Kruche ciasteczkowe kubeczki z kremem (bez glutenu, cukru białego)


Pewnego dnia zamarzył nam się deser w naczyniu, które można zjeść.... wiec dlaczego by nie zrobić ciasteczkowego kubeczka? 😃 Kruche i orzechowe naczynko wypełnione zostało kremem twarogowym wzbogaconym o olej z orzechów laskowych tłoczony na zimno. Oznacza to, że sam olej posiada cenne właściwości tych orzechów oraz ich smak! WOW! Do tego całość ozdobiłyśmy również tymi orzachami oraz batonikiem z poprzedniej recenzji, który w składzie ma co? A no orzechy laskowe! To był wspaniały deser idealny dla orzechomaniaków 💚 Te smaczne i ciekawe produkty możecie znaleźć w sklepie NELLFIT oraz możecie zobaczyć naszą recenzję kilku produktów tutaj 😍






Składniki (5 szt):

Kruche kubeczki
-75g mąki gryczanej
-75g mąki owsianej (mielonych pł. owsianych)
-90g masła orzechowego
-1 łyżka mielonego lnu
-7 łyżek syropu ryżowego
-1,5 łyżki oleju kokosowego
-20g wody (bardzo ciepłej)

Krem laskowy
-250g twarogu
-ksylitol
-1 łyżka kakao

Dodatkowo
-borówki lub inne owoce

KRUCHE KUBECZKI
1. Mąki i len wymieszać razem.
2. Masło, syrop, olej i bardzo ciepłą wodę wymieszać dokładnie.
3. Suche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto ma być bardzo gęste ale nie suche. Jeśli zostaje spora ilość mąki suchej to dodać jeszcze odrobinkę wody.
4. Ciasto pozostawić na kilkanaście minut w lodówce.
5. Papierowe kubeczki do cupcake’ów wylepić od środka ciastem (ciasto na brzegach nie może być za grube, na spodzie ma być dość cienkie, ponieważ podczas pieczenia dół się nieco uniesie.
6. Piec kubeczki w 170’C ok 10 minut. Jeśli za bardzo pieką się od góry brzegi zmienić grzanie na dolną gałkę pod koniec pieczenia.
7. Po upieczeniu (uniesiony spody kubeczków delikatnie przyklepać do dołu gdy ciasto jest jeszcze ciepłe)pozostawić je do wystudzenia  i zdjąć delikatnie papierki.

KREM
8. Twaróg zmiksować dokładnie z olejem i ksylitolem (jego ilość można określić samemu po spróbowaniu kremu).
9. Dodać kakao i całość wymieszać tak aby pozostały smugi kremu białego.
10. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go do kubeczków.
 Można też zmiksować całość z kakao a do rękawa cukierniczego dodać na zmianę kem czekoladowy z serkiem bez dodatków.
11. Na koniec posyp całość orzechami laskowymi i udekoruj batonikiem oraz owocami.



21 komentarzy:

  1. wow, ale świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłbym taki kubeczek. Dla mnie mogłoby być więcej borówek na wierzchu. Ciekawa mogłaby okazać się wersja z karobem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też byśmy chciały więcej borówek ale to jest maks jaki się znalazł w lodówce :D

      Usuń
  3. Wędrówki po kuchni30 marca 2020 13:35

    O rany, jakie to jest kuszące :) I mają w sobie wszystko co lubię: orzechy, borówki... cudne

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam wczoraj zdjęcia tych "kubeczków" na facebooku i wydały mi się bardzo apetyczne. Mam w rodzinie bezglutenowców, zatem kiedyś na pewno wykorzystam ten przepis! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny pomysł na jadalne kubeczki!

    OdpowiedzUsuń
  6. Podkradam przepis i zamiast tortu urodzinowego zrobie obie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie powinnam oglądać takich rzeczy przed snem. To wyglada tak apetycznie. Słyszę jak mnie woła! :’(

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie zjadłabym takiego kubeczka.

    OdpowiedzUsuń
  9. Na takie słodkości z wielką ochotą bym się skusił :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam duży dylemat, bo kilku produktów z listy składników w ogóle do niczego w życiu nie użyłam, więc musiałabym je kupić specjalnie pod te przepis. Ale z drugiej strony mój niemąż jest fanem orzechów laskowych, a te deserki wyglądają tak pysznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbujmy się dogadać a może się uda zamienić parę składników :) Napisz jakich produktów nie masz :)
      Chyba, że nie zależy Ci koniecznie na przepisie bezglutenowym i bez jajka to zrób kubeczki z Twojego ulubionego sprawdzonego przepisu na kruche ciasto :)

      Usuń
  11. Ooo... takimi smakołykami powitać gości, to jest coś!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo podoba mi się to zdjęcie - mistrzostwo!! Przepis nie dla mnie, choc produkt ostateczny oko cieszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. o matulu! ja Wasze wypieki to jem oczami <3

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale apetycznie wyglądają, na pewno wypróbuje ☺️😋

    OdpowiedzUsuń
  15. Przeboski deser, Kochane ♥️ Takie pyszności pożera się dwa razy: najpierw oczami później ustami 😋

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy deser! Może kiedyś spróbuję zrobić 😀

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ to jest wspaniały pomysł! Schrupałbym taki kubeczek, albo i może nawet dwa :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger