Sernik cytrynowy (bez glutenu i białego cukru)


Mimo obecnej sytuacji święta Wielkanocne już niedługo! Według nas oprócz babki cytrynowej na stole musi pojawić się sernik. Wszyscy wiedzą, że serniczki to nasza miłość 💚 Tym razem postawiłyśmy na klasykę czyli serniczek cytrynowy jednak udekorowany w jajeczka. Jak widać efekt jest bardzo ciekawy i do tego bardzo łatwy w wykonaniu 😍






Składniki (śr: 20 cm):

Spód
-80g mąki kukurydzianej
-30g mąki kokosowej
-20g skrobi ziemniaczanej
-20g oleju rzepakowego (lub innego)
-20g ksylitolu
-300g gorącej wody

Sernik
-500g twarogu
-400g jogurtu typu greckiego
-40g budyniu waniliowego
-3 jajka
-ok 100-130g ksylitolu
-duża cytryna lub dwie mniejsze (sok i skórka)

Góra
-400g jogurtu greckiego (lub inny serek do smarowania z małą ilością serwatki)
-kakao
-physalis/miechunka

SPÓD
1. Mąki, skrobię i ksylitol wymieszać razem.
2. Dodać olej i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto ma być plastyczne, nie suche.
3. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem.
4. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc woda nie może dostać się pod folię.

SERNIK
5. Cytryny umyć i zalać wrzątkiem. Następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
6. Ser, jogurt, ksylitol, jajka, budyń i sok z cytryny zblendować razem na gładką masę. Na koniec wmieszać skórkę z cytryny.
7. Masę wlać na przygotowany spód.
8. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy) i w to naczynie wlać wodę, tak aby nie sięgała wysokości foli aluminiowej.
9. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
10. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
11. W tym czasie sito wyłożyć dwoma warstwami ręcznika papierowego i wylać do niego jogurt. Pod spód włożyć naczynia tak aby umożliwiało ściekanie serwatki. Tak przygotowany jogurt włożyć do lodówki na kilka godzin. Odsączona serwatka sprawi, że jogurt stanie się serkiem do smarowania.
12. Osączony serek wyłożyć na górę sernika i wyrównać wierzch.
13. Z papieru wyciąć kształt jajeczek i umieścić je na górze. Całość posypać kakao i zdjąć delikatnie papierowe jajeczka. W środku umieścić owoce miechunki.



23 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie, szkoda, że nie jem nabiału.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik na wielkanocnym stole być musi. Pomysł z dekoracją w postaci jajek-mega 😍

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla wielbicieli serników zdecydowanie jest idealnym przysmakiem na Wielkanocny stół :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tak sobie myślę, że w tym roku zrobię pierwszy w życiu sernik :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha, w tym roku sernika jeszcze nie robiłem. A tak na marginesie, co polecacie jako zamiennik jajek w sernikach dla wersji laktowege? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tutaj robiłyśmy sernik bez jajek na serku i twarogu z budyniem: http://www.candypandas.pl/2019/09/sernik-waniliowy-ze-sliwkami-bez.html

      Ogólnie warto dodać więcej budyniu. W tym przepisie użyłyśmy jogurtu więc sernik mimo, że z jajkami jest bardzo delikatny i smarowny, dlatego dodałybyśmy jeszcze jeden budyń ale nie wiemy czy na pewno zadziała :)

      Usuń
    2. Problem ze skrobią jest taki, że często robi się ciasto-guma, gdy damy jej za dużo. Zrobię na pandzią odpowiedzialność. Pozdrawiam! :D

      Usuń
    3. My zrobiłybyśmy sernik jak ten ze śliwką tylko pominęłybyśmy śliwkę a dodałybyśmy cytrynę i powinno być cacy ;)

      Usuń
  6. Świetnie wygląda ten sernik, chociaż te "jajka" na górze trochę mnie przerażają :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bardzo smacznie! I te urocze jajeczka.

    OdpowiedzUsuń
  8. O jaaa, ale super ten sernik wygląda! I ten radosny, złoty kolor w środku, i ta "jajeczna" dekoracja na zewnątrz - cudo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie! Aż nie mogę się doczekać aż go spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajnie się prezentuje i na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale czad! te 'jajka' na góze robią genialne wrażenie ;DD!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ten sernik wygląda!!! WOW! A te jajeczka - no petarda! Mam nadzieję, że uda mi się go powtórzyć!

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękny jest ten serniczek :) Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Czy na spód na pewno trzeba użyć 300 g wody?

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger