Jabłecznik z "karmelem" (bez glutenu, cukru białego, wegańskie)

Jest i ona! Szarlotka/jabłecznik w jesienno-zimowym wydaniu! Orzechowe, kruche ciasto z nutą korzenną, jabłkowe nadzienie oraz polewa z surowego "karmelu". Brzmi jak bajka 💛
Pamiętajcie, że z kodem "CANDYPANDAS10" macie 10% rabatu na zakupy w sklepie silaroslin.pl. Oprócz świetnej jakości białek roślinnych macie tam również najlepsze zdrowe słodkości. Idealne na wyjątkowe prezenty dla bliskich osób 😍

     

Składniki (śr: do 20 cm):
-90g skrobi ziemniaczanej
-90g mąki ryżowej
-50g mąki kukurydzianej
-130g mąki owsianej bezglutenowej (lub płatków owsianych zmielonych na mąkę)
-70g zmielonych orzechów ziemnych
-2 łyżeczki proszku do pieczenia (np. kamień winny)
-100g cukru kokosowego
-100g oleju rzepakowego
-110-30g napoju roślinnego
-3 łyżeczki chaga chai latte (lub mieszanka przypraw: cynamonu, kardamonu, imbiru itd.)

Nadzienie jabłkowe
-1,5kg jabłek
-3 łyżeczki skrobi
-ksylitol

Polewa
-surowy krem karmelowy Carawmel

NADZIENIE JABŁKOWE
1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. kawałki jabłek umieścić w garnku i pod przykryciem gotować je na średnim ogniu. Jeśli jabłka nie są zbyt soczyste można wlać kilka łyżek wody aby się na początku nie przypaliły. Mieszać jabłka co kilka minut aby ugotowały się równomiernie. Jeśli będzie wytwarzać się za dużo soku gotować je bez przykrycia aby woda mogła odparowywać. Jabłuszka mają być miękkie ale nie rozgotowane, ponieważ będą jeszcze pieczone.
3. Ugotowane jabłka wymieszać z ksylitolem (ilość ksylitolu zależy od słodkości jabłek).
4. Skrobię wymieszać z ok 5 łyżkami wody (ma wyjść taka lekko gęsta skrobiowa woda) i wlać ją do gorących jabłek. Całość szybko i dokładnie wymieszać.


KRUCHE CIASTO
1. Skrobię, mąki, orzechy, mieszanka chaga chai latte i proszek wymieszać razem.
2. Olej, cukier kokosowy i napój roślinny podgrzać w garnuszku.
3. Wlać mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszać.
4. Ciasto odstawić na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
5. Następnie ciastem wylepiać wyłożoną papierem do pieczenia formę (spód i boki).
6. Zostawić trochę ciasta aby później zrobić kruszonkę na górę.
7. Spód piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 10-15 minut. Ma być lekko podpieczony, nie surowy.
8. Następnie wyłożyć na spód masę jabłkową, wyrównać górę i z reszty ciasta zrobić kruszonkę.
9. Całość piec w 180’C ok 45 minut (ciasto u góry i po bokach ma być bardzo zarumienione.
10. Jabłecznik wystudzić a następnie schłodzić w lodówce kilka godzin.
11. Na koniec polać jabłecznik kremem Carawmel.




11 komentarzy:

  1. o mamo, chcę wielki kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Chętnie spróbowałabym takiego jabłecznika

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z jabłkami bardzo lubię. Niestety ten ,karmel, to dla mnie okropny alergen, ze względu na orzechy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na jabłecznik zawsze się skusze i to w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis nie dla mnie, nie lubię jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pięknie i smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłecznik prezentuje się obłędnie! Nie znałam takiej kombinacji mąk. Muszę koniecznie wypróbować Twoją recepturę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger