Tarta orzechowa (bez glutenu, bez laktozy)

Wolicie orzechy w艂oskie czy pekan? 馃槂 My po艂膮czy艂y艣my te dwa rodzaje ale mo偶ecie u偶y膰 tylko w艂oskich lub doda膰 inne ulubione 馃構
Jak zobaczy艂y艣my tak膮 tart臋 u @pierogizkimchi (kana艂 na YT: Pierogi z Kimchi) to wiedzia艂y艣my, 偶e musimy zrobi膰 w艂asn膮 bezglutenow膮 wersj臋. Jest OB艁臉DNA!






Sk艂adniki (19-21cm 艣r):

Kruchy spód
- 100g mąki ryżowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 50g s艂odu ryżowego
- 30g cukru kokosowego Nutura
- 30g oleju rzepakowego
- 1/4 szkl. wody
- 1 jajko
- 1/2 艂yżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym)

Nadzienie orzechowe
- 150g orzech贸w w艂oskich i pekan (u nas mniej wi臋cej po po艂owie) Nutura
- 150g syropu ry偶owego
- 30g oleju kokosowego
- 2 艂y偶ki cukru kokosowego
- 1 du偶ej jajko
- 1/2 艂y偶eczki soli
-du偶a 艂y偶eczka cynamonu Nutura

SPÓD
1. Mąki i proszek wymieszać w jednej misce.
2. S艂ód, cukier, wodę i olej podgrzać w garnuszku do po艂ączenia tych sk艂adników (nie mog膮 by膰 zbyt gor膮ce).
3. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce.
4. Mokre sk艂adniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto.
(Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się 艂ączyć z innymi kawa艂kami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż stanie się nieco bardziej zwarte.).
5. Papierem do pieczenia wy艂ożyć formę i wylepić ciastem spód i boki (ciasto rośnie więc nie tworzy膰 zbyt grubej warstwy), widelcem zrobi膰 w wylepionym spodzie ma艂e dziurki.

NADZIENIE ORZECHOWE
1. Orzechy posieka膰 na drobniejsze kawa艂ki.
2. Olej rozpu艣ci膰 do p艂ynnej konsystencji ale nie mo偶e by膰 gor膮cy.
3. Jajko, syrop ry偶owy, s贸l, cynamon, cukier kokosowy i olej zmiksowa膰 na pe艂nych obrotach mikserem 2-3 minuty do lekkiego spienienia.
4. Na koniec doda膰 orzechy, wymiesza膰 i przela膰 mas臋 na sp贸d.
5. Piec w 170’C ok 40 minut.



4 komentarze:

Dzi臋kujemy za Tw贸j po艣wi臋cony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie si臋 :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger