„SERNIK” z nerkowców i orzechów macadamia (bez glutenu, białego cukru, laktozy, wegański)

Dawno nie było tutaj sernika 😉 Tym razem jest to jednak jego wegański zamiennik i to bez pieczenia. Ta konsystencja jest OBŁĘDNA! Chrupiący spód i kremowa masa to połączenie wręcz idealne ❤️






Składniki
(śr: 18cm):

Spód
-70g płatków owsianych Nutura
-100g płatków kukurydzianych
-130g masła orzechowego Nutura
-50g oleju kokosowego nierafinowanego Nutura

„sernik”
-150g orzechów nerkowca Nutura
-150g orzechów makadamia Nutura
-100g ksylitolu Nutura
-100+150g mleka kokosowego 82% (np. Real Thai)
-sok z małej cytryny + skórka
-2 łyżeczki agaru

Dodatkowo
-jogurt/serek wegański np. kokosowy
-garść malin lub innych owoców do ozdoby
-garść orzechów nerkowca i makadamia

SPÓD
1. Płatki owsiane zmielić na drobno (ale nie na mąkę), podobnie rozdrobnić płatki kukurydziane.
2. Rozpuszczony ale nie gorący olej kokosowy wymieszać z masłem orzechowym.
3. Suche składniki wymieszać z mokrymi.
4. Wypełnić spód tortownicy i ubić masę. Wstawić do lodówki.

„SERNIK”
1. Orzechy zalać wrzątkiem na minimum 2h.
2. W thermomixie zmielić namoczone orzechy (bez wody) wraz z 100g mleka kokosowego i z sokiem z cytryny.
3. Do garnuszka wlać 150g mleka koksowego i wymieszać je z agarem oraz ksylitolem. Po chwili doprowadzić do wrzenia mleka i trzymać jeszcze chwilę na ogniu ciągle mieszając.
4. Zawartość garnuszka wlać do rozdrobnionych orzechów, dodać skórkę z cytryny i całość miksować od średnich do największych obrotów przez kilka minut do osiągnięcia konsystencji gęstego serka.
5. Masę wlać na przygotowany wcześniej spód i wyrównać górę. Umieścić ciacho w lodówce.
6. Po kilku godzinach (najlepiej pozostawić ciacho na noc w lodówce) wyjąc sernik z lodówki i ostrożnie ściągnąć rant (można oddzielić boki cienki nożem).
7. Wegańskim serkiem posmarować górę i ozdobić całość owocami oraz orzeszkami.




12 komentarzy:

  1. Przyznam, że wygląda obłędnie, więc może się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, ale ja jednak wole klasyczne serniki na twarogu

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smacznie i tak delikatnie a dodatkowo pięknie ozdobiony. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli chodzi o serniki, zdecydowanie wolę tradycyjny polski sernik z pełnotłustego sera

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie, ale chyba wolałabym te orzechy zjeść sote :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny i kuszący. Uwielbiam serniczki o kremowej konsystencji. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z kąt wy macie te pomysły? Zawsze coś nowego tutaj znajdę

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj dawno nie widziałam tak smakowitego przepisu. Robię w tym tygodniu!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm, ale to smakowicie wygląda. Sama bym się skusiła na takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealny po prostu. Chętnie bym spróbowała, ale nie mam talentu do wypieków.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger