!
    Irena

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda ekstra, nie wiem czy udałoby mi się wykonać podobną tartę, ale czuję, że podejmę się wyzwania!

    OdpowiedzUsuń
  15. zapowiada się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super, uwielbiam takie "straszne desery" :)

    OdpowiedzUsuń
  17. U Was ciasteczka można znaleźć na każdą okazję :) piękne się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj ta tarta to zdecydowanie moje smaki :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasto wygląda tak cudownie, że aż szkoda jeść.

    OdpowiedzUsuń
  20. Mój syn zjadł by je całe na raz

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger