SERNIKOWE CIASTO SYPANE (bez glutenu, białego cukru)

Jedliście już kiedyś szarlotkę sypaną? 🍎 Jest to jedno z najprostszych ciast i niesamowicie smacznych😋 A gdyby tak jabłka wymienić na sezonowe owoce i dodać do tego masę sernikową? Proszę Państwa! Mamy kolejny słodki HIT🔥
Jeśli chcecie zobaczyć krótki filmik z przygotowania to zapraszamy na nasz IG 

    
Składniki (śr: 18 cm):
-150g kaszy jaglanej
-150g mąki kukurydzianej
-50g i 80g ksylitolu
-80g oleju rzepakowego
-kostka twarogu
-150g jogurtu Skyr
-1 jajko
-20g budyniu waniliowego
-porzeczki i borówki

1. Porzeczki oraz borówki umyć.
2. Kaszę jaglaną zmielić na mąkę np. w młynku do kawy czy na wysokich obrotach w thermomixie.
3. Kaszę, mąkę kukurydzianą, 50g ksylitolu i olej dokładnie wymieszać aby całość miała strukturę mokrego piasku.
4. Ser, jogurt, jajko, 80g ksylitolu i budyń zblendować razem na gładką masę.
5. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (my wyłożyłyśmy spód oraz paskami papieru boki).
6. Ciasto a właściwie kruszonkę podzielić na 3 części.
7. Jedną część wysypać na spód tortownicy i ugnieść tworząc spód.
8. Na spód wyłożyć połowę budyniu, wyrównać górę i posypać owocami.
9. Drugą część ciasta/kruszonki wyłożyć na budyń i delikatnie wyrównać górę nieco ją dociskając.
10. Następnie wyłożyć resztę budyniu, trochę owoców i znów ostatnią część ciasta/kruszonki wyrównując górę.
11. Ciacho piec w 180’C ok 50-60 minut do momentu aż góra będzie ładnie przyrumieniona.
12. Na koniec ciasto wystudzić oraz umieścić w lodówce na kilka godzin.





17 komentarzy:

  1. Szarlotka sypana jest nam znana, ale sernikowe ciasto sypane, to absolutna petarda :-) Świetnie wygląda, a jeszcze lepiej pewnie smakuje, super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, bardzo podoba mi się to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym sobie takie ciasto zjadł...jeszcze do tego jest to sernikowe..mmmm :))))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam takiego ciasta, więc bardzo chętnie skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się pomysł na to ciasto, spróbuję zrobić coś w ten deseń!

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotkę kiedyś robiłam i potwierdzam, że łatwa :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Sypanej szarlotki jeszcze nie robiłam, ale podobają mi już się oba ciasta. Trzeba spróbować. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotki sypanej nie znam, za to drożdżówkę sypaną robię bardzo często. Ale to ciasto to jakieś mistrzostwo - wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. To przepis dla mnie, bo chyba po prostu każdemu wyjdzie. A ja w robieniu ciast specjalistką nie jestem i często kończę z blachą zakalca. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie słodkosci i chętnie był wciągnęła takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Swietny przepis, uwielbiam szarlotki, chetnie sprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wiem komu polecę to ciasto bez glutenu, bardzo dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow this looks so delicious! Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  14. Thanks for sharing something that our coeliac friends can enjoy! <3

    OdpowiedzUsuń
  15. I love apple pie! Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
  16. Jeszcze nie jadłam takiego ciasta. Bardzo mi sie podoba, koniecznie spróbuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger