Tarta truskawkowo-migdałowa (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańska)


Pomału zbliżają się walentynki! Dla nas jest to po prostu okazja żeby zrobić tematyczne ciacha, którymi Wy możecie się zainspirować aby takim prezentem zaimponować drugiej połówce 💛 Zrobiłyśmy naprawdę prostą tarte, którą możecie wykonać bez piekarnika. Spód jest dość klasyczny a krem to budyń migdałowy. Na górze ułożyłyśmy standardowo truskawki i inne typowe dodatki a całość zwieńczył przepysznie surowy krem truskawkowo-migdałowy MyRawJoy. Jeśli chcecie dodajcie od siebie szampana i życzymy romantycznego wieczorku 😍






Składniki (śr: 25 cm):

Spód
-250g daktyli
-200g fistaszków
-50g płatków owsianych (bezglutenowych lub nie) 
-3 łyżki oleju kokosowego

Budyń migdałowy
-500ml napoju migdałowego (lub innego roślinnego)
-150g prażonych płatków migdałowych
-3-4 łyżki ksylitolu
-60g budyniu  waniliowego (1,5 opakowania)

Dodatkowo
-truskawki
-płatki migdałowe
-surowy krem MyRawJoy - truskawkowo-migdałowy

SPÓD
1. Daktyle zalać wrzątkiem na ok 30 minut, następnie odcedzić je delikatnie odciskając nadmiar wody.
2. Zmielić daktyle wraz z olejem w rozdrabniaczu lub w kielichu blendera.
3. Dodać do masy płatki owsiane oraz fistaszki i znów całość zmielić uzyskując plastyczną masę.
4. Blachę na tarte wyłożoną papierem do pieczenia wylepić masą daktylowo-orzechową.

BUDYŃ MIGDAŁOWY
5. Część napoju roślinnego (400ml) wlać do garnka, dodać ksylitol i zagotować.
6. Pozostałe 100ml napoju rozmieszać z budyniem.
7. Gdy napój w garnuszku zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i dodać prażone płatki migdałowe a następnie rozmieszany proszek budyniowy (energicznie mieszając aby nie powstały grudki).

8. Ciepły budyń wylać na spód tarty i całość pozostawić do lekkiego ostygnięcia i umieścić w lodówce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
9. Następnie Wyjąc tarte z formy i udekorować truskawkami, migdałami oraz surowym kremem truskawkowo-migdałowym MyRawJoy.


28 komentarzy:

  1. Prosta, a tak genialna w smaku 😋 Spokojnie można świętować Walentynki takim cudeńkiem z Krzysiem ☺️

    OdpowiedzUsuń
  2. załapię się na kawałek?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Powiem tak.. szkoda jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdybym ja dostałam taki prezent na Walentynki, to byłabym przekonana w 100%, że komys baaaardzo zależy na mnie 😘♥️😘♥️😘♥️

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda wspaniale, z pewnością wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. chyba się skuszę spróbować na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli chłopak przygotowałby dla mnie takie cudo- byłabym zachwycona! :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis, wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Na Walentynki to ciacho idealne ^^

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow i pięknie i smacznie, też bym taki kawałeczek zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniała! Gdyby tak dało się zastąpić jeszcze czymś daktyle...

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda świetnie, smak także musi być wyjątkowy

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, chyba zamówię sobie taką na walentynki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak pięknie wygląda, że szkoda by mi było ją spałaszować :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Truskawki i daktyle złączą serc tyle, ile pandzich pomysłów na tort wykryją. A co do szampana - głowa boli później do rana, więc lepiej herbatkę Waszym połówką naparzać. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. niestety, w budyniu też może być gluten :( żywność bezglutenowa zawsze jest stosowanie oznaczona, więc trzeba patrzeć na opakowania, bo nawet mała ilość glutenu może być szkodliwa dla osób z nietolerancją :( sam przepis jednak fajny, kocham truskawki i migdały więc na pewno skosztuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osoby z celiakią nie kupią produktu nie oznaczonego stosownym certyfikatem. Osoby tylko unikające glutenu/ograniczające gluten mogą normalnie kupić budyń na skrobi bez oznaczenia ale nadal przepis jest bezglutenowy bo z założenia budyń jest na skrobi ziemniaczanej, od niedawna weszły budynie z mąką jaglaną.

      Usuń
  17. Truskawki w styczniu mnie raczej nie przekonują, ale reszta brzmi ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Noooo :D to rozumiem <3 roślinnie i wypas!

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale pysznie wygląda, muszę jutro zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Widziałam już na insta - jest świetna!

    OdpowiedzUsuń
  21. W sam raz taka tarta na dobrą imprezę ;) i to nie tylko na domówkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Przyznam, że zjadłabym dla truskawek, a migdałową część zamieniła na coś innego, ale może to być trudne (w końcu wypadałoby pozostawić skład na tyle naturalny aby nie był bleh bleh :D ) Podoba mi się brak laktozy (lub jej śladowa ilość).

    OdpowiedzUsuń
  23. Kolejny fajny przepisik, a daktyle czekają u mnie na zużycie i czekają i doczekać się nie mogą :D :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Wygląda zjawiskowo - jak zwykle. Swoją drogą zauważyłam właśnie w tym roku, że truskawki wyrastają na symbol walentynek :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Matko jedyna jakie to musi być pyszne! Kiedyś na pewno spróbuję. Kiedyś robiłam tarty, muszę do nich wrócić :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Ten spód z daktyli i fistaszków brzmi śmietnie! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger