"Sernik" z okary z nutą chilli (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie)


Wielki powrót do okarnika oraz dyni! Podczas opróżniania zamrażarki okazało się, że mamy w zapasach jeszcze trochę pieczonej dyni oraz okary po mleku sojowym. Oba te składniku w połączeniu z bardo ciekawą i smaczną pastą orzechową z chilli Nutura utworzyły ciasto jakiego nie próbował jeszcze nikt wcześniej 😎 Kremowe, orzechowe o bardzo delikatnej nucie ostrości. Na tyle delikatnej, że postanowiłyśmy tą pastą jeszcze polać górę 😃 Dlatego nie bójcie się takiego połączenia jeśli nie jesteście fanami ostrości w słodkościach 😍 






Składniki (śr: 20 cm):

Sernik z okary
-250g okary sojowej
-200ml stałej części mleka kokosowego (śmietanka)
-150g puree z pieczonej dyni hokaido
-40g skrobi
-20g mąki kokosowej
-90-100g ksylitolu
-3/4 łyżeczki soli

Spód
-50g mąki owsianej
-50g mąki kasztanowej (lub innej: ryżowej/gryczanej/kukurydzianej)
-50g wody
-50g syropu ryżowego
-20g kakao

SPÓD
1. Mąki wymieszać z kakao.
2. W garnuszku podgrzać wodę i syrop ryżowy.
3. Połączyć suche składniki z mokrymi i zagnieść tworząc ciato.
4. Spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylepić ciastem.

SERNIK Z OKARY
5. Okarę zblendować jeszcze raz na gładko wraz z kokosową śmietanką i puree z dyni.
6. Dodać pastę orzechową, sól i ksylitol. Znów zblendować do połączenia składników bez grudek.
7. Do całości dodać skrobie i mąkę kokosową, wymieszać/zmiksować.
8. Na spód wylać masę z okary i wyrównać górę.
9. Piec w 180’C ok 30-40 minut. Po upieczeniu wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
10. Na koniec polać górę rozpuszczoną czekoladą oraz pastą orzechową z chilli. Można też użyć orzeszków do dekoracji.


19 komentarzy:

  1. aż musiałam sprawdzić co to są okary sojowe, teraz już wiem! :) Pięknie wyszło ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalny ten sernik :D Musi być niezwykle ciekawy w smaku, chętnie bym spróbowała!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wizualnie świetnie się prezentuje, ale smakowo, obawiam się, że to nie moja bajka :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedyny wegański sernik jaki kiedyś zrobiłam był z kaszy jaglanej. Nawet nie wiedzialam, że można go zrobić z okary! Super przepis, wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trochę szkoda, że ta ostrość jest delikatna :P mimo to jest to idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To brzmi tak oryginalnie, że naprawdę chętnie bym spróbowała, mimo że nie przepadam ani za ostrymi słodkościami, ani tym bardziej za wegańskimi :D jestem ciekawa jak smakuje ta okara :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słodko - ostry przysmak! Jestem na tak - mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Okara to dla mnie nowość! Chętnie spróbuję ich po raz pierwszy z Twoim przepisem. Gdzie mogę ją kupić?

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaraz podeślę przepis mojej Synowe, która uwielbia takie smaki. Super przepis. Dziękuję za podpowiedź, nie wiedziałam jak dotąd nic na temat okary, ale na naukę nigdy nie jest za późno!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiego sernika nigdy nie miałem okazji spróbować. Ciekawe te kulki na wierzchu. Pewnie jakieś wegańskie rafaello. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie byłam przekonana do pomysłu połączenia ostrego ze słodkim, ale jak zawsze wyszło Wam coś sztosowo pysznego :p

    OdpowiedzUsuń
  12. Początkowo wygląda jak misz masz :)) ale tka naprawdę to kompozycja smaków aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pikantne słodkości - to ciekawie brzmi, nigdy nie jadłam takiego połączenia smaków.

    OdpowiedzUsuń
  14. Genialny i samo zdrowie. Wygląda tak apetycznie że mogłabym z diety zrezygnowac

    OdpowiedzUsuń
  15. Pierwsze słyszę o okarze- cóż to?

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda na naprawdę ciekawy przepis. Będę musiała go niedługo wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mega oryginalny przepis (zresztą jak zawsze u Was) i jako absolutny sernikożerca z chęcią bym spróbowa:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger