Torcik migdałowy na makowym biszkopcie (bez glutenu, laktozy, białego cukru)

Przed Wami nasza szalona, ukryta fantazja na temat solonych migdałów! 😎 Odkryłyśmy, że pasta z prażonych migdałów Nutura z nutą soli to cudeńko deserowe, dlatego szybko zrobiłyśmy z niej krem. Do tego piękny biszkopt z makiem nie przyćmiewa smaku kremu a tylko go podkreśla i daje fantastyczny wizualny efekt 😍 Warto wypróbować przepis 💛






Składniki (18cm):

Biszkopt
-4 duże jajka (bez dwóch żółtek)
-50g ksylitolu Nutura
-100g mąki ryżowej
-20g maku

Budyń waniliowy
-300ml mleka kokosowego (min. 82% kokosa)
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-50g ksylitolu Nutura

Krem migdałowy
-180-200g pasty migdałowej Nutura
-ok 100ml mleka kokosowego
-sól

Dodatkowo
-woda, sok z cytryny i ksylitol (mieszanka lekko kwaśna do nasączania blatów)
-ulubione owoce
-migdały i płatki migdałowe Nutura

BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodać 2 żółtka (po każdym chwilę miksując).
4. Mąkę przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej.
Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek i dodać mak.
5. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia.
7. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Ściąć górę a resztę przeciąć na dwa blaty.

BUDYŃ WANILIOWY I KREM MIGDAŁOWY
1. Ksylitol i 200 ml mleka kokosowego zagotować w garnku.
2. 100ml mleka i budyń wymieszać.
3. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu.
4. Budyń wlać do miski i po odparowaniu przykryć folią (folia ma się stykać z powierzchnią budyniu) a następnie włożyć do lodówki aby się nieco schłodził.
5. Do ostudzonego budyniu dodać pastę migdałową, miksować całość mikserem od niskich do wysokich obrotów. Do kremu dodawać po kilka łyżek mleka kokosowego do momentu aż krem osiągnie jednolitą i kremową konsystencję. Całość doprawić solą, która podbije smak pasty migdałowej.

SKŁADANIE TORTU
1. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w tortownicy i nasączyć go wodą z cytryną i ksylitolem.
2. Połowę kremu wyłożyć na biszkopt i wyrównać górę.
3. Ułożyć kolejny blat, znów go nasączyć i pokryć kremem.
4. Torcik wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
5. Następnego dnia wyciągnąć torcik i obficie posypać go prażonymi migdałami oraz ozdobić owocami.



21 komentarzy:

  1. A akurat niedziela to mój mały cheatday... Idę do kuchni brać się za pieczenie! Dzięki! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze się zastanawiam, skąd Wy czerpiecie pomysły na te swoje kulinarne cuda.
    Znakomity przepis. Pyszny torcik i jak wnioskuję smaczny i lekki.
    Bardzo lubię migdały, mak. Owoce są uwieńczeniem tego pysznego tortu.
    Wygląda tak, że tylko jeść :-)
    Irena- Hooltaye w podróży

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak patrząc na produkty, drogo wychodzi zrobienie tego ciasta. Ale jak się chce, bez cukru to i da się. Ksylitol znam, ale i z niego zrezygnowałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie. A co proponujesz zamiast maku, bo za tym nie przepadam? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można pominąć, ale mak tutaj służy jako dodatek wizualny a nie smakowy ;)

      Usuń
  5. Tworzycie magię co tu dużo pisać

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie, tylko dla mnie biszkopt bez jajek. Osobiście wolę limonkę, ale to już kwestia gustu. Jednej rzeczy tylko brakuje, a mianowicie tego słynnego zdjęcia, na którym Angelika je, a Monika spogląda takim wzrokiem, jakby druga połówka brała cały wypiek na wyłączność. POZDRAWIAM! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze pewnie nie raz takie zdjęcie powstanie!!!! :D

      Usuń
  7. Torcik wspaniały, ja jednak za migdałem nie przepadam więc tym razem się nie skusze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepięknie wygląda ten torcik, narobiłyście mi na niego wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny szalenie atrakcyjny przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka :) I te borówki niczym wisienka na torcie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie, uwielbiam mak w każdej postaci i we wszystkim :) Przygotowanie dosyć czasochłonne, ale na pewno warto :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A można wymienić na mąkę pszenną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiemy bo nie robiłyśmy nigdy na tej mące biszkoptu :) Ale wydaje nam się, że można spróbować ;P

      Usuń
  13. Bardzo aromatycznie to lekkie ciasto wygląda, z pewnością skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  14. jaki fajny torcik! o mamuniu! jeszcze makowy biszkopt!

    OdpowiedzUsuń
  15. Właśnie szukałam czegoś takiego. Chcę zrobić dla mamy na urodziny

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger