Markizy nadziane kremem z orzechów laskowych (bez glutenu, cukru białego)


Pewnego dnia po tych wszystkich świątecznych sernikach i babkach zamarzyły nam się markizy - delikatne i kruche ciasteczka przełożone czekoladowo-orzechowym kremem 💛 Okazało się to być połączeniem idealnym!  Przywołującym mocno wspomnienia o popularnych Hit'ach. Naszym zdaniem poniższa wersja zdecydowanie wygrywa a do tego są piękniejsze 😍 Polecamy wypróbować przepis! 






Składniki:
-60g orzechów laskowych
-80g mąki owsianej bezglutenowej/zwykłej (lub zmielonych na mąkę płatków owsianych)
-80g mąki kukurydzianej
-50g ksylitolu
-40g syropu ryżowego
-30g oleju kokosowego
-1 łyżka wody
-1 jajko
-1/4 łyżeczki sody

Dodatkowo
-krem z orzechami laskowymi Sweet Mill (recenzja)
-garść orzechów laskowych do ozdoby
-deserowa czekolada (u nas słodzona maltitolem) do ozdoby

1. W małym garnuszku na małym ogniu podgrzać olej, syrop, ksylitol i łyżkę wody, ciągle mieszając do rozpuszczenia ksylitolu.
2. Na patelni uprażyć orzechy laskowe (do momentu aż zaczną intensywnie pachnieć a skórki będą same odchodzić od orzechów) a następnie dokładnie je wystudzić.
3. Ostudzone orzechy zmielić na mąkę (część obrałyśmy, część pozostawiłyśmy w skórce bo w niej również jest aromat).
4. W misce wymieszać mąkę owsianą, kukurydzaną, z orzechów laskowych oraz sodę.
5. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce.
6. Do suchych składników dodać zawartość garnuszka. Nieco przemieszać i dodać rozmieszane jajko. Całość dokładnie zagnieść.
7. Wstawić ciasto na co najmniej 1 godz. do lodówki.
8. Ciasto rozwałkować (nie za cienko) między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) lub pomiędzy papierem do pieczenia.  Wycinać kółeczka.  
9. Ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 160’C ok 15 minut. Ciasteczka mają być lekko zarumienione. Mogą być po upieczeniu jeszcze miękkie, nieco stwardnieją po wystudzeniu.
10. Połowę ciasteczek można udekorować rozpuszczoną czekoladą i orzechami. Następnie składać markizy nadziewając je kremem z orzechów laskowych.


25 komentarzy:

  1. Wow, coś pięknego, smacznego i zdrowego...To coś dla mnie :-)
    krystynabozenna

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko i córko, cóż to za pyszności. Kradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny pyszny przepis! Az slinka cieknie :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasteczka wyglądają cudnie, znów zrobiłam się głodna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj wpadłabym na taką kawkę z ciasteczkiem 😉

    OdpowiedzUsuń
  6. To wygląda tak pyszniee <3 Jadłabym garściami

    PS. Chyba zacznę piec ;))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wędrówki po kuchni27 kwietnia 2020 15:15

    Zawsze tu znajdę coś, co kusi. Ciastka wyglądają wspaniale

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiedziałam, że tak się da😊super przepis,

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba całkiem niedawno pisałam pod jednym z przepisów, że musiałabym kupić kilka składników (w tym chyba właśnie syrop ryżowy), a potem nie bardzo bym wiedziała do czego to wykorzystać... No to widzę, że jednak wystarczy cierpliwie czekać na kolejne przepisy i wszystko się zużyje! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. prezentują się barzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super, a ja nie jadłem już długi czas markizów. Najbardziej lubię jednak w wersji wegańskiej. Ciekawi mnie wykonanie tej łyżeczki na zdjęciu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przepysznie :)Nie jadłam jeszcze takich ciastek jak te, tylko kupne markizy

    OdpowiedzUsuń
  13. Zawsze mi sie wydawało, ze zrobienie takich markizów jest niewyobrażalnie trudne, a tu proszę. Wyglądają niebiańsko cudownie i pysznie i na sto procent spróbuje zrobić. Bardzo dziękuję za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają mega smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdyby nie to że jestem na diecie to zrobiła bym je

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja tu dopiero oczyszczanie skończyłam, a Wy jak zwykle kusicie słodkościami.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale smakowicie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zawsze mi się wydawało, że markizy są trudne do zrobienia. A jak czytam przepis, to wcale tak nie brzmią. Piękne!

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo lubię markizy :) choć najczęściej jadłam te sklepowe, z chęcią bym spróbowała sama zrobić, dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ojej, muszę koniecznie wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger